Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και η ομάδα χορού Off Art, διοργανώνουν το 2ο Open Nights, ένα διακαλλιτεχνικό project / φεστιβάλ που θα γίνει στον ισόγειο χώρο του Δημοτικού θεάτρου ΟΥΗΛ, από τις 6 έως και τις 29 Ιανουαρίου 2017.
Φέτος, θα έχει ως θέμα την τροφή και τίτλο (Σ)τροφή.
Για έναν ολόκληρο μήνα θα στηθεί στο χώρο του ΟΥΗΛ, μια εικαστική έκθεση που αναδεικνύει την τοπική καλλιτεχνική δυναμική και που την κάνει να συνομιλήσει με καλλιτέχνες άλλων πόλεων και γιατί όχι, άλλων χωρών! Στην έκθεση παίρνουν μέρος οι εικαστικοί: Zeger Reyers (Χάγη, Ολλανδία), Ingrid Jablonka(Μόναχο, Γερμανία), Βαγγέλης Βλαχοδήμος, Ζωή Ζηπέλα, Χριστίνα Τζιουβάρα, Αντώνης Καρακωνσταντάκης, Άννα Αραμπατζή, Ανδρέας Νικολόπουλος, Έλλη Κυριαζή, Λία Σταμοπούλου (Αθήνα), Νίκος Κωνσταντόγλου, Βαγγέλης Αντωνόπουλος,
Η έκθεση, θα αποτελέσει το πλαίσιο για τις πολύπλευρες καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δράσεις του φεστιβάλ.
Το θέμα της τροφής προσεγγίζεται σε διαφορετικά πεδία, όπως στη θεωρία, στη λογοτεχνία, στην ποίηση, στις σκηνικές παραστατικές τέχνες, στον κινηματογράφο, στις εικαστικές σωματικές τέχνες (περφόρμανς ή δράσεις), στο θέατρο, το χορό και βεβαίως στα εικαστικά έργα, τις εγκαταστάσεις και τα περιβάλλοντα.
Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να βάλει τις βάσεις για ένα συλλογικό διαλογικό περιβάλλον στο κέντρο της πόλης. Ένα φεστιβάλ όπου ο καλεσμένος εικαστικός από την Ολλανδία, θα υπάρξει παράλληλα με τον μαθητή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα παρουσιάσει το αγαπημένο του βιβλίο και τον performer-χορευτή από την Ιταλία που θα διαδράσει με το ίδιο το κοινό.
Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Λάρισας, τα τελευταία τρία χρόνια έχει υποστηρίξει τη δημιουργία μιας ιδιαίτερη κυψέλης πολιτισμού, με βάση τον Μύλο του Παππά και δράσεις σε όλη την πόλη.
Τα Open Nights, είναι ένα από τα πολλά αποτελέσματα αυτής της δημιουργικής άνθισης.
Η καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ είναι της χορογράφου Ρούλας Καραφέρη.
Εγκαίνια έκθεσης Παρασκευή 6/1 στις 20:00
Η έκθεση θα είναι ανοικτή στο κοινό: Δευτέρα έως και Σάββατο 18:30- 21:30
& Κυριακή 10:30 – 14:30 με ελεύθερη είσοδο.
Παραστάσεις: Παρασκευές και Σάββατα στις 21:15, είσοδος 5 ευρώ
Προβολές –διαλέξεις –ποίηση- λογοτεχνία- performances: Πέμπτες & Κυριακές στις 20:00 με ελεύθερη είσοδο.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής για τα σεμινάρια στο offartdance@gmail.com και στο τηλ.6983390425
Το λεπτομερές πρόγραμμα υπάρχει επίσης στα http://opennights.blogspot.gr/ & http://offart.gr & https://www.facebook.com/OPEN-NIGHTS-events
Το 2o φεστιβάλ OPEN NIGHTS, με τίτλο (Σ)τροφή και θέμα την Τροφή ,στο Δημοτικό θέατρο ΟΥΗΛ από 6-29/1/2017, θα ασχοληθεί με την έννοια της τροφής σε πνευματικό και καλλιτεχνικό επίπεδο.
Η τροφή, είτε αυτή είναι πνευματική, είτε ανάγκη του σώματος να ανταπεξέλθει στο δεδομένο της ζωής, αποτελούν κατευθύνσεις του θέματος που επιδέχονται περαιτέρω ερμηνείες. Αυτές οι διαφορετικές ερμηνείες και προσεγγίσεις, είναι και η αφορμή για την πολυεπίπεδη συζήτηση που ανοίγουμε τόσο με τους καλλιτέχνες και τους θεωρητικούς, όσο και το ίδιο το κοινό.
Πρόγραμμα:
1η εβδομάδα
Παρασκευή 6/1
Εγκαίνια έκθεσης στις 20:00
Είσοδος ελεύθερη
Στην έκθεση παίρνουν μέρος οι εικαστικοί:
Zeger Reyers(Χάγη, Ολλανδία), Ingrid Jablonka(Μόναχο, Γερμανία), Βαγγέλης Βλαχοδήμος, Ζωή Ζηπέλα, Χριστίνα Τζιουβάρα, Αντώνης Καρακωνσταντάκης, Άννα Αραμπατζή, Έλλη Κυριαζή, Λία Σταμοπούλου (Αθήνα), Νίκος Κωνσταντόγλου, Βαγγέλης Αντωνόπουλος
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα γίνουν Performances από την ομάδα OFF ART με τους: Ελένη Καφφέ (χορός), Μενέλαος Τζαφέτας (hang drum), Θεοδώρα Αραμπατζή (χορός).
Οι παραπάνω Performances θα επαναληφτούν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ παράλληλα με άλλες δράσεις.
Σάββατο 7/1 , 21:15
«Βus Kαι» ένας θίασος θεατρικού αυτοσχεδιασμού (improv comedy theater – Αθήνα). Ο θίασος επινοεί όλο το θεατρικό έργο επί σκηνής εκείνη τη στιγμή. Δεν υπάρχει ούτε σενάριο, ούτε σκελετός, ούτε προαποφασισμένοι χαρακτήρες, ούτε συγκεκριμένη δομή, ούτε καμία δικλείδα ασφαλείας. Δύο ηθοποιοί. Αμέτρητοι χαρακτήρες. Ταυτόχρονα! Είσοδος: 5 ευρώ
Παράλληλα την ίδια μέρα η ομάδα θα εισηγηθεί ένα σεμινάριο στο Μύλο από τις 11.00 – 18:00, με μια ώρα διάλειμμα, με στόχο να γνωρίσουμε τα βασικά εργαλεία αυτής της μορφής τέχνης.
Κυριακή 8/1
Έκθεση προϊόντων, νέοι και δημιουργικοί τοπικοί παραγωγοί που εμπιστευόμαστε!
10:30 -17:00 Είσοδος ελεύθερη
2η εβδομάδα
Πέμπτη 12/1 στις 20:00
Ποιητές και συγγραφείς της πόλης σε μια λογοτεχνική Performance ανάμεσα στα εκθέματα. Είσοδος ελεύθερη
Παρασκευή 13/1 στις 21:15
-«ΧΟΝΤΡΗ» ένα χοροθεατρικό σόλο. Χορογραφία: Μαρία Ραπτοτάσιου, χορός: Ρούλα Καραφέρη.& η ομάδα Two Parts με διαδραστική ποίηση που «καταλύει τα τείχη εσωστρέφειας του ποιητή και απαλλάσσει το κείμενο από τη σιωπή του»
Η ομάδα TwoParts αποτελείται από τις ποιήτριες Μαρουσώ Αθανασίου και Ηλέκτρα Λαζάρ (Αθήνα). Είσοδος: 5 ευρώ
Σάββατο 14/1 στις 21:15
Η θεατρική ομάδα «Φωσφόροι» με το έργο “Το καλτσάκι”, μια παράσταση αφιερωμένη σε όλους αυτούς που επιμένουν να είναι ο εαυτός τους, μέσα σε έναν κόσμο που ζει το μύθο του….Η ομάδα είναι γνωστή και αγαπημένη στο κοινό της πόλης, με το «Καμπαρέ των νεκρών» και το «Κυρίως Υδρογόνο» (Βόλος)
Είσοδος: 5 ευρώ
Κυριακή 15/1
«Φιλααναγνωσία»: μαθητές παρουσιάζουν το αγαπημένο τους βιβλίο με καινοτόμους τρόπους και τη χρήση τέχνης και τεχνολογίας.
Ένα project με τη συνεργασία της διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Λάρισας στις 11:00. Είσοδος ελεύθερη
Σεμινάριο «pocket video»- ή πώς να φτιάχνεις απλά βίντεο με το κινητό! Στο χώρο της έκθεσης. Απευθύνεται σε ηλικίες από 13 χρονών: 17:00-19:00 (Είσοδος ελεύθερη με δηλώσεις συμμετοχής).
3η εβδομάδα
Πέμπτη 19/1 στις 20:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Ο Σύλλογος Πολιτισμολόγων Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, θα παρουσιάσουν την επίδραση της διατροφής στον ελληνικό πολιτισμό.
Το θέμα θα αναπτυχθεί σε τρεις άξονες: α) Μεσογειακή διατροφή και ελληνικός πολιτισμός, β) Διατροφή και πολιτισμός μέσα από τα εκθέματα του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, γ) Πολιτισμικά φαινόμενα που αναδεικνύονται μέσα από ταινίες μικρού μήκους του Φεστιβάλ Δράμας, που σχετίζονται με τη διατροφή και το ελληνικό «τραπέζι» γενικότερα. Είσοδος ελεύθερη.
Παρασκευή 20/1 στις 21:15
«ΧΟΝΤΡΗ» , ένα χοροθεατρικό σόλο. Χορογραφία: Μαρία Ραπτοτάσιου, χορός: Ρούλα Καραφέρη &-Vago tedosio- Dance Singularity, μια μουσική /εικαστική performance που καταργεί τις παραδοσιακές αισθητικές αντιλήψεις στη τέχνη. Ο μουσικός Vago tedosio φέρνει σε επαφή καλλιτέχνες διαφορετικών ιδιοτήτων για δημιουργία έργων που συγχωνεύουν τη μουσική με το λόγο, την κίνηση και την εικαστική δράση. Κινείται και εργάζεται ανάμεσα στην Αθήνα, το Βερολίνο και το Λονδίνο.
Είσοδος: 5 ευρώ
Σάββατο 21/1στις 21:15
Ομάδα χορού BelleVille της χορογράφου Ελ. Πλιακοστάθη με το έργο «όριο θραύσης» (Αθήνα)&Ομάδα Α43, “(Σ)το τραπέζι”, η κίνηση που υπάρχει γύρω από τις συμπεριφορές, τους ρόλους, τις καταστάσεις που δημιουργούνται γύρω από ένα τραπέζι για φαγητό.
Μια νεοσύστατη ομάδα χορού (Αθήνα). Είσοδος: 5 ευρώ
δύο ομάδες θα εισηγηθούν σεμινάρια στο Μύλο: Κυριακή 22/1
-Σύγχρονου Χορού με την Ελισάβετ Πλιακοστάθη από 13:00-15:00
-Αυτοσχεδιασμού με την Άννα Απέργη από 15:00-17:00
Κυριακή 22/1
«Φιλααναγνωσία»: μαθητές παρουσιάζουν το αγαπημένο τους βιβλίο με καινοτόμους τρόπους και τη χρήση τέχνης και τεχνολογίας.
Ένα project με την συνεργασία της διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Λάρισας. Είσοδος ελεύθερη
Σεμινάριο «pocket video»- ή πώς να φτιάχνεις απλά βίντεο με το κινητό! Στο χώρο της έκθεσης. Απευθύνεται σε ηλικίες από 13 χρονών: 17:00-19:00 (Είσοδος ελεύθερη με δηλώσεις συμμετοχής).
4η εβδομάδα
Πέμπτη 26/1 στις 20:00
Περιοδικό ΘΡΑΚΑ, παρουσίαση του καινούργιου τεύχους. Είσοδος ελεύθερη
Παρασκευή 27/1, 21:15
«ΧΟΝΤΡΗ» ένα χοροθεατρικό σόλο. Χορογραφία: Μαρία Ραπτοτάσιου, χορός: Ρούλα Καραφέρη.
&Anti narrative- μία λογοτεχνική performance, που συνδυάζει τη ζωντανή συγγραφή μέσω διαδικτύου με μία ταυτόχρονη διάδραση με το κοινό. Στην performance συμμετέχουν είτε ζωντανά είτε μέσω διαδικτύου πεζογράφoι και ποιητές από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Είσοδος: 5 ευρώ
Σάββατο 28/1 στις 21:15
Χοροθέατρο- Ιταλία/Ελλάδα, 28/1
Luciano Nuzzolese- Γιάννης Πολύζος, γνωστός μας από το περσινό φεστιβάλ αφιέρωμα στην Η μέρα χορού που παρουσίασε το σόλο του «Όχι Ακόμα», σήμερα ζει στην Ιταλία και συνεργάζεται με τον χορευτή Luciano Nuzzolese. Στη Λάρισα θα κάνουν την πρεμιέρα της καινούργιας τους παραγωγής. Είσοδος: 5 ευρώ
Οι δύο χορευτές θα εισηγηθούν σεμινάριο στο Μύλο: από τις 24 έως τις 27/1, 19:30-22:00, ενώ θα δουλέψουν και με μια ομάδα χορευτών από την πόλη, για την δημιουργία μιας performance εμπνευσμένης από τα εικαστικά έργα της έκθεσης, που θα παρουσιαστεί στις 28/1.
Κυριακή 29/1
«Φιλααναγνωσία»: μαθητές παρουσιάζουν το αγαπημένο τους βιβλίο με καινοτόμους τρόπους και την χρήση τέχνης ή και τεχνολογίας.
‘Ενα project με την συνεργασία της διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Λάρισας. 11:00 Είσοδος ελεύθερη
Προβολή της ταινίας του Έκτορα Λυγίζου :”Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού”, παρουσία του σκηνοθέτη, 20:00. Είσοδος ελεύθερη
***Στη διαδικασία της προετοιμασίας, βοήθησαν το Θεσσαλικό Θέατρο, αλλά και επιχειρήσεις που τους άρεσαν οι ιδέες του Φεστιβάλ. Όπως το εργοστάσιο που φτιάχνει πατατάκια του κ. Τσακίρη, που έδωσε 300 κιλά (!) για το έργο του Zeger Reyers, τo ISTIKBAL που μας δανείζει μια τραπεζαρία, το Las Ramblas, το φροντιστήριο ΝΟΥΣ και άλλες, αλλά και από πολλούς ιδιώτες που δώρισαν τηλεοράσεις και βιβλία, τα οποία μετά το Φεστιβάλ θα διανεμηθούν σε ευπαθείς ομάδες.
Επίσης, και σε συνεργασία με το Κοινωνικό Παντοπωλείο, όλο τον Ιανουάριο, μαζεύουμε τρόφιμα, στο χώρο του ΟΥΗΛ.