ΤΟ Δ.Σ. ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΕΙ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Ψήφισμα υπέρ της φοίτησης των προσφυγόπουλων στα σχολεία της Λάρισας και κατά της ρατσιστικής επίθεσης της Χ.Α. στο σχολείο του Περάματος ενέκρινε το δ.σ. του δήμου Λαρισαίων στην τελευταία του συνεδρίαση. Στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής:

“Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων καταδικάζει τη νέα ρατσιστική επίθεση της Χρυσής Αυγής στο σχολείο του Περάματος, που επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά τον ναζιστικό και εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης και προκαλεί τη λαϊκή κατακραυγή. Οι ναζιστές έβαλαν στο στόχαστρο παιδιά – θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και επιτέθηκαν σε γονείς και εκπαιδευτικούς που αντιστάθηκαν στο ρατσιστικό τους δηλητήριο.

Όπως στην περίπτωση των επιθέσεων σε πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά, έτσι και τώρα στα σχολεία, οι ναζιστές δρουν στο έδαφος που δημιουργούν οι πολιτικές εγκλωβισμού χιλιάδων κατατρεγμένων από τις πατρίδες τους, η ίδια η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ανάλογες ευθύνες έχουν και όσοι συγκαλύπτουν την πραγματική αιτία της προσφυγιάς. Για την ανεργία, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, δεν ευθύνονται οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους. Ο πραγματικός αντίπαλος είναι ένα σύστημα εκμετάλλευσης που μπροστά στο κέρδος ισοπεδώνει τα πάντα, γεννά φτώχεια, ανεργία, πολέμους και μαζικούς ξεριζωμούς. Για μια ακόμη φορά τονίζουμε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα των προσφύγων είναι ο εγκλωβισμός τους στην Ελλάδα, δέσμιοι οι ίδιοι των συμφωνιών και πολιτικών των  ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Καλωσορίζουμε τα προσφυγόπουλα στα σχολεία της πόλης μας!

Στα σπίτια μας δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό και ξενοφοβία. Θέλουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας με τις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της αγάπης προς τον άνθρωπο.

Καλούμε κάθε εκπαιδευτικό, κάθε εργαζόμενο ή άνεργο συμπολίτη, κάθε γονιό, όλους τους δημότες, να απομονώσουμε ακραίες φασιστικές φωνές. Να εκφράσουμε ενεργά την στήριξη συμμετοχής των προσφυγόπουλων στην δημόσια εκπαίδευση και παράλληλα να δυναμώσουμε τον αγώνα μας ενάντια σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους που σπέρνουν το θάνατο και την προσφυγιά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων αποφασίζει

  • Τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής για την ομαλή ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση και τη γενικότερη διαχείριση ζητημάτων που σχετίζονται με το προσφυγικό
  • Την παρουσία της διαπαραταξιακής επιτροπής στα σχολεία της πόλης μας για την υποδοχή των προσφυγόπουλων 

Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης να παλέψουν για:

  • Να εξασφαλιστεί δωρεάν συγκοινωνιακή σύνδεση με την δομή φιλοξενίας και η οδική ασφάλεια. Διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης από αυτές που υπάρχουν στο Κουτσόχερο για ανθρώπους και οικογένειες που βίωσαν τη φρίκη του πολέμου.
  • Να εξασφαλισθούν άμεσα οι όροι και οι προϋποθέσεις για να ενταχθούν όλα τα παιδιά στην εκπαίδευση και να δημιουργηθούν κατάλληλες αίθουσες μέσα στις δομές, για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.
  • Να υπάρχει σε μόνιμη βάση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη της 5ης ΥΠE, xωρίς καμία εμπλοκή των ΜΚΟ, με πρόσληψη και διάθεση του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, φαρμάκων και υλικών. Να γίνουν οι απαραίτητοι εμβολιασμοί σε παιδιά και ενήλικες. Να υπάρχει ειδική μέριμνα για τα παιδιά, τις εγκύους, τα ΑΜΕΑ και τους χρόνια πάσχοντες.
  • Να υπάρχουν διερμηνείς που να καλύπτουν τις ανάγκες (π.χ. νοσοκομεία).
  • Να δημιουργηθούν χώροι παιχνιδιού, άθλησης και πολιτισμού μέσα στις δομές.
  • Να βελτιωθεί η ποιότητα και ποσότητα του φαγητού.
  • Να δοθεί η απαραίτητη βοήθεια που χρειάζονται αρκετές οικογένειες που τους έχουν τελειώσει τα χρήματα.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα (χειμωνιάτικα ρούχα, ειδικά κλινοσκεπάσματα κλπ.)».
  • Απευθείας, ασφαλής μεταφορά των προσφύγων-μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Τουρκία, η Ιορδανία, ο Λίβανος, αλλά και από τα ελληνικά νησιά στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη του ΟΗΕ και της Ε.Ε με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων που απορρέουν από την προσφυγική τους ιδιότητα.
  • Να αναθεωρηθούν οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα.
  • Να αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα σε όλες τις εθνικότητες που προέρχονται από χώρες που έχουν δεχτεί ιμπεριαλιστική επίθεση ή σπαράσσονται από εμφύλιους πολέμους.
  • Να εξασφαλισθεί πρόσβαση σε δίκαιες & αξιόπιστες διαδικασίες ασύλου, που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματά τους σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης.
  • Να υπάρξουν μόνο κέντρα υποδοχής και καταγραφής”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ