Η ΚΕΟΣΟΕ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Με πρωτοβουλία της Κεντρικής Συνεταιριστικής  Ένωσης Αμπελοοινικών προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) και του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, πραγματοποιήθηκε περιφερειακή  στον Τύρναβο συνάντηση εργασίας των οινοποιητικών Συνεταιρισμών της Θεσσαλίας με αρμόδιους φορείς προκειμένου να συζητηθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός της Ελληνικής αμπελουργίας.

Η συνάντηση αυτή διοργανώθηκε στην περιοχή μας εξ’ αφορμής του γεγονότος ότι η Θεσσαλία είναι από τις λίγες οινικές περιοχές όπου η αμπελοκαλλιέργεια αναπτύσσεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια αντί να παρουσιάζει συρρίκνωση όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδος.

Στην συνάντηση συμμετείχαν οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί Τύρναβου, Αγχιάλου, Καρδίτσας, Δαμασίου, και από πλευράς φορέων εκπρόσωπος του ΥΠΑΑΤ, εκπρόσωπος της ΔΑΟΚ, και εκπρόσωπος του Δήμου Τυρνάβου.

Αφού αναφέρθηκαν οι ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες τις οποίες βιώνει η Ελληνική αμπελουργία, και λαμβάνοντας υπ’ όψη τις Ευρωπαϊκές και διεθνείς εμπορικές συνθήκες, οι συμμετέχοντες κατέληξαν ότι πρέπει άμεσα να διεκδικήσουν από την πολιτεία τα εξής:

Την χρηματοδότηση του πολυσυζητούμενου σχεδίου στρατηγικής ανάπτυξης του αμπελουργικού τομέα

Την κατάργηση τώρα του ΕΦΚ στο κρασί

Την θωράκιση και προστασία της νόμιμης αποσταγματικής διαδικασίας της σταφυλικής παραγωγής με κορμό τους διήμερους αμπελουργούς αποσταγματοποιούς

Την πάταξη της παραοικονομίας με άμεσους ελέγχους που διασφαλίζουν την βιωσιμότητα των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων

Την θεσμοθέτηση μιας άλλης πολιτικής γεωργικής γης με μέτρα και παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα

Προκειμένου να εφαρμοσθούν τα παραπάνω θα πρέπει και η πολιτεία να οργανώσει και να θωρακίσει τα αρμόδια όργανα αναλόγως.

Αν όμως δεν εφαρμοσθούν τα παραπάνω τότε το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο με άμεσες επιπτώσεις τόσο στην οικονομία της περιοχής όσο και ευρύτερα της χώρας μας.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ