ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η Ομάδα Μελέτης Ιστορίας Κοινωνικών Αγώνων θα πραγματοποιήσει «Ιστορική Περιήγηση» στο δυτικό τμήμα της πόλης μας και σας προσκαλεί σ’ αυτόν τον ξεχωριστό και γεμάτο «εκπλήξεις» γνώσης, περίπατο.

“Κάθε δρόμος και στενό της πόλης μας, κάθε σπίτι και δημόσιο οίκημα κρατάει καλά φυλαγμένα μυστικά, που κάποια απ’ αυτά θα τολμήσουμε να τα αποκαλύψουμε.

  1. Το σημείο συνάντησης και η αφετηρία της εξόρμησής μας θα είναι η Εβραϊκή Κοινότητα, όπου θα ξεναγηθούμε από υπεύθυνο μέλος της.
  2. Στη διαδρομή μας θα σταθούμε στο πρόσφατα αποκτηθέν από το δήμο Λάρισας νεοκλασικό του Αβραάμ Μουσών, όπου θα γίνει μια ενδιαφέρουσα για το κτήριο ιστορική ανακοίνωση.
  3. Λίγο παραπέρα δυο άλλα σημαντικά γεγονότα που έγιναν στην περιοχή, χαράχτηκαν βαθειά στη μνήμη των Λαρισινών και φώλιασαν στις καρδιές τους, ήταν η εν ψυχρό δολοφονία του κομμουνιστή γραμματέα της Επιτροπής Πόλης της Λάρισας Σπύρου Καλοδίκη… και στο
  4. Στην ίδια περίπου περιοχή και τις ίδιες μέρες διαδραματίζεται και ένα άλλο γεγονός που σχετίζεται με το προηγούμενο … με πρωταγωνιστή έναν μεγάλο λαϊκό αγωνιστή, της Ανεξάρτητης Ομάδας της Λάρισας. τον Μιχάλη Κυρίτση.
  5. Ο Άγιος Αθανάσιος και ολόκληρη η συνοικία ήταν καθ’ όλη την διάρκεια της κατοχής, αλλά και κατά την περίοδο της «λευκής τρομοκρατίας» των παρακρατικών και των συστημικών ξενόδουλων υποτακτικών, ένα αληθινό κάστρο αντίστασης. Εδώ, άλλη Ανεξάρτητη Ομάδα (Ο.Π.Λ.Α.) που τη στελέχωναν αγωνιστές της συνοικίας έδρασε αποτελεσματικά … περιορίζοντας τους βανδαλισμούς, τους βιασμούς, τις δολοφονίες και τους τραμπουκισμούς.
  6. Οι περαταριές και οι πόροι υπήρξαν τα σημεία διαφυγής των λαϊκών αγωνιστών από τον ασφυχτικό κλοιό που περιέσφιγγε την πόλη από τους ξένους και τους ντόπιους συνεργάτες τους.
  7. Σωτήρης Σκίπης: Ο δημοτικιστής ποιητής, πεζογράφος, δραματουργός, μεταφραστής Σωτήρης Σκίπης γεννήθηκε το 1881, στην Αθήνα. ο Σωτήρης Σκίπης έζησε στο σπίτι της Νοϊλέ, μιας από τις αδελφές του πατέρα του. Παρακολούθησε μαθήματα Μέσης εκπαιδεύσεως στη Λάρισα, όπου σώζεται η βαθμολογία του στο εκεί Γυμνάσιο και το 1895 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου συνέχισε τις σπουδές του.
  1. Φτάνοντας στη θέση της πετρογέφυρας του Πηνειού που ήταν το αιώνιο κόσμημα της πόλης θα είναι αδύνατο να μη αναφερθούμε στην ιστορία της, την σπουδαιότητα του ρόλου της διαχρονικά και θα πούμε, όπως και δα δείξουμε φωτογραφίες του … τέλος της. Οι παλιές φυλακές της Λάρισας που «φιλοξένησαν» τους πρώιμους κοινωνικούς αγωνιστές του αγροτικού και εργατικού κινήματος.
  2. Συγκλείνοντας προς το κέντρο δεν θα μπορούμε να μη σταθούμε στην πλατεία του Εργατικού Κέντρου και να μη αναφερθούμε για την συμβολή σε αίμα των δύο προέδρων του Εργατικού Κέντρου. Του Κώστα Ζιώτα που τον σκότωσαν οι κατακτητές στις 5 Γενάρη του 1944
  3. και τον συνδικαλιστή του ΕΕΑΜ Τάκη Γαργαλιάνο που τον εκτέλεσαν τα φερέφωνά τους … στο Μεζούρλο τον Απρίλη του 1949.
  4. Τέλος η περιήγησή μας θα κλείσει γι’ αυτήν την φορά στα κτήρια της τράπεζας Ελλάδας … και της Εθνικής. Και οι δύο «φιλοξένησαν» διοικήσεις των κατοχικών στρατευμάτων.

Πιστεύουμε πως με την συμβολή μας αυτή, που αποτελεί συνέχεια προηγούμενων αντίστοιχων πρωτοβουλιών, συμβάλουμε στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, παρατηρώντας την όχι μόνο από την βιβλιογραφία και τις διαλέξεις, αλλά και μέσα από γεωγραφική – οικιστική αποτύπωση, ώστε να γίνεται πιο κατανοητή και αφομοιώσιμη η ιστορική γνώση”, αναφέρουν στο κάλεσμα τους οι διοργανωτές.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ