“ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ” ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΓΑΛΑ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΦΩΤΟ)

«Πλημμύρισε» οργή μα και γάλα η είσοδος της Περιφέρειας Θεσσαλίας με δεκάδες αγανακτισμένους κτηνοτρόφους, κυρίως του Τυρνάβου και της Ελασσόνας ,να στρέφουν τα πυρά τους απέναντι στην κυβερνητική πολιτική αλλά και εναντίον των αγροτικών μπλόκων, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ν. Παλάσκα να εκφράζει την αντίθεσή του στο κλείσιμο δρόμων

ζητώντας άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«25 χρόνια τώρα τα ίδια και τα ίδια, αν δε μας δεχτούν και τώρα η επόμενη κίνηση θα είναι πανελλαδικό συλλαλητήριο έξω από το Μαξίμου», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση και του γραμματέα της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Γ. Μπαρδανίκα, ο οποίος έξαλλος επιδείκνυε στους δημοσιογράφους σχετική φωτογραφία με ανάλογη κινητοποίηση προ 25ετίας!

Στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους οι οργισμένοι κτηνοτρόφοι απέκλεισαν συμβολικά με αχυρόμπαλες την είσοδο της Περιφέρειας, ενώ έστρεψαν τα πυρά τους και εναντίον των αγροτών.

«Όλα τα χρόνια στηρίζαμε το μπλόκο των Τεμπών και εκείνοι μας είχαν… δεκανίκια», τόνισε ο κ. Παλάσκας ξεκαθαρίζοντας πως αποκλείεται η οποιαδήποτε επαφή τους με τα μπλόκα, υπενθυμίζοντας «το άδειασμα από το πακέτο Χατζηγάκη και την εξισωτική».

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με την επίδοση ψηφίσματος στους εκπροσώπους της Περιφέρειας, λόγω απουσίας του Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού στις Βρυξέλλες, ενώ νωρίτερα οι κτηνοτρόφοι μοίρασαν γάλα στους περαστικούς.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Σε ανακοίνωση ψήφισμα οι κτηνοτρόφοι αναφέρουν:

“Ο κλάδος της κτηνοτροφίας από την Θεσσαλία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου γι’ αυτό και αναγκαστήκαμε να αφήσουμε τα κοπάδια μας και να έρθουμε να διαμαρτυρηθούμε έντονα. Μια διαμαρτυρία που έχει σκοπό να συνεχίσουμε να ασκούμε το επάγγελμα του κτηνοτρόφου για να ζήσουμε τις οικογένειές μας και να μην μας στείλουν στην ανεργία και στην αβεβαιότητα.  Οι βασικοί λόγοι που μας οδήγησαν στην έντονη διαμαρτυρία είναι τα παρακάτω θέματα :

  • Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα στην χώρα μας με ολικό παγετό και με έντονες χιονοπτώσεις στο σύνολο της χώρας έχουν δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα στους κτηνοτρόφους. Ως αποτέλεσμα αυτής της θεομηνίας είναι να πεθάνουν αρκετά ζώα από το κρύο, να υπάρχει μεγάλη πτώση στην παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος και αυξημένο κοστολόγιο σε ζωοτροφές καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα της εξωτερικής βοσκής. Απ’ όλα τα παραπάνω κρίνεται επιτακτική η αποζημίωση των κτηνοτρόφων μέσω προγραμμάτων για έντονα καιρικά φαινόμενα όπως είχαν δοθεί και στο παρελθόν (de minimis) καθώς επίσης και την άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων που πέθαναν τα ζώα τους από την θεομηνία μέσω του ΕΛΓΑ.
  • Υπάρχουν αρκετά προβλήματα σε πληρωμές κτηνοτρόφων τόσο με την συνδεδεμένη (δεν έστειλαν έγκαιρα στοιχεία τα τυροκομεία με αποτέλεσμα να μην πληρωθούν πολλοί κτηνοτρόφοι) όσο και με την εξισωτική αποζημίωση. Πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα η αδικία που έγινε φέτος με την εξισωτική αποζημίωση των κτηνοτρόφων η οποία έχει χάσει τον χαρακτήρα της. Η μείωση της εξισωτικής κατά τουλάχιστον 50% πλην λίγων περιπτώσεων δημιουργεί προβλήματα στους κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών όπου οι συγκεκριμένοι λόγω αυτών των εδαφικών και κλιματικών συνθηκών δεν παράγουν όσο αυτοί που βρίσκονται σε πεδινές εκτάσεις. Τέλος έχουν περάσει τρία χρόνια από την εμφάνιση του καταρροικού πυρετού στα αιγοπρόβατα και οι κτηνοτρόφοι του Νομού Λάρισας δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε απόγνωση.
  • Οι αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές και οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές χτυπούν αλύπητα τους κτηνοτρόφους με αποτέλεσμα να μας καθιστούν μη ανταγωνίσιμους με τους κτηνοτρόφους των υπόλοιπων Ευρωπαικών χωρών. Επειδή στην φυσική υπάρχει ο απαράβατος κανόνας σε κάθε δράση να υπάρχει και μία αντίδραση στην συγκεκριμένη περίπτωση οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι πωλούν όλα τα προιόντα τους με τιμολόγιο και εμφανίζουν εικονικά κέρδη καθώς έχουν αλλοδαπούς εργάτες και μέλη της οικογένειάς τους, τους οποίους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν ως έξοδο η αντίδραση θα έρθει με μείωση της παραγωγής με άμεσο αποτέλεσμα την μικρότερη παραγωγή φέτας. Η φέτα μας κρατάει σε αυτό το επάγγελμα και πολύ φοβόμαστε ότι θα την χάσουμε από εσωτερικούς λόγους και όχι από εξωτερικούς. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε την μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καθαρά μορφή φορολογίας, την κατάργηση της επιστροφής του φόρου του πετρελαίου και της αύξησης της τιμής του ρεύματος οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή.
  • Έχουμε πάρα πολλά προβλήματα με τον ΕΛΓΑ και τις αποζημιώσεις προς τους κτηνοτρόφους. Από τα 15 εκ. Ευρώ εισφορών των κτηνοτρόφων όλης της χώρας βάση δήλωσης του προέδρου του ΕΛΓΑ στην Βουλή τον Νοέμβριο του 2015 μόνο τα 7 εκ. Ευρώ επιστρέφουν στους κτηνοτρόφους. Ζητάμε για ακόμα μια φορά τον διαχωρισμό του ΕΛΓΑ σε αγροτικό και κτηνοτροφικό και την άμεση αλλαγή του κανονισμού του προς όφελος των κτηνοτρόφων.
  • Ζητάμε επίσης τον διαχωρισμό του ΟΓΑ και την πλήρη αυτονόμησή του. Ο ΟΓΑ όλα τα χρόνια μπορεί να μην είχε μεγάλες συντάξεις όπως τα άλλα ταμεία είχε όμως αξιοπρεπή υγειονομική περίθαλψη για τους κτηνοτρόφους και πολύ φοβόμαστε ότι με την ενσωμάτωσή τους στον ΕΦΚΑ δεν θα έχουμε τίποτα.

Η λύση των παραπάνω προβλημάτων περνάει από το Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό τον οποίο καλούμε σε άμεση συνάντηση. Ταυτόχρονα μας ενδιαφέρουν και οι θέσεις των υπόλοιπων κομμάτων όπου πρέπει να συναντήσουμε τους αρχηγούς τους για να τους θέσουμε τα παραπάνω προβλήματα και να μας θέσουν τις απόψεις τους. Πρέπει όλοι οι πολιτικοί να καταλάβουν ότι δεν φωνάζουμε για κάτι παραπάνω αλλά για την επιβίωσή μας”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

loading...