ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΥΦΑΝΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

 

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των σεμιναρίων υφαντικής που πραγματοποιήθηκαν στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας για εκπαιδευτικούς της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Αναλυτικά:

Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου /2017 η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών – Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας και η Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης συνδιοργάνωσαν επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο: «Η Τέχνη της Υφαντικής και της Τυποβαφικής στην Τοπική Ιστορία του χθες και του σήμερα.».

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου είχε ως εξής:

«Οι βασικές αρχές της παραδοσιακής υφαντικής και τυποβαφικής, η διαχρονική συνέχεια και αναβίωσή τους»: Παρουσίαση-ξενάγηση στην ενότητα της μόνιμης έκθεσης «Παραδοσιακή τυποβαφική» και στην περιοδική έκθεση «Τέχνης Υφαντουργήματα». Φανή Καλοκαιρινού, Υπεύθυνη Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, Αρχαιολόγος – Λαογράφος.

«Εισαγωγή  στην  υφαντική»:  Θεωρητική  προσέγγιση  της υφαντικής  σαν  ασχολία  που  συντροφεύει  τον  άνθρωπο  από  την  αυγή  του   πολιτισμού   του μέχρι  σήμερα,  σε χρηστικό,  διακοσμητικό,  τελετουργικό,  μυθολογικό  και  εικαστικό  επίπεδο». Ιωάννα Τερλίδου, Εικαστικός.

«Η εξέλιξη της παραδοσιακής υφαντικής»  μέσα από ένα βιωματικό εργαστήριο εκμάθησης ύφανσης μοτίβων σε όρθιο αργαλειό. Ιωάννα Τερλίδου, Εικαστικός.

«Η ανάδειξη και η προβολή στοιχείων της Τοπικής Ιστορίας μέσα από ένα Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων». Κων/να Χατζημίχου – Καλούση, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Λάρισας.

Την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017 υλοποιήθηκε στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου αντίστοιχο βιωματικό σεμινάριο υφαντικής με θέμα:   «Από τον αργαλειό της Πηνελόπης στη σύγχρονη υφαντική». Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Σύμβουλο Φιλολόγων κα Αγγελική Φούντα.

Τα σεμινάρια υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των περιοδικών εκθέσεων «Τέχνης Υφαντουργήματα» και «Από το μύθο της Αράχνης στο σήμερα» και τα υφαντά που δημιούργησαν οι εκπαιδευτικοί στο βιωματικό εργαστήριο είχαν αναφορές τόσο στην παραδοσιακή όσο και στη σύγχρονη εικαστική απόδοση των εκθεμάτων.

Στα Σεμινάρια παρευρέθηκε ο Δ/ντης της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σωτήρης Βούλγαρης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ