ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Ο ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ;

Σε χθεσινή συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδας, παρουσιάστηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί με σωστή διατροφή, σωματική άσκηση, αποφυγή τοξικών ουσιών και διακοπή του καπνίσματος.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Μπεχράκης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η νόσος, που προκαλείται κατά 90% από το κάπνισμα, στη χώρα μας ευθύνεται για 8.000 θανάτους τον χρόνο και η μη εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους αποτελεί εκποίηση της δημόσιας υγείας σε συγκεκριμένα συμφέροντα που εκθέτει τη χώρα διεθνώς και προκαλεί κοινωνική αγανάκτηση».

Ακόμη και ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός έχει αναφερθεί στην παντελή απουσία ελέγχου εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, δηλώνοντας πως «ο αντικαπνιστικός νόμος δεν έχει εφαρμοστεί και είναι προσβλητικό για μια χώρα της Ευρώπης να υπάρχει τόση ασυδοσία σε αυτό το ζήτημα», ενώ είχε προαναγγείλει αυστηρότερες ρυθμίσεις και συντονισμένη δράση πολλών υπουργείων για την εφαρμογή του νόμου.

Οι Βουλευτές του Ποταμιού, κ.κ. Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής) και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας  (Λάρισας), ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό αν σκοπεύει να ενισχύσει τους τομείς πρόληψης και απεξάρτησης από το κάπνισμα, ποιες ενέργειες έχουν γίνει στην κατεύθυνση της εκπόνησης εθνικού σχεδίου διακοπής του καπνίσματος και πότε  θα προγραμματιστεί συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων με αντικείμενο τη διαμόρφωση εθνικής αντικαπνιστικής εκστρατείας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ