ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ;

Ανακοίνωση της Προοδευτικής Ενότητας Καθηγητών (ΠΕΚ)

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Ενώ υπάρχει γενική πεποίθηση και στην εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και ευρύτερα στην ελληνική κοινωνία ότι ένα από τα μόνιμα μείζονα προβλήματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος είναι η μη ανάπτυξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης,

έρχεται σήμερα μια υποτιθέμενη αριστερή κυβέρνηση να θέσει ζήτημα κατάργησής της!

Και μπορεί η πρόταση του Ι.Ε.Π. και του Υπουργείου Παιδείας, όσον αφορά το Εθνικό Απολυτήριο, να είναι γενικόλογη και αόριστη αλλά δεν παύει να ξεκαθαρίζει κάποια βασικά στοιχεία των πραγματικών στοχεύσεών τους για την εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, στο κείμενό της για το Εθνικό Απολυτήριο εντάσσει φαινομενικά και περιγραφικά με τον όρο της «πολυκλαδικότητας» ένα αναπόφευκτα μικρό κομμάτι του σημερινού περιεχομένου των ΕΠΑ.Λ. στο Ενιαίο Λύκειο.

Πρόκειται για απόκρυψη των πραγματικών σχεδίων του Υπουργείου. Γιατί με δεδομένα ότι η Α΄ τάξη του Ενιαίου Λυκείου είναι τάξη εξοικείωσης (και επομένως θα έχει πρωτίστως περιεχόμενο γενικής παιδείας) και η Γ΄ τάξη θα έχει κατ’ ανάγκη το μέγιστο μέρος της με μαθήματα εμβάθυνσης (και πολλών ωρών), μαθήματα τα οποία απαιτούνται για την εισαγωγή των μαθητών / μαθητριών στη Τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα οποία είναι γνωστά όσον αφορά και στη διαχρονική τους κλίμακα, δεν μπορεί η συγκριμένη δομή του Λυκείου να συμπεριλάβει την Επαγγελματική εκπαίδευση αλλά απλώς θα εμπεριέχει ένα «δείγμα πολυκλαδικότητας», το οποίο ούτως ή άλλως δεν θα μπορεί να αναπτυχθεί σε εθνική κλίμακα.

Πουθενά δεν αναφέρεται ως ξεχωριστή δομή η Επαγγελματική εκπαίδευση και προφανώς δεν σημειώνεται καμιά πρόθεση για τη διαμόρφωση του Απολυτηρίου της. Προκύπτει μείζον εκπαιδευτικό και κοινωνικό ζήτημα: Ποια είναι η «τύχη» της Επαγγελματικής εκπαίδευσης; Προφανώς καταργείται και στη θέση της τίθεται η Κατάρτιση είτε μετά από το Γυμνάσιο είτε μετά την Α΄ λυκείου!

Προκύπτουν μείζονα ζητήματα που οφείλουν να απαντηθούν. α) Τι θα απογίνουν τα γνωστικά αντικείμενα και οι κλάδοι των σημερινών ΕΠΑ.Λ.; β) Μπορεί η οποιαδήποτε μορφή Κατάρτισης να αντικαταστήσει την αρτιότητα και τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της Επαγγελματικής εκπαίδευσης; γ) Τι θα απογίνουν οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί των ΕΠΑ.Λ., θα «μετατεθούν» προς την εκτός εκπαιδευτικού συστήματος Κατάρτιση;

Μπορεί να κρύβονται τόσο το κόμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. όσο και οι άλλες παρατάξεις που θέλουν την κατάργηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης πίσω από το περίφημο «μεταβατικό στάδιο» γνωρίζοντας ότι δεν θα έλθει εκείνη η στιγμή που θα υλοποιήσουν μια τέτοια κατεδαφιστική εκπαιδευτική πολιτική, αλλά δεν παύει να υπάρχει μείζον πρόβλημα συνολικά για τη δημόσια εκπαίδευση από μια εκτός τόπου και χρόνου αντίληψη για το μέλλον της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Δυστυχώς για τη αριστεροακροδεξιά συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. δεν υπάρχει ούτε το άλλοθι του Μνημονίου τους. Δεν υπάρχει καμιά εξωγενής δέσμευση˙ αντίθετα σ’ όλη την Ευρώπη η Επαγγελματική εκπαίδευση έχει προνομιακή θέση στα εκπαιδευτικά συστήματα. Η σχεδιαζόμενη κατάργησή της απορρέει από τη στείρα και εκτός τόπου και χρόνου ιδεοληπτική κομματική θέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για «ενιαίο 12χρονο σχολείο», θεσμό που δεν έχει καμιά σχέση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να σταματήσει το σχεδιασμό του για κατάργηση της Επαγγελματικής εκπαίδευσης. Η ευθύνη του είναι εκπαιδευτική και πολιτική και θα βρει αντιμέτωπους την εκπαιδευτική κοινότητα και την ελληνική κοινωνία. Με τι άραγε ασχολείται το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ; Με δεδομένα την παρατεταμένη αδράνειά του και τον εντυπωσιακό εφησυχασμό του απέναντι στη κατεδαφιστική πολιτική του Υπουργείου, του αναφέρουμε ότι έχει τουλάχιστον καταστατική υποχρέωση να πάρει θέση για τις αντιεκπαιδευτικές επιλογές του Υπουργείου. Δεν μπορούν να κρύβονται συνεχώς η αριστερή πλειοψηφία και η συνδιοίκηση ΣΥΝΕΚ (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) – ΔΑΚΕ σ’ όλη τη διετία.

Καλούμε τους συναδέλφους της Επαγγελματικής εκπαίδευσης και της Γενικής εκπαίδευσης σε αγωνιστική ετοιμότητα. Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις στον κλάδο μας αλλά και Συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων των ΕΠΑ.Λ. για να συζητηθούν οι εξελίξεις με βάση τη θέσπιση του Εθνικού Απολυτηρίου και το μέλλον της Επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Αγωνιζόμαστε σταθερά και αταλάντευτα για τη διαχρονική θέση μας για «αναβάθμιση της Επαγγελματικής εκπαίδευσης», γιατί είναι απόλυτα αναγκαία για την ανάπτυξη της χώρας, για την κοινωνική πρόοδο, για ένα δημιουργικό μέλλον των νέων!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ