ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΥ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας που ζητά να καλωσορίσουμε τα προσφυγόπουλα στα σχολεία μαςκαι να απαιτήσουμε δημόσια εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις

Αυτές τις μέρες, στην πόλη μας τα προσφυγόπουλα θα περάσουν τις πόρτες των σχολείων. ‘Ολες και όλοι μας, ντόπιοι και πρόσφυγες, σύλλογοι δασκάλων και καθηγητών, σύλλογοι γονέων, οι τοπικές κοινωνίες, τα καλωσορίσουμε!

Τα προσφυγόπουλα είναι δύο φορές παιδιά μας, γιατί γνώρισαν την φρίκη του πολέμου, τους βομβαρδισμούς και την καταστροφή των πόλεων τους, τον θάνατο των συγγενών τους. Μία φρίκη ανείπωτη, που προκλήθηκε από ιμπεριαλιστικές εισβολές του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. ή υποδαυλίστηκε από ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις.

Καταγγέλλουμε την θρασύτατη επίθεση Χρυσαυγιτών με επικεφαλής τον υπόδικο βουλευτή Γιάννη Λαγό, κατά του Α’ Δημοτικού Σχολείου Νέου Ικονίου Περάματος, προκειμένου να εμποδίσουν προσφυγόπουλα που διαμένουν στο στρατόπεδο του Σχιστού να φοιτήσουν στο σχολείο.

Να μην αφήσουμε τον φασισμό να μπει στα σχολεία! Να απομονώσουμε τους δήθεν «αγανακτισμένους γονείς» που βάζουν λουκέτα στις σχολικές πόρτες, απειλούν με καταλήψεις στα σχολεία ή παρενοχλούν προσφυγόπουλα, ζητώντας, στην πραγματικότητα, τον αποκλεισμό των παιδιών -προσφύγων από την σχολική κοινότητα και την εκπαίδευση. Πίσω από τις κινητοποιήσεις τους κρύβεται ο κοινωνικός κανιβαλισμός. Κρύβεται η «Χρυσή Αυγή» και η ναζιστική λογική της, που επιδιώκει να διχάσει τεχνητά τα πληττόμενα στρώματα της κοινωνίας και να εξουδετερώσει τις ουσιαστικές κοινωνικές αντιστάσεις: στρέφοντας τους φτωχούς ενάντια στους πιο φτωχούς, τους αδύναμους ενάντια στους πιο αδύναμους, τους αποκλεισμένους ενάντια στους πιο αποκλεισμένους.

Πρέπει, όμως, να αντιταχθούμε και στη λογική της γκετοποίησης των παιδιών – προσφύγων, που προωθεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, διαμορφώνοντας όρους διαχωρισμένης και περιορισμένης εκπαίδευσης για τα προσφυγόπουλα. Τα απογευματινά λειψά προγράμματα, στηριγμένα σε επισφαλή εργασία και στη δράση των ΜΚΟ δεν συνιστούν ολοκληρωμένο δημόσιο εκπαιδευτικό έργο και αναπαράγουν το διαχωρισμό ντόπιων και προσφύγων. Οι μαχόμενοι εκπαιδευτικοί του δημόσιου σχολείου έχουν μεγάλη εμπειρία για πώς μπορεί να οργανωθεί η ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα και πρέπει να στηριχτούμε σε αυτήν.

Γι’ αυτό και πρέπει να επιμείνουμε στην εγγραφή όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς, εμπόδια και διαχωρισμούς. Στην πρόβλεψη για δωρεάν μεταφορά και ισοκατανομή τους στα όμορα σχολεία των χώρων όπου μένουν. Στην ίδρυση ολιγομελών Τάξεων Υποδοχής για την εκμάθηση της ελληνικής και τμημάτων για τη διδασκαλία της μητρικής. Στη δωρεάν σίτιση και υγειονομική περίθαλψη για όλους τους μαθητές και μαθήτριες. Στους μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες και στην αύξηση των δημόσιων δαπανών για την εκπαίδευση κόντρα σε λογικές ΕΣΠΑ, ΜΚΟ και ιδιωτικών «χορηγιών».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ