ΤΑ ΤΕΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΤΟ 2017

Τη μη αναπροσαρμογή του ημερησίου δικαιώματος προσέλευσης λαϊκών αγορών του Δήμου Τυρνάβου, το οποίο υποχρεούνται να καταβάλλουν οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες πωλητές που προσέρχονται στους χώρους των λαϊκών αγορών Αμπελώνα και Τυρνάβου, για το οικονομικό έτος 2017, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το δ.σ. δήμου Τυρνάβου.

Με την εισήγηση διαφώνησαν η Δράση Πολιτών που δεν συζητά τα θέματα ημερήσιας διάταξης λόγω έλλειψης ενημέρωσης και η Λαϊκή Συσπείρωση που πρότεινε μείωση τελών.

Η καταβολή του ανωτέρω ημερήσιου δικαιώματος προσέλευσης, θα γίνεται ως εξής:

  1. Οι παραγωγοί που κατέχουν άδεια προσέλευσης στις λαϊκές αγορές, υποχρεούνται στην καταβολή του ημερήσιου τέλους μόνο για όσες ημέρες προσέρχονται σε αυτές.
  1. Οι επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών υποχρεούνται στην καταβολή του ημερήσιου τέλους ανάλογα με τον αριθμό των ημερών που σύμφωνα με την σχετική άδεια δικαιούνται να δραστηριοποιούνται κάθε μήνα. Από το ημερήσιο τέλος απαλλάσσονται οι επαγγελματίες πωλητές, ,οι οποίοι δεν προσέρχονται στις λαϊκές αγορές λόγω ανικανότητας προς εργασία, η οποία διαρκεί περισσότερο από ένα (1 μήνα και βεβαιώνεται από αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα ή λόγω ανωτέρας βίας.
  1. Η καταβολή του ημερήσιου τέλους διενεργείται μέσω διπλοτύπου απόδειξης είσπραξης την οποία εκδίδει η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου. Το ανωτέρω ημερήσιο τέλος εισπράττεται από εντεταλμένους υπαλλήλους (εισπράκτορες) του Δήμου κατά την ημέρα λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, οι οποίοι καταθέτουν άμεσα το τελικώς συγκεντρωθέν ποσό στο Ταμείο του Δήμου Τυρνάβου, σύμφωνα με τις ισχύουσες «περί εσόδων» διατάξεις. Εναλλακτικά η καταβολή του ανωτέρω τέλους από τους επαγγελματίες πωλητές, δύναται να πραγματοποιείται ανά δίμηνο και όχι πέραν της 10ης του επομένου από τη λήξη εκάστου διμήνου, μήνα, κατόπιν κατάθεσης εγγράφου Υπεύθυνης Δήλωσης του ν. 1599/1986. Στην περίπτωση αυτή η πληρωμή θα γίνεται στην Ταμιακή Υπηρεσία του Δήμου. Οι επαγγελματίες πωλητές και παραγωγοί, δύνανται επίσης να καταβάλλουν το ημερήσιο τέλος που τους αναλογεί και στο λογαριασμό που τηρεί ο Δήμος Τυρνάβου στην Τράπεζα Πειραιώς, με την οποία συνεργάζεται. Στην περίπτωση αυτή αφού επιβεβαιωθεί το ποσό της κατάθεσης, η Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου θα εκδίδει το σχετικό διπλότυπο είσπραξης, το οποίο θα διαβιβάζεται με μέριμνα των εντεταλμένων υπαλλήλων του Δήμου, στον υπόχρεο.
  1. Η μη καταβολή του ανωτέρω τέλους από υπόχρεο για χρονικό διάστημα πέραν των δύο (2) μηνών, συνεπάγεται την αυτοδίκαιη αναστολή ισχύος της αδείας του, η οποία διαπιστώνεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε περίπτωση μεταγενέστερης εξόφλησης των οφειλών, η αναστολή αίρεται αυτοδίκαια.
  1. Το ανωτέρω ποσό αποτελεί το μοναδικό ανταποδοτικό τέλος προς το Δήμο για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στους χώρους αυτούς με τη μορφή τελών καθαριότητας, τελών κατάληψης πεζοδρομίου και χρήσης κοινόχρηστου χώρου. Οι υπόχρεοι καταβολής του ημερήσιου τέλους απαλλάσσονται από το τέλος υπέρ Δήμων του άρθρου 21 του Β.Δ. 24-9/20-10-1958 για την καθαριότητα και αποκομιδή των απορριμμάτων των χώρων που χρησιμοποιούνται στις λαϊκές αγορές και από το τέλος για η χρήση των χώρων λειτουργίας των λαϊκών αγορών.

Δείτε τον πίνακα με τα τέλη ανά θέση και δημοτική κοινότητα στον παρακάτω πίνακα:

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ