ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ, Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Ανακοίνωση του Κοινωνικού Ιατρείου Φαρμακείου Λάρισας που θεωρεί καλοδεχούμενα τα παιδιά των προσφύγων στα σχολεία μας

Πριν λίγες μέρες, ανακοινώθηκε στην πόλη μας,  η έναρξη της φοίτησης των παιδιών των προσφύγων, σε δημόσια σχολεία σε ειδικά απογευματινά τμήματα, μετά το πρωινό ωράριο διδασκαλίας.

Η μη ένταξη των παιδιών στο πρωινό σχολείο, όπως γινόταν έως τώρα για τα παιδιά των μεταναστών,  αποτελεί ήδη μια μορφή διάκρισης γιατί στερεί την αλληλεπίδραση των παιδιών άρα και την ένταξη, όπως αντίστοιχα και η γκετοποίηση των προσφύγων στα στρατόπεδα.

Το καθεστώς εξαίρεσης και αποκλεισμού που υιοθετεί η κυβέρνηση, τρέφει τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές. Με το πρόσχημα της ενδεχόμενης μετάδοσης ασθενειών, επένδυσαν στο φόβο και την άγνοια και οργανώνουν συστηματικά αντιδράσεις για να σταματήσουν όχι μόνο την εκπαίδευση των παιδιών, αλλά και για να επαναφέρουν τα πογκρόμ, όπως έγινε με την εισβολή του τάγματος  της Χ.Α στο Πέραμα.

Όταν βέβαια πριν από δύο χρόνια τα περισσότερα παιδιά δεν είχαν εμβολιαστεί λόγω του αποκλεισμού των ανασφάλιστων από το σύστημα υγείας, γιατί κανείς από όσους σήμερα κόπτονται, δεν αντιδρούσε;

Προφάσεις εν αμαρτίαις λοιπόν. Ο λόγος των αντιδράσεων δεν είναι ο κίνδυνος της μετάδοσης ασθενειών, εξάλλου το ανεμβολίαστο παιδί  είναι πρωτίστως αυτό που κινδυνεύει και όχι το εμβολιασμένο. Είναι το πρόσχημα. Πίσω από αυτό κρύβεται κάτι άλλο πολύ πιο μολυσματικό.

Ο φόβος και το μίσος, απέναντι στον διπλανό μας, άλλοτε γιατί έχει άλλο χρώμα, άλλοτε γιατί έχει άλλη θρησκεία, άλλοτε γιατί δεν έχει μια «κανονική» ζωή.

Έτσι όμως όσοι μας έχουν κλέψει την ζωή μας, μένουν στο απυρόβλητο.

Σαν κοινωνικό ιατρείο τέσσερα χρόνια τώρα μετά την έναρξη της θεραπείας-σοκ που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα, βιώνουμε καθημερινά τι σημαίνει ο αποκλεισμός από τα κοινωνικά αγαθά όπως αυτό της υγείας και παλεύουμε συλλογικά για τη προστασία της δημόσιας υγείας και για την πρόσβαση όλων σε αυτή. Βιώσαμε όμως και την δύναμη της αλληλεγγύης, την δύναμη του συλλογικού που μπορεί να  αλλάξει την ζωή μας.

Γι’ αυτό καταγγέλλουμε όλη αυτήν την παραφιλολογία περί της μολυσματικότητας των προσφύγων, όχι μόνο επειδή είναι εντελώς ανυπόστατη, αλλά και επειδή είναι άκρως επικίνδυνη και δηλώνουμε απερίφραστα ότι θα υποδεχτούμε με ανοιχτές αγκαλιές τα παιδιά των προσφύγων όπως υποδεχτήκαμε και περιθάλψαμε τους πρώτους πρόσφυγες στην πόλη μας ένα χρόνο πριν.

Παιδιά διωγμένα από τη ζεστασιά του σπιτιού τους εξαιτίας του πολέμου, μερικά από αυτά χωρίς γονείς, ταλαιπωρημένα από το μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι, κουρασμένα από τη διαμονή στα άθλια στρατόπεδα.

Ας μην ξεχνάμε πως ο φασισμός πρώτα έρχεται για τους άλλους μετά όμως για όλους.

Μόνο η αλληλεγγύη μας είναι αυτή που μπορεί να απομονώσει τις ρατσιστικές και φασιστικές κραυγές. Να ανοίξει δρόμους  για την επαναθεμελίωση σχέσεων που ξαναχτίζουν συλλογικότητα και αντιστρατεύονται στην πράξη τον ατομικισμό, τις διακρίσεις  και την εκμετάλλευση.

Η αλληλεγγύη είναι αξία μεταδοτική.

Είμαστε  αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και σε όλους τους ανθρώπους, που βιώνουν ακραίες συνθήκες αποκλεισμού και που αγωνίζονται σε μια βάρβαρη εποχή να σταθούν όρθιοι με αξιοπρέπεια.

Καλούμε τους συμπολίτες μας να υποδεχθούμε τα προσφυγόπουλα

την Τρίτη 31/1 στις 2.30μμ στο Δ.Σ.  Τερψιθέας και

την Τετάρτη 1/2 στις 2.30μμ στο 26ο Δ.Σ. Λάρισας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ