ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Το μεταναστευτικό αλλά και οι εξελίξεις που αφορούν στη δομή του Κουτσόχερου απασχόλησαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης του Δημοτικού Συμβούλιου Λάρισας, ενώ ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι το γεγονός τόσο της παρουσίας δεκάδων πολιτών στην αίθουσα συνεδριάσεων,

όσο και η παρέμβαση της Ένωσης Γονέων Λάρισας προκειμένου να προταχθεί το θέμα προς συζήτηση αμέσως μετά την ενημέρωση για την κακοκαιρία, πράγμα που τελικά έγινε με απόφαση του σώματος.

Σε ενημέρωση του σώματος ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης έκανε μια σύντομη αναδρομή στις πρόσφατες επαφές του στην Αθήνα σχετικά με το θέμα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θόρυβο που προκλήθηκε μετά το πρόσφατο ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού “ALPHA”, που περιέγραψε «ρουσφέτια» 8μηνιτών της δομής και απουσίες από τους χώρους δουλειάς.

«Πρόκειται σαφέστατα για κιτρινισμό, αφού ρουσφέτια μέσω ΟΑΕΔ με κριτήρια ΑΣΕΠ δεν υφίστανται, ενώ ακόμη και οι δηλώσεις μου στο κανάλι “κόπηκαν” και προσαρμόστηκαν στα μέτρα τους», τόνισε εμφανώς ενοχλημένος ο δήμαρχος, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να δώσει συνέχεια στα όσα απαράδεκτα μεταδόθηκαν.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά και προς ενημέρωση του σώματος η δομή του Κουτσόχερου φιλοξενεί σήμερα γύρω στους 500 Σύριους πρόσφυγες, εκ των οποίων τα 200 περίπου είναι παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, ενώ προβλήματα και δυσκολίες που τους παρουσιάστηκαν με την επέλαση του χιονιά αντιμετωπίστηκαν όσο το δυνατόν καλύτερα.

Η δομή βρίσκεται υπό στρατιωτική διοίκηση, με υπεύθυνη για την ασφάλειά της την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας και υπεύθυνους για θέματα Υγείας τους αρμόδιους φορείς Υγείας όπως ο Ερυθρός Σταυρός, η 5η ΥΠΕ, οι Γιατροί του Κόσμου κλπ., οι οποίοι και είναι αρμόδιοι για την κατάσταση της υγείας και τον εμβολιασμό των προσφύγων, συμπληρώνοντας τους εμβολιασμούς όπου υπάρχει ανάγκη.

Εξάλλου εξέλιξη δείχνει να υπάρχει και στο θέμα της σίτισης, αφού σταδιακά το κέτερινγκ που εφαρμόζεται θα αναπληρωθεί με την αγορά τροφίμων με ειδική κάρτα που θα εκδοθεί για το λόγο αυτό, με τον κ. Καλογιάννη να επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά πως η δομή «δεν πρόκειται να σηκώσει επιπλέον πρόσφυγες από τους 1.200-1.500 που ανακοινώθηκαν εξαρχής».

Αναφορικά με τη φοίτηση των προσφυγόπουλων ο κ. Καλογιάννης ανέφερε πως τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα απασχοληθούν σε προγράμματα εντός της δομής, ενώ τα μεγαλύτερα σε ηλικία προσφυγόπουλα σχολικής ηλικίας θα ενταχθούν στα ανάλογα προγράμματα εκπαίδευσης που θα φιλοξενηθούν σε επιλεγμένα σχολεία της Λάρισας, της Τερψιθέας και της Κοιλάδας.

«Ήδη 2 δημοτικά σχολεία της Λάρισας όπως και 1 γυμνάσιο θα λειτουργήσουν άμεσα για την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος, ενώ σταδιακά θα ξεκινήσουν και τα υπόλοιπα», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του δημάρχου, που δεν παράλειψε να αναφερθεί και στις ανησυχίες των γονέων σχετικά με την εξέλιξη.

«Αντιλαμβάνομαι πλήρως την ανησυχία των γονέων, όμως η μόρφωση είναι δικαίωμα όλων, αλλά είναι και αυτή που ανεβάζει το επίπεδο όλων μας», τόνισε με νόημα, καλώντας όλους να εκφράσουν την ευαισθησία τους θετικά απομονώνοντας ακραίες φωνές.

Η συζήτηση συνεχίστηκε μέχρι αργά με τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων, ενώ νωρίτερα αίσθηση προκάλεσε παρέμβαση του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρη Δεληγιάννη, ο οποίος πριν ακόμη αποφασισθεί η συζήτηση του προσφυγικού πριν το θέμα της πολεοδομικής κατάστασης του σχεδίου πόλης και τις δεσμευμένες ιδιοκτησίες που ήταν πρώτο στην ημερήσια διάταξη, ζήτησε να μην αποχωρήσει κανείς από τη συνεδρίαση, αναφερόμενος σε προηγούμενο «κρούσμα» που παρατηρήθηκε «μόλις η συζήτηση έφτασε στη Χ.Α».

Εξάλλου στο πλαίσιο της συνεδρίασης ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ Πέτρος Κρίκης μοίρασε στο σώμα ψήφισμα όπου και καταδικάζεται η νέα ρατσιστική επίθεση της Χ.Α σε σχολείο του Περάματος «που επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά το ναζιστικό εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης και προκαλεί τη λαϊκή κατακραυγή».

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ