ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΗΣ ΔΑΚΕ

Τη Δευτέρα 23-1-2017, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 5η Πανελλήνια Σύσκεψη  των νεοεκλεγέντων, για τη διετία 2017-2018, Αιρετών Εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΠΕ-ΑΠΥΣΠΕ-ΚΥΣΠΕ), από τη ΔΟΕ.

Συζητήθηκαν θέματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και έγινε καταγραφή των προβλημάτων που ταλανίζουν χρόνια την εκπαίδευση και ιδιαίτερα των προβλημάτων που προέκυψαν τη φετινή σχολική χρονιά με την εφαρμογή του Ενιαίου Νέου Τύπου Σχολείου.

Τα θέματα που συζητήθηκαν είναι:

1.Λειτουργία Υπηρεσιακών Συμβουλίων: Η πολυνομία η οποία υπάρχει, με την ύπαρξη πολλών Προεδρικών Διαταγμάτων, Υπουργικών αποφάσεων και διευκρινιστικών εγκυκλίων, οι   οποίες τις περισσότερες φορές μόνο σύγχυση προκαλούν, δυσχεραίνουν το έργο των μελών των  Υπηρεσιακών Συμβουλίων και σε πολλά Υπηρεσιακά Συμβούλια για το ίδιο θέμα υπάρχει διαφορετική απόφαση. Θα γίνει καταγραφή των όποιων προβλημάτων και θα δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες από τη νομική σύμβουλο της ΔΟΕ την κ. Τσίπρα. 2.Μεταθέσεις-Αναμοριοδότηση Σχολικών μονάδων: Υπάρχει ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου των μεταθέσεων κι όχι μόνο της μοριοδότησης των σχολικών μονάδων. Αλλαγή μοριο- δότησης της υπηρεσιακής κατάστασης, των κοινωνικών κριτηρίων και του πλαισίου των ειδικών κατηγοριών. Φυσικά και πρέπει να αλλάξει η υφιστάμενη μοριοδότηση των σχολικών μονάδων η οποία είναι άδικη, αλλά αυτό πρέπει να γίνει μεθοδικά και με την εποπτεία της ΔΟΕ, με την διενέργεια Νομαρχιακών-Περιφερειακών συσκέψεων των Πρωτοβάθμιων Συνδικαλιστικών Oργάνων μας κι αν δυνατόν να υπάρχει σύμπλευση με την Β/θμια Εκπαίδευση. Δεν πρέπει να υπάρξει καμία βιασύνη, αφού οι μεταθέσεις για φέτος θα γίνουν με το σύστημα μεταθέσεων που ισχύει. Για να γίνουν όμως μεταθέσεις θα πρέπει να υπάρξουν συνταξιοδοτήσεις, το οποίο είναι δύσκολο, αφού οι περισσότεροι συνάδελφοι έχουν εγκλωβισθεί με τις ασφαλιστικές ανακατατάξεις που έγιναν και με τη μη θέσπιση νέων οργανικών θέσεων ειδικοτήτων.

3.Αναγκαίοι Διορισμοί- Ειδική Αγωγή: Αναγκαιότητα μόνιμων διορισμών στην γενική αλλά και στην ει- δική αγωγή και να θεσμοθετηθεί ένας ενιαίος τρόπος διορισμού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις που θα είναι προϊόν διαλόγου, όλων των εμπλεκόμενων φορέων.  4.Αξιοκρατικές Μετατάξεις: Επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ένας δίκαιος , διαφανής αλλά και σταθερός τρόπος μετατάξεων, που να καλύπτει πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες.   5.Επιλογές στελεχών εκπαίδευσης: Να θεσμοθετηθεί ένας δίκαιος, αξιοκρατικός αλλά και σταθερός τρόπος επιλογής στελεχών εκπαίδευσης.

6.Υπεραριθμίες-Τοποθέτηση εκπαιδευτικών: Στην φετινή σχολική χρονιά παρουσιάστηκε έντονο το πρόβλημα των λειτουργικών υπεραριθμιών, με την εφαρμογή του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Σχολείου. Βασικές τροποποιήσεις, για ένα δίκαιο, ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο που δεν θα επιδέχεται καμία παρερμηνεία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ