ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

 

Ανακοίνωση της παράταξης «Οικολογική Θεσσαλία»

Η περίοδος που συμβαίνει το ακατανόητο: να υπάρχουν αρνητές της φοίτησης παιδιών προσφύγων σε σχολείο (ενδεχομένως, σε σχολεία) της Λάρισας, τυχαίνει να συμπίπτει με την περίοδο που παραδοσιακά τελούνται οι εκδηλώσεις μνήμης του ολοκαυτώματος.

Το γεγονός αυτό καθιστά το συμβάν ακόμη πιο ακατανόητο και πρέπει να ανησυχήσει και να προβληματίσει, σοβαρότατα, κάθε πολίτη αυτού του τόπου, μέσα και από τον ιδιαίτερο χρονικό συμβολισμό.

Το πως αποκτήθηκαν τόσες προκαταλήψεις και τέτοια στερεότυπα, ώστε να φθάσουν, κάποιοι, σε σημείο να επιδιώκουν τον αποκλεισμό παιδιών από έναν φυσικό τους χώρο,το σχολείο, το πως έφθασαν να φοβούνται μικρά παιδιά ωσάν, αυτά, να ήταν μιάσματα και φορείς ασθενειών και υποτιθέμενων άλλων δεινών, είναι ερωτήματα που πρέπει να απασχολήσουν τον καθένα, ώστε να αντιληφθούμε πως και από πού προέρχονται οι κίνδυνοι να πορευθεί η κοινωνία μας σε έναν δρόμο σκότους και παρακμής.

Στις μέρες μας παρατηρείται μια τάση αμφισβήτησης των αντικειμενικών απόψεων και των θεμελιωδών πανανθρώπινων αξιών, η οποία εκφράζεται μέσω των συντηρητικότερων μορφωμάτων που αναδύονται στο πολιτικό στερέωμα, επενδύοντας στην άγνοια και το φόβο, με απόλυτο λαϊκισμό και χαϊδεύοντας πρόσκαιρα αυτιά, ώστε να εγκαθιδρυθούν, σταδιακά, τα πλέον απάνθρωπα πρότυπα στις ζωές μας.

Αυτές τις προσπάθειες, οφείλουμε να τις καταγγείλουμε και να τις αποκρούσουμε προτάσσοντας τον δρόμο της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. Πρέπει να γίνουμε αρνητές των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας και υπέρμαχοι της δημιουργικής συμβίωσης.

Είναι πραγματικά κρίμα και κατακριτέο, που τα παιδιά των προσφύγων θα ξεκινήσουν τη φοίτησή τους με διαφορετικό ωράριο από τα υπόλοιπα παιδιά και ελπίζουμε αυτό να αλλάξει συντομότατα, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να συγχρωτιστούν και να μοιράσουν εμπειρίες και τον πολιτισμικό τους πλούτο.

Το σχολείο μπορεί να δώσει τα απαραίτητα και χρήσιμα εφόδια για το μέλλον, αλλά και να σμιλεύσει τον χαρακτήρα το πνεύμα και τη ψυχή τους κάθε παιδιού, αρκεί να δώσουμε στο καθένα τη δυνατότητα συμπόρευσης με όλα τα υπόλοιπα, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Καλωσορίζουμε, λοιπόν, τα παιδιά των προσφύγων στα σχολεία της Λάρισας, και ιδιαίτερα στο 26ο Δ.Σ, παρότι τους δίνεται αυτή η δυνατότητα με αρκετή καθυστέρηση.

 

Για την «Οικολογική Θεσσαλία»

Ο Περιφερειακός σύμβουλος

Νικόλαος Δ. Πουτσιάκας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ