ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΑΝΟΙΑΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΖΟΥΝ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΕΙΣ

Μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια, έχουν όσοι ζουν σε πολυσύχναστους δρόμους, σε σχέση με άτομα που ζουν σε πιο απόμακρες περιοχές, ανέφεραν ερευνητές στον Καναδά.

«Ο ολοένα αυξανόμενος πληθυσμός και η όλο και μεγαλύτερη αστική ανάπτυξη έχουν τοποθετήσει πολλά άτομα κοντά σε μεγάλη κυκλοφορία οχημάτων, και με την εκτεταμένη έκθεση στην κυκλοφορία και τα αυξημένα ποσοστά άνοιας, ακόμα και μια ήπια επίπτωση από έκθεση κοντά σε δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας μπορεί να αποβεί μεγάλο βάρος στη δημόσια υγεία», δήλωσε ο Χονγκ Τσεν, επικεφαλής της έρευνας του οργανισμό Public Health Ontario του Καναδά.

Οι επιστήμονες, παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας σε περίπου 6,6 εκατομμύρια άτομα για παραπάνω από μια δεκαετία. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι, τα άτομα που ζουν σε απόσταση 50 μέτρων ή λιγότερο από δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία έχουν 7% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με όσους ζουν πάνω από 300 μέτρα μακρύτερα από τέτοιους δρόμους.

Ωστόσο, η έρευνα δεν μπόρεσε να συμπεράνει κατά πόσο η ρύπανση βλάπτει άμεσα τον εγκέφαλο ή αν ο αυξημένος κίνδυνος άνοιας μπορεί να είναι παρενέργεια πνευμονολογικών και καρδιακών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από ρύπους οχημάτων ή από άλλες μη υγιείς συνήθειες που σχετίζονται με τη ζωή στις πόλεις.

οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ταχυδρομικούς κώδικες για να καθορίσουν πόσο κοντά ζούσαν τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα (Καναδοί μεταξύ 20 και 85 ετών) σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας. Για το διάστημα 2001-2012 που ερεύνησαν, ανακάλυψαν ότι πάνω από 243.000 άτομα εμφάνισαν άνοια, 31.500 εμφάνισαν νόσο του Πάρκινσον, και 9.250 εμφάνισαν σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι ειδικοί δεν κατάφεραν να συσχετίσουν την κατοίκηση σε κύριο δρόμο και την εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον ή της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Ωστόσο, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η άνοια εμφανιζόταν συχνότερα σε άτομα που ζουν κοντά σε δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία, ενώ ο κίνδυνος μειωνόταν σταδιακά σε περιοχές με λιγότερη δόμηση, μακριά από τα κέντρα των πόλεων.

«Οι εναέριοι ρύποι μπορεί να εισχωρήσουν στην κυκλοφορία αίματος και να οδηγήσουν σε φλεγμονή, η οποία συνδέεται με καρδιοαγγειακή πάθηση και πιθανώς με άλλες παθήσεις, όπως ο διαβήτης. Η έρευνα αυτή υποδεικνύει ότι οι εναέριοι ρύποι που μπορούν να εισχωρήσουν στον εγκέφαλο μέσω της κυκλοφορίας του αίματος μπορούν να οδηγήσουν σε νευρολογικά προβλήματα», ανέφερε ο Ρέι Κόουπς, επικεφαλής του τμήματος για θέματα περιβαλλοντικής και εργασιακής υγείας στο Public Health Ontario, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα με συναδέλφους από το καναδικό ινστιτούτο κλινικών ερευνών (Institute for Evaluative Sciences).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι ο αριθμός ατόμων με άνοια το 2015 ήταν 47,5 εκατομμύρια, και αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ