ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΕ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ, ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΤΗ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ…

Ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Α/βαθμιας νομού Λάρισας για τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου σχετικά με το σχεδιασμό για μόνιμους διορισμούς

 

Αξιοζήλευτη σταθερότητα επιδεικνύουν οι Υπουργοί Παιδείας των κυβερνήσεων της 1ης και 2ης φοράς αριστερά, των συγκυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην «εκμετάλλευση» της ελπίδας για μόνιμο διορισμό σε χιλιάδες άνεργους εκπαιδευτικούς.

Στον δρόμο που χάραξε ο προκάτοχός του κ. Φίλης, ο οποίος είχε ακολουθήσει την «πεπατημένη» των κ.κ. Μπαλτά και Κουράκη, αποφάσισε, όπως φαίνεται, να βαδίσει και ο νυν Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου. Στο δρόμο των ανέξοδων υποσχέσεων περί πραγματοποίησης μόνιμων διορισμών την ίδια ώρα που η δημόσια εκπαίδευση δέχεται επίθεση σε όλα τα μέτωπα και η κυβέρνηση τη χρηματοδοτεί με το σταγονόμετρο, την ίδια ώρα που η ελαστική εργασία αποτελεί την κυρίαρχη φιλοσοφία για προσλήψεις στην εκπαίδευση, την ίδια ώρα που η οικονομία της χώρας βρίσκεται και πάλι «στην εντατική» αποζητώντας με αγωνία «οξυγόνο» μέσω αξιολογήσεων που μόνο προοπτική ελπίδας δεν δημιουργούν.

Αν και στην συνάντηση γνωριμίας που είχε την 1η Δεκεμβρίου 2016 με τα Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και της Ο.Λ.Μ.Ε., ο κ. Γαβρόγλου, δήλωσε σαφέστατα ότι οι 20.000 διορισμοί για τους οποίους μιλούσε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία δεν πρόκειται να γίνουν για να προχωρήσει, στη συνέχεια,  ακόμη πιο πέρα και να ξεκαθαρίσει ότι τα όποια κονδύλια για διορισμούς συνδέονται άμεσα με την εφαρμογή της αξιολόγησης, σήμερα «θυμήθηκε» το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (τον οποίο σε δηλώσεις του ο κ. Κουράκης είχε εξοβελίσει ως διαδικασία πρόσληψης μόνιμων εκπαιδευτικών) και μάλιστα εντός του 2017 αλλά με σχεδιασμό από το παρελθόν -της εποχής Λοβέρδου-).

Αποτελεί προσβολή της νοημοσύνης των εκπαιδευτικών η σημερινή δήλωση του Υπουργού Παιδείας, τη στιγμή που με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με αριθμό ΦΕΚ 243/Α/30-12-2016, παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2017 η αναστολή διορισμών και προσλήψεων στο Δημόσιο, όπως ισχύει.

Δε μας λέει, ξεκάθαρα, όπως θα όφειλε ο κύριος Υπουργός:

ποια ακριβώς είναι τα εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό κονδύλια που θα χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση των μόνιμων διορισμών, και αν δεν έχουν προβλεφθεί από πού θα προέλθουν και τι ύψος θα έχουν,

πόσοι θα είναι αυτοί οι διορισμοί και ποιο θα είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα της, υποτιθέμενης, πραγματοποίησής τους,

αν θα είναι συνδεδεμένοι ή όχι με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών,

τι θα γίνει με όλους αυτούς τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι εργάζονται ως αναπληρωτές επί σειρά ετών (στην Ειδική Αγωγή ακόμη και πάνω από 15 έτη) και ποιος διαγωνισμός είναι ικανός να κρίνει την επάρκειά τους;

Είναι σαφές ότι ο σημερινός Υπουργός Παιδείας βιώνει την πίεση που επιφέρει η κληρονομιά της  ανακόλουθης πολιτικής των προκατόχων του – και ιδιαίτερα του κυρίου Φίλη – συνολικά στην εκπαίδευση και ιδιαίτερα στο θέμα των διορισμών. Αισθάνεται, επίσης, την πίεση της ανάγκης (έπειτα από όλη την κουβέντα που άνοιξε το 2016, με απαράδεκτο τρόπο για να κλείσει στη συνέχεια άρον άρον, σχετικά με το σύστημα προσλήψεων και διορισμών) του τελικού καθορισμού ενός συστήματος που θα αφορά τις προσλήψεις των αναπληρωτών και τους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών.

Το θέμα είναι όμως αν, πότε και πόσοι μόνιμοι διορισμοί πρόκειται να υπάρξουν καθώς και, κυρίως, κάτω από ποιες προϋποθέσεις. Οι διαπιστώσεις του κ. Υπουργού ότι  «…από το 2009 έχουν να γίνουν μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση, συνεπώς προ κρίσης… όταν την ίδια χρονική περίοδο είχαμε πλέον των 30.000 συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών» δε σημαίνουν απολύτως τίποτα αν δεν αποτυπωθούν σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Δεσμεύσεις οι οποίες θα συνδυάζονται με τη γενικότερη χάραξη της εκπαιδευτικής πολιτικής για ζητήματα που επηρεάζουν τον αριθμό των αναγκαίων εκπαιδευτικών και θα ανατρέπουν τη φιλοσοφία της περικοπής των οργανικών θέσεων που κυριαρχεί εδώ και χρόνια στην εκπαίδευση, όπως ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη στο 1:20 στα Δημοτικά και 1:15 στα Νηπιαγωγεία, η εξίσωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας με αυτό των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας, η άρση του ορίου των 14 νηπίων για τη λειτουργία τμημάτων νηπιαγωγείων καθώς και η κομβικής σημασίας κατάργηση των ολέθριων Υπουργικών Αποφάσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που υπέγραψε ο κ. Φίλης για το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό.

Οι δηλώσεις του κυρίου Υπουργού δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει όριο στον εμπαιγμό των εκπαιδευτικών και των μαθητών από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας.

Η  μόνη απάντηση πρέπει να είναι ο αγώνας για την ανατροπή της κυβερνητικής εκπαιδευτικής πολιτικής που υποβαθμίζει διαρκώς το δημόσιο σχολείο.

Είναι ο αγώνας για την άμεση πραγματοποίηση όλων των μόνιμων διορισμών που έχει η ανάγκη η εκπαίδευση με τρόπο που δε θα υποβαθμίζει την εξαιρετικής σημασίας προσφορά αυτών των εκπαιδευτικών που επί σειρά ετών την υπηρετούν ως αναπληρωτές και βρίσκονται άνεργοι στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς και αντιμέτωποι με την αγωνία που δημιουργεί η ανερμάτιστη εκπαιδευτική πολιτική όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ