ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΟ ΕΚΛ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, με σημερινή του ανακοίνωση καλεί σε συγκέντρωση υποδοχής των αγροτών της Θεσσαλίας την Πέμπτη 26/1/2017, στις 1.30 το μεσημέρι στο κόμβο της Νίκαιας (από την πλευρά του παράδρομου προς το ΙΚΕΑ) και εκφράζει την αλληλεγγύη και συμπαράταξη του, στις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων στη Θεσσαλία

και σε όλη χώρα που ξεκίνησε με την πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Σ.Ε των μπλόκων και οι οποίοι έχουν στο στόχαστρό τους την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την αντιαγροτική ΚΑΠ της Ε.Ε, με τις οποίες οδηγούνται σε φτωχοποίηση και στην ανεργία πολλές δεκάδες χιλιάδες ακόμα μικροί αγρότες.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής:

“Καταδικάζει επίσης την προσπάθεια της κυβέρνησης, εκπροσώπων της αστικής τάξης και αστικών ΜΜΕ, να καλλιεργήσουν τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό» και να βγάλουν λάδι τις βάρβαρες πολιτικές που καταστρέφουν την πλειοψηφία του λαού.

Όπως χτυπιέται η εργατική τάξη από την καπιταλιστική κρίση και τα βάρβαρα μέτρα που υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζοντας το 3ο μνημόνιο που ψήφισε με τη Ν.Δ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, με την τεράστια ανεργία, την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τις ανατροπές των ΣΣΕ και των εργασιακών δικαιωμάτων, τα αντιασφαλιστικά μέτρα που τσακίζουν τις συντάξεις, αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης, τις ασφαλιστικές εισφορές, μειώνουν τις παροχές υγείας και διαλύουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, έτσι χτυπιούνται και οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, οι μικροί ΕΒΕ.

Μόνο για φέτος, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι θα πληρώσουν:

  • Αυξημένες από 23,1% έως 27,3% ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, που μέχρι το 2022 θα τριπλασιαστούν.
  • Διπλάσιο σχεδόν φόρο, αφού ο φορολογικός συντελεστής από το 13% ανεβαίνει στο 22%. Βαρύς θα πέσει πάνω τους ο «φορολογικός πέλεκυς» και με τα τεκμήρια διαβίωσης, ενώ μετά από 5 χρόνια θα πληρώνουν και το τέλος επιτηδεύματος.
  • Αυξημένο από 13% σε 24% τον ΦΠΑ για τααγροτικά μέσα και εφόδια, ενώ θα είναι μειωμένη η επιστροφή φόρου κατανάλωσης καυσίμων κι αργότερα θα καταργηθεί εντελώς.
  • Αυξημένο ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα και τα χωράφια.
  • Ειδικό φόρο στο κρασί και στο τσίπουρο.
  • Πρόσθετο «περιβαλλοντικό» τέλος στο νερό άρδευσης, ύδρευσης.
  • ΚΤΕΟ και για τααγροτικά μηχανήματα.

Εκτός από τα παραπάνω, καλούνται να πληρώσουν και τα παλιά χαράτσια, την στιγμή που το εισόδημά τους συρρικνώνεται εξαιτίας των χαμηλών τιμών στα αγροτικά προϊόντα που διαμορφώνει η «ελεύθερη» καπιταλιστική αγορά, των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, τις ζημιές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που προκάλεσαν οι φυσικές καταστροφές οι αρρώστιες και τις οποίες ουσιαστικά δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ.

Ταυτόχρονα οι μικροί αγρότες-κτηνοτρόφοι βλέπουν το κόστος παραγωγής να αυξάνει και να πουλάνε την παραγωγή τους μισοτιμής για να αυξάνουν τα κέρδη τους έμποροι, βιομήχανοι και εισαγωγείς τόσο σε βάρος των αγροτών-κτηνοτρόφων όσο και της λαϊκής κατανάλωσης, αφού οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι αγοράζουμε ακριβά τα προϊόντα.

Η νέα ΚΑΠ της Ε.Ε, περικόπτει επιδοτήσεις, επιβάλει νέους περιορισμούς στην καλλιέργεια, θα ξεκληρίσει με γρηγορότερους ρυθμούς μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, συγκεντρώνοντας γη και παραγωγή στα χέρια μεγαλοαγροτών, ενώ η κτηνοτροφία οδεύει στον αφανισμό εντείνοντας την διατροφική εξάρτηση του λαού μας. Αυτή η πολιτική έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για τους αγροτοκτηνοτρόφους, αλλά και στη ζωή των εργαζομένων, των μικρομεσαίων της πόλης, των συνταξιούχων, που αγοράζουν έτσι κι αλλιώς πανάκριβα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.

Αυτή είναι η ελεύθερη αγορά του μεγάλου κεφαλαίου, η κυριαρχία των μονοπωλίων για να μας ξεζουμίζουν και να αποκομίζουν όλο και περισσότερα κέρδη. Ληστεύουν την εργατική τάξη και τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι καπιταλιστές.

Επομένως ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων είναι και αγώνας της εργατικής τάξης, ενάντια στη βάρβαρη ταξική πολιτική με αντιμονοπωλιακούς-αντικαπιταλιστικούς στόχους πάλης και αιτήματα, με αλληλεγγύη. Η αιτία των προβλημάτων είναι κοινή και επομένως οι αγώνες μας πρέπει να έχουν την υποστήριξη του ενός με του άλλου. Καλούμε όλα τα σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές, να στηρίξουν τον αγώνα των αγροτών.

Οι κοινοί αγώνες εργατών-αγροτών που δώσαμε τα προηγούμενα χρόνια, με τις απεργίες και τα συλλαλητήρια ενάντια στα αντιασφαλιστικό έκτρωμα, την στήριξη της μικρομεσαίας αγροτιάς, ενάντια στην ανεργία, τις συγκεντρώσεις στο μπλόκο της Νίκαιας και αλλού, το μεγαλειώδες πανελλαδικό συλλαλητήριο με την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα, αποτελούν το εφαλτήριο για νέους αγώνες, για την ενίσχυση της συμμαχίας εργατών-αγροτών-μικρών ΕΒΕ.

Μπορούμε με τη συμμαχία και τον αγώνα μας, να βάλουμε φρένο στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης, Ε.Ε, μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και να περάσουμε στην αντεπίθεση να τους ανατρέψουμε, διεκδικώντας εμείς να κάνουμε κουμάντο σ’ αυτόν τον τόπο και να οργανώσουμε την οικονομία με στόχο την ικανοποίηση όλων των αναγκών της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς και των μικρών ΕΒΕ και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών.

Το ΕΚΝΛ καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία, να στηρίξουν τα αγροτικά μπλόκα και να ορθώσουμε το δικό μας μπλόκο, την κοινή απάντηση του λαού. Να δυναμώσουμε τις εστίες αντίστασης σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.

Το ΕΚΝΛ, καλεί σε συγκέντρωση υποδοχής των αγροτών της Θεσσαλίας την Πέμπτη 26/1/2017, στις 1.30 το μεσημέρι στο κόμβο της Νίκαιας (από την πλευρά του παράδρομου προς το ΙΚΕΑ)”. 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com