ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΟΥ Γ. ΜΑΝΩΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΕΤΟΥ ΣΕ ΓΕΩΡΓΙΑ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

O επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, αναφορικά με την κατάσταση που βίωσε και βιώνει η περιοχή του δήμου Τεμπών, όπως και για τις πιθανές ζημιές, στη μελισσοκομία, κτηνοτροφία και γεωργία, που θα προκύψουν λόγω του παγετού που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όπως είναι γνωστόν οι έντονες χιονοπτώσεις δημιούργησαν μεγάλες δυσκολίες και πολλά προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, στην ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και στην πρόσβαση των κτηνοτροφικών μονάδων. Δεν θα σταθώ όμως αν η δημοτική Αρχή ήταν παρούσα ή απούσα και πόσο έτοιμη ήταν να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση. Αυτό το αφήνω να το κρίνουν οι κάτοικοι του δήμου μας που βίωσαν και βιώνουν τις ακραίες αυτές καταστάσεις. Οφείλω όμως να μεταφέρω τις ανησυχίες των δενδροκαλλιεργητών (ελιάς, αμυγδαλιάς, ροδάκινου, βερίκοκου κλπ), κτηνοτρόφων και μελισσοτρόφων και κυρίως να σταθώ και να επισημάνω, χωρίς να θέλω γίνω μάντης κακών προβλέψεων, ότι τα ακραία αυτά καιρικά φαινόμενα, με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το τελευταίο χρονικό διάστημα, μπορούν να συγκριθούν μόνο με αυτές του 2001-2002, που είχαν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλου μέρους του φυτικού κεφαλαίου δένδρων και αποτέλεσαν βαρύ πλήγμα στην κτηνοτροφία και μελισσοκομία, στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Τεμπών. Βέβαια η πιθανή ζημιά, την οποία  απεύχομαι, και η έκτασή της θα φανεί τις επόμενες ημέρες με την άνοδο της θερμοκρασίας. Το νέο πλήγμα θα έρθει σε μια περίοδο που το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροκτηνοτρόφων έχει πληγεί από την αντιλαϊκή φορολογική πολιτική και από τις χαμηλές τιμές παραγωγού στο γάλα και τα άλλα ζωικά και φυτικά προϊόντα , την μεγάλη ακρίβεια στις ζωοτροφές και στα φάρμακα, τις δραστικές περικοπές στις εξισωτικές αποζημιώσεις.

Για το λόγο αυτό ο δήμος Τεμπών και το γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να είναι σε ετοιμότητα για την διαπίστωση και την ανακοίνωση των ζημιών. Επίσης καλώ τον συντοπίτη μας υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλη Κόκκαλη να βρίσκεται σε εγρήγορση και ετοιμότητα, ώστε να αντιμετωπίσει έγκαιρα και έγκυρα όποια προβλήματα δημιουργηθούν στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Να παρέμβει, ώστε να προχωρήσουν με πιο γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών της περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Γόννων, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην εν λόγω περιοχή στις 16-7-2016. Πέρασαν έξη μήνες και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει καμία διαδικασία. Τέλος ζητώ από τον υφυπουργό να δώσει άμεση λύση, στην καταβολή των δεδουλευμένων στους Ανταποκριτές του ΕΛΓΑ των δήμων, οι οποίοι δεν έχουν αποζημιωθεί για τις υπηρεσίες ενός έτους και να λύση το θέμα της καταβολής των εξόδων μετακίνησης των υπαλλήλων εκτιμητών του ΕΛΓΑ, ώστε να προχωρούν ταχύτατα οι διαδικασίες των εκτιμήσεων των ζημιών και καταβολής των αποζημιώσεων. Επίκαιρο και αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε για τους αγροκτηνοτρόφους μας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ