ΔΩΡΕΑ 17 ΕΡΓΩΝ ΟΡΦΑΝΟΥ ΚΟΣΜΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

Το αδιαχώρητο στα εγκαίνια της έκθεσης «Παράλληλοι Βίοι Τέχνης», που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, όπου και στο πλαίσιο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Λ. Ορφανού, ο Μίνωας Ορφανός προχώρησε σε δωρεά 17 έργων στη μνήμη των γονέων του.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική έκθεση, η οποία παρουσιάζει το σύνολο των έργων που δωρίθηκαν το 1999 από την ίδια, την αείμνηστη Έλλη Μουρέλου-Ορφανού, προς το μουσείο, καθώς και το 2016 από τον κ. Μίνωα Ορφανό, Αρχιτέκτονα D.P.L.G., ενώ το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της έγκειται στην παρουσίαση σημαντικών έργων των δύο καλλιτεχνών, όπως λ.χ. ενός εξαιρετικής σπανιότητας σχεδίου (του πρώτου επίσημα παρουσιασμένου σχεδίου του Λ. Ορφανού το 1935), του δυσεύρετου και μοναδικού χαρακτικού της ‘Ελλης Μουρέλου-Ορφανού κ.ά.
Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λαρισαίων και πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Απόστολος Καλογιάννης επεσήμανε τη σπουδαιότητα της δωρεάς εκ μέρους του κ. Μίνωα Ορφανού για το μουσείο και τον τόπο μας, ενώ η Άννυ Ψάρρα-Περίφανου, Αντιπρόεδρος της Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι.Κ. ευχαρίστησε το δωρητή για την εξαιρετική του χειρονομία.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Μίνωας Ορφανός, αναπτύσσοντας το σκεπτικό της δωρεάς, μίλησε για την προσφορά του Λ. Ορφανού και της Ε. Ορφανού στην τέχνη και τον πολιτισμό της χώρας μας, αλλά και για τη σημασία του γεγονότος να ανήκουν τα έργα των γονέων του στην δεύτερη σημαντικότερη Πινακοθήκης της Ελλάδος.

«Με την ευκαιρία της έκθεσης «Παράλληλοι Βίοι Τέχνης» που φιλοξενείται στους χώρους της Μόνιμης Συλλογής τα έργα του Λάμπρου και της Έλλης Ορφανού «συνομιλούν» με τα έργα της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ορφανός.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων απένειμε στον κ. Μίνωα Ορφανό τιμητική πλακέτα για την πολύτιμη προσφορά του, ενώ εκ μέρους της Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι.Κ. προσφέρθηκαν στον δωρητή τιμητικά ένα κλαδί ελιάς και το Λεύκωμα της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα. Ο κ. Μ. Ορφανός με τη σειρά του δώρισε στον κ. Καλογιάννη και στην κ. Ψάρρα από ένα χαρακτικό του Λ. Ορφανού.
Ακολούθησε η παρουσίαση της χορογραφίας «Συμπόρευση» από χορεύτριες της Σχολής Κλασικού και Σύγχρονου Χορού Μαρίας Δαλαμάγκα και ακολούθως οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην έκθεση από τον ίδιο το δωρητή.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 5 Μαρτίου.

Ε.Π.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ