Ο ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΑΘΜΙΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΡ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ

Ανακοίνωση της Τ.Ε. Λάρισας του ΚΚΕ

Η τοποθέτηση του δημάρχου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καλογιάννη, που αναφέρεται στη στάση του ΚΚΕ το 1980 και της τότε δημοτικής αρχής Αρ. Λαμπρούλη στο δημοτικό συμβούλιο, για το έργο του αποχετευτικού δικτύου επιχειρεί να εμφανίσει το ΚΚΕ ότι δεν θέλει να γίνονται έργα από ευρωπαϊκά κονδύλια που καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες, συγκαλύπτοντας την πραγματική αλήθεια.

Ότι δηλαδή η πολιτική που εξυπηρετεί τους στόχους του κεφαλαίου και που στηρίζει η δημοτική αρχή των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΕ, κ.α. με τους υπόλοιπους της γαλαζοπράσινης αντιπολίτευσης, είναι αυτή που δεν επιτρέπει τους πόρους του ΕΣΠΑ να κατευθύνονται για τις λαϊκές ανάγκες (πχ. κατασκευή σχολείων, αντισεισμική θωράκιση κτλ).

«Η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από ψέμα» λένε.  Για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

1ον Το ΚΚΕ την εποχή εκείνη με δική του κοινοβουλευτική πρωτοβουλία επέμενε να φτιαχτεί το ειδικό νομοθετικό πλαίσιο, που δεν υπήρχε, για να μπορούν οι δήμοι να αξιοποιούν ευρωπαϊκά κονδύλια για την κατασκευή ανάλογων έργων υποδομής, όπως του αποχετευτικού δικτύου. Επομένως καταρρίπτεται ο ισχυρισμός ότι το ΚΚΕ δεν ήθελε τα «κακά» κονδύλια της τότε Ε.Ο.Κ.

2ον Το ΚΚΕ διαφώνησε και στη βουλή να υπάρχει ως προαπαιτούμενο για την υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων το ειδικό τέλος του 80% στην τιμή του νερού, που είναι γνωστό ότι αργότερα από τις μετέπειτα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θεσμοθετήθηκε ως μόνιμος φόρος στη λαϊκή κατανάλωση του νερού. Από το 2013 που με νόμο καταργήθηκε, η δημοτική αρχή της ΝΔ τον ενσωμάτωσε στην τιμή του κυβικού, ενώ  η σημερινή του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να τον καταργήσει, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις των εκλεγμένων του ΚΚΕ σε ΔΕΥΑΛ και δημοτικό συμβούλιο.

3ον  Η βασική διαφωνία επομένως του ΚΚΕ ήταν να συνδεθεί το έργο με το ‘’χαράτσωμα’’ του λαού της πόλης και ανεξάρτητα από την ψηφοφορία στην τότε συνεδρίαση, η μετέπειτα στάση της τότε δημοτικής αρχής Λαμπρούλη απέδειξε, ότι όχι μόνο πάλεψε για την υλοποίηση του γιγάντιου και σωτήριου για τον λαό της πόλης αποχετευτικού δικτύου, αλλά και το παρέδωσε στις αρχές του 90’ σε πολύ μεγάλο βαθμό υλοποίησης.

4ον Η τότε δημοτική αρχή του αείμνηστου Αριστείδη Λαμπρούλη που άφησε το στίγμα της στην πόλη, αγκαλιάστηκε από την πλειοψηφία του λαού της πόλης γιατί εξέφραζε τα δικά του συμφέροντα και ήταν βγαλμένη από τα σπλάχνα του. Ορισμένοι ματαιοπονούν και προσπαθούν να ξεγράψουν ότι πολλά έργα και υποδομές μέχρι και στις μέρες μας, είναι αποτέλεσμα της λαϊκής πάλης και εκείνου του 16χρονου σχεδιασμού, που είχε εμπνευστή και οργανωτή την πρωτοπορία της εργατικής τάξης το ΚΚΕ. Ο λαός της Λάρισας και μνήμη έχει και φυσικά μπορεί να συγκρίνει προθέσεις και επιδιώξεις και να μας κρίνει όλους.

5ον Οι σημερινοί απολογητές του συστήματος, όπως η  δημοτική αρχή Λάρισας, καλά θα κάνουν να εξηγήσουν στους δημότες γιατί στους προϋπολογισμούς που έχουν συντάξει και ψηφίσει τα δυο τελευταία χρόνια, δεν έχουν εντάξει κανένα παρόμοιο έργο, τουναντίον στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 31ης Γενάρη 2017 εισηγήθηκαν την μαζική αποδέσμευση των τελευταίων ελεύθερων χώρων της πόλης, συμβιβαζόμενοι με την κυβερνητική πολιτική των περικοπών και της λιτότητας.

6ον Πάγια και διαχρονική θέση του ΚΚΕ (και ο κ. Καλογιάννης το ξέρει καλά αυτό) είναι ότι τα όποια ευρωενωσιακά προγράμματα δεν είναι χρήματα που μας χαρίζονται, αλλά είναι δικά μας λεφτά που προέρχονται από εισφορές που πληρώνουμε αλλά κυρίως απ’ τη ζημιά που έχει υποστεί η χώρα με την ένταξή της στην τότε ΕΟΚ και σήμερα ΕΕ, όπου το εμπορικό ισοζύγιο έγινε αρνητικό, καταστράφηκαν μια σειρά κλάδοι της παραγωγής, από χώρα εξαγωγής αγροτικών προϊόντων, καταλήξαμε να εισάγουμε ακόμη και ζάχαρη. Παλεύουμε αυτά τα χρήματα να πηγαίνουν για έργα που να καλύπτουν λαϊκές ανάγκες (π.χ. προτάσσουμε έργα αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης, για την παιδεία, την υγεία, κ.λπ.) και όχι να κατευθύνονται στις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, σε αντίθεση με τους διάφορους απολογητές της ΕΕ συμπεριλαμβανομένου του κ. Καλογιάννη και του ΣΥΡΙΖΑ.

7ον Συστηματικά ο κ. Καλογιάννης προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να μειώσει την προσφορά της δημοτικής αρχής Λαμπρούλη και του ΚΚΕ και να εμφανίσει τον εαυτό του ως δήθεν πρωτεργάτη εκείνης της περιόδου. Ας σταματήσει να προσβάλλει δεκάδες στελέχη του ΚΚΕ και πολλούς άλλους συνεργάτες του Αριστείδη Λαμπρούλη, που ανιδιοτελώς αφιέρωσαν χρόνια ολόκληρα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων εκείνης της εποχής.

Τα στερνά τιμούν τα πρώτα και είναι βέβαιο ότι το «έργο» του κ. Καλογιάννη θα μπορεί να συγκρίνεται μόνο με αυτό των κ. Καφφέ και Τζανακούλη. Τα αποτελέσματα και η διαχείριση επί δημαρχίας Λαμπρούλη είναι άλλης ποιότητας, άλλης ηθικής και άλλων αρχών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ