ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

Με κεντρικό σύνθημα «Θυμόμαστε…» και παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, αλλά και της μοναδικής εν ζωή ομήρου των στρατοπέδων συγκέντρωσης Ν. Μπέγα ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη στη Λάρισα οι διήμερες εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους ναζιστές.

Την επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων Λάρισας ακολούθησε το άναμμα κεριών στην Ιερά Συναγωγή Λάρισας στη μνήμη των 6.000.000 Εβραίων Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, ενώ   χαιρετισμούς απηύθυναν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Δαυίδ Σαλτιέλ και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας Μώρις Μαγρίζος.

Στο πλαίσιο της φορτισμένης εκδήλωσης, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Δ. Θεοδώρου, πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον δημοσιογράφο Ανδρέα Γιουρμετάκη, ενώ η μοναδική εν ζωή όμηρος στρατοπέδων συγκέντρωσης Νάκη Μπέγα μοιράσθηκε τις μνήμες της («Σαν συνέντευξη»). Φιλική συμμετοχή από τη μεσόφωνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου, ενώ τη συνόδευσε ο Νίκος Νικολαΐδης (τσέλο).

ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΕΡΑ ΠΥΞΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

«Την ώρα που σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι δυνάμεις του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας δείχνουν και πάλι να σηκώνουν κεφάλι, θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε όσα συνέβησαν τον προηγούμενο αιώνα, έναν αιώνα που σφραγίστηκε από το πλέον αποτρόπαιο έγκλημα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η μνήμη του Ολοκαυτώματος είναι πυξίδα για το μέλλον».

Τα παραπάνω αναφέρει ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, σε δήλωσή του, για τις εκδηλώσεις της Εθνικής Ημέρας Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, στη Λάρισα, στις οποίες και παρέστη.

Ο Λαρισαίος πολιτικός τονίζει ακόμη, πως «τη σημερινή ημέρα, δεν σκύβουμε απλώς ευλαβικά το κεφάλι, τιμώντας την μνήμη των Εβραίων Μαρτύρων, όσων δηλαδή έπεσαν θύματα του πιο σκοτεινού εγκεφάλου που γέννησε ποτέ η ανθρωπότητα, αλλά δίνουμε όρκο τιμής, να αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε την επανάληψη παρόμοιων φαινομένων, που προσβάλλουν κάθε έννοια πολιτισμού, δικαιοσύνης, δημοκρατίας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Δίνουμε όρκο τιμής να αποτρέψουμε την επικράτηση όσων απεργάζονται επικίνδυνα σχέδια πόλωσης και μίσους για τον ίδιο τον άνθρωπο, οδηγώντας την ανθρωπότητα στο παρελθόν.

Ο κ. Κέλλας, καταλήγοντας, σημειώνει «Το Μέλλον θα νικήσει γιατί είμαστε οι πολλοί που θυμόμαστε, είμαστε οι πολλοί που ονειρευόμαστε έναν κόσμο ανθρώπινο, δημοκρατικό, προοδευτικό, είμαστε οι πολλοί που θα αγωνιστούμε γι’ αυτό».

 

Ε.Π.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ