ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤ. ΡΟΝΤΟΥΛΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΓΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ – ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΛΙΚΟ ΠΑΓΕΤΟ

Ανακοίνωση της Δράσης Πολιτών για τα όσα συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης(12/1/2017), ο επικεφαλής της «Δράσης Πολιτών», Στέλιος Ροντούλης, προχώρησε στην κατάθεση ευεργετικών για τους κτηνοτρόφους προτάσεων, οι οποίες, εάν υιοθετηθούν, θα ανακουφίσουν τον τοπικό κτηνοτροφικό κόσμο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ροντούλης είπε: «Οι κτηνοτρόφοι – μελισσοκόμοι βιώνουν δραματικές καταστάσεις. Λόγω της έντονης κακοκαιρίας η παραγωγή γάλακτος έχει μειωθεί κατά 50%, ενώ και το ζωικό κεφάλαιο συρρικνώνεται, καθώς δεν παρατηρούνται μόνο μειωμένες γεννήσεις, αλλά και αρκετά κρούσματα θανάτων των νεογέννητων αρνιών.

Μάλιστα, όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ οι τιμές γάλακτος παίρνουν την κατιούσα, οι εξισωτικές αποζημιώσεις μειώνονται δραστικά και το κόστος παραγωγής αυξάνεται κατακόρυφα, συνοδεία ανυπόφορων συνθηκών στη φορολογία και στις ασφαλιστικές εισφορές των κτηνοτρόφων.

Τούτων δοθέντων, και επειδή η ελληνική Πολιτεία είναι απούσα από τη στήριξη του κτηνοτροφικού κόσμου, ο Δήμος Τυρνάβου δεν μπορεί να μείνει απαθής θεατής. Αντιθέτως, πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης των οικονομικών βαρών που σηκώνουν οι κτηνοτρόφοι.

Έτσι, στα πλαίσια αυτά, η «Δράση Πολιτών» προτείνει το «πάγωμα» των οικονομικών υποχρεώσεων που έχουν οι κτηνοτρόφοι έναντι του Δήμου Τυρνάβου από περασμένες χρήσεις και τον μηδενισμό των όποιων δημοτικών τελών τους βαρύνουν κατά το έτος 2017(τέλη βοσκής, τέλη εγκατάστασης κτηνοτροφικής μονάδας, τέλη άρδευσης).

Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο Δήμος Τυρνάβου, για να συμπαρασταθεί εμπράκτως στον τοπικό κτηνοτροφικό κόσμο, δεδομένων των οξύτατων καιρικών συνθηκών που έπληξαν καίρια το κτηνοτροφικό εισόδημα και το υφιστάμενο ζωικό κεφάλαιο, προκαλώντας πλείστα όσα προβλήματα στη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ