ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΥΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ

Ανακοίνωση του εκπροσώπου της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λάρισας Σ. Σωκράτους

Τα παιδιά αυτά, θύματα της διαμάχης των ιμπεριαλιστών για περισσότερα πλούτη, έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας με μεγάλη ευθύνη και της ελληνικής κυβέρνησης. Εδώ και μήνες  το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη στήριξη και την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

Παρά τα μεγάλα λόγια και τις διακηρύξεις η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών έχουν αφεθεί στην τύχη τους, χωρίς να έχουν ενταχθεί σε καμιά δημόσια δομή εκπαίδευσης και στήριξης.

Η κυβέρνηση έχει παραδώσει σχεδόν εξ ολοκλήρου τη διαχείριση του ζητήματος σε όλα τα επίπεδα (χρηματοδότηση, προσωπικό, υγιεινή, σίτιση κ.τ.λ.) στις ΜΚΟ, που αλωνίζουν μέσα και έξω από τα «κέντρα φιλοξενίας» υποκαθιστώντας την κρατική ευθύνη.

Η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση για την ίδρυση και λειτουργία των Δομών Εκπαίδευσης και Υποστήριξης Προσφύγων (Δ.Ε.Υ.Π) δε λύνει το πρόβλημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων. Δεν καθορίζει αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν αποκλείει την εμπλοκή των ΜΚΟ, δε δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ολόπλευρη στήριξη των προσφυγόπουλων σε σχέση με τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας και τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας. Επομένως, δε δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ουσιαστική ένταξη των παιδιών αυτών στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.

Στοιχειώδης υποχρέωση του λαού μας είναι να αγκαλιάσει τα παιδιά των προσφύγων και τη μόρφωσή τους. Όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από φυλή, φύλο, θρησκεία, χρώμα και καταγωγή, έχουν δικαίωμα στη μόρφωση. Με κάθε τρόπο, πρέπει να εξασφαλιστούν για όλα τα παιδιά οι καλύτερες συνθήκες, τα καταλληλότερα κτήρια, επαρκής αριθμός εξειδικευμένων εκπαιδευτικών, βιβλία και, το κυριότερο, υποστήριξη στην προσπάθειά τους να ονειρευτούν έναν καλύτερο κόσμο.

Απ’ την άλλη πλευρά όμως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη συνειδητή προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας και των υπηρεσιών του στο νομό μας, που -με πρόσχημα την εκπαίδευση των προσφύγων- ανοίγουν τον δρόμο για παραπέρα διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών που θα εργαστούν στις δομές αυτές. Με εγκύκλιό τους ζητούν από εκπαιδευτικούς να εργαστούν στις δομές εκπαίδευσης προσφύγων για… «συμπλήρωση ωραρίου».

Φτάνει πια! Η σημερινή κυβέρνηση, που βαδίζει επάξια στον δρόμο των προηγούμενων, μετά από τις συγχωνεύσεις σχολείων το 2011, μετά από τις διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών του 2013, μετά την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών κατά 2 ώρες, μετά την περικοπή ωρών διδασκαλίας στην Οικιακή Οικονομία, στις Φυσικές Επιστήμες, στην Πληροφορική, στα Φιλολογικά μαθήματα, κ.ά, παρουσιάζει και …πλεονάσματα  ωρών διδασκαλίας που, προφανώς, μπορούν να διατεθούν για την εκπαίδευση προσφύγων, καθώς το ενδεχόμενο διορισμού εκπαιδευτικών αποτελεί πράξη…«δημοσιονομικά ανεπίτρεπτη».

Το προηγούμενο διάστημα αναπτύξαμε μια σειρά δράσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες το ίδιο  θα συνεχίσουμε να κάνουμε και το επόμενο διάστημα δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη μας .

Ταυτόχρονα όμως είναι ανάγκη , για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων να:

διασφαλιστεί όλο το απαραίτητο εξειδικευμένο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό με άμεσους διορισμούς, χωρίς ανάμειξη ΜΚΟ ή άλλων φορέων. Με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας να στηριχθούν παιδαγωγικά και επιστημονικά οι εκπαιδευτικοί που αναλαμβάνουν ευθύνη εκπαίδευσης προσφυγόπουλων.

Τη διαβίωσή τους σε αποκλειστικά δημόσιες δομές που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ. Μόνιμοι σταθμοί στήριξης των παιδιών μέσα στους χώρους, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, που θα αναλάβουν τη δημιουργική απασχόληση τις ώρες που τα παιδιά δεν θα βρίσκονται στο σχολείο ή τις ΔΥΕΠ. Που θα ενημερώνουν και θα λύνουν ζητήματα με τους γονείς.

Την ασφαλή μεταφορά των παιδιών από και προς τα σχολεία φοίτησης.

Ζητήσαμε στην τελευταία  συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ (30/12/2016) να πάρει θέση για την προσπάθεια του υπουργείου και της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Λάρισας που αντί να εξασφαλίσουν αυτές τις προϋποθέσεις προσπαθούν με «μπαλώματα», με δήθεν υπεραριθμίες στερώντας συναδέλφους από σχολεία που ήδη υπηρετούν να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών αυτών.

Η απάντηση των παρατάξεων ΔΑΚΕ-ΠΕΚ- ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ  (οι ΣΥΝΕΚ απουσίαζαν) ήταν ότι το θέμα θα κουβεντιαστεί στο επόμενο ΔΣ και αυτό όταν η διοίκηση θέτει ως καταληκτική ημερομηνία για τις αιτήσεις τη Δευτέρα 2 Γενάρη!! Αφήνοντας έρμαιο της διοίκησης τους συναδέλφους που η ίδια χαρακτηρίζει υπεράριθμους.

Καλούμε κάθε καλοπροαίρετο συνάδελφο να βγάλει τα συμπεράσματά του από τη στάση αυτή των παρατάξεων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ