ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΒΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΚΟΗΣ ΤΗΣ Δ.Α. ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Τυρνάβου με αφορμή των απολογισμό του δημάρχου

Από τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής Τυρνάβου που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, και έγινε την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017, επιβεβαιώθηκε η θέση μας πως θα συνέχιζε την ίδια αντιλαϊκή πολιτική με αυτή των προκατόχων της, του ΠΑΣΟΚ.

Μια πολιτική που βασικό χαρακτηριστικό είναι η συμμόρφωση με το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Διοίκησης, που επιβάλλει την αύξηση των ανταποδοτικών τελών και των ίδιων εσόδων, τις δραστικές περικοπές σε δαπάνες για αμοιβές προσωπικού και κοινωνικές παροχές και την πλήρη ευθυγράμμιση με τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό αποδεικνύεται και από μια σειρά αποφάσεων που πήρε η Δημοτική Αρχή κατά τη διάρκεια των δυόμισι χρόνων της θητείας της, όπως:

  • Στήριξη και ψήφιση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για τη δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων και αποθεματικών του Δήμου από την Τράπεζα της Ελλάδος, τον Μάιο του 2015.
  • Απόρριψη ψηφίσματος συμπαράστασης και αλληλεγγύης της επιτροπής αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων που αγωνίζονταν για τα δίκαια αιτήματά τους στα μπλόκα Αργυροπουλίου και Δαμασίου, τον Φεβρουάριο του 2016 όπως και των αιτημάτων της Λαϊκής Επιτροπής Τυρνάβου για την ανακούφιση των ανέργων και των οικονομικά ανήμπορων συμπολιτών μας.
  • Διοργάνωση εκδηλώσεων εντυπωσιασμού με κυβερνητικούς παράγοντες για να προωθήσει το πρόβλημα της ζημιάς που έγινε στην αγροτική παραγωγή από τον παγετό του Μάρτη 2016, παρά την αντίθετη απόφαση που ψήφισε ομόφωνα το Δημοτικού Συμβούλιο και ζητούσε άμεσα πολιτική λύση, για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες χορήγησης αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ. Συνέπεια της τακτικής αυτής είναι να αιωρείται η αποζημίωση των πληγέντων αγροτών μέχρι σήμερα.

Από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα προβλήματα που ανακύπτουν καθημερινά δεν έχουν τελειωμό και αν δεν λύνονται, επανέρχονται. Έτσι οι κυβερνώντες,  σχεδιάζουν με την ίδια τακτική του 2015, τη δέσμευση των χρημάτων των Δήμων από την Τράπεζα της Ελλάδας. Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι στα μπλόκα αυτές τις μέρες με αιτήματα επιβίωσης και μάλιστα οι κτηνοτρόφοι ζητούν επιτακτικά αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις τεράστιες καταστροφές που έχουν υποστεί στο ζωικό κεφάλαιο και την γαλακτοπαραγωγή από τον καταστροφικό χιονιά – παγετό, πριν ένα μήνα. Η Δημοτική Αρχή όπως φαίνεται, ακολουθεί την ίδια «αγωνιστική πολιτική» για την επίλυση των προβλημάτων.

Η Δημοτική Αρχή Τυρνάβου κάνοντας όπως λέει, τη «στροφή στον πολίτη»

  • Ανάθεσε σε ιδιώτες τη συντήρηση πρασίνου σε πλατείες και πάρκα τοπικών διαμερισμάτων του Δήμου.
  • Παρέδωσε σε επιχειρηματίες την διοργάνωση και εκμετάλλευση της Γιορτής Κρασιού Αμπελώνα.
  • Προωθεί την ανταποδοτικότητα σε όλες τις δομές και δράσεις του Δήμου όπως με:
    • Τα τροφεία των παιδικών σταθμών.
    • Τα δίδακτρα στη Μουσική Σχολή του Δήμου
    • Την οικονομική συμμετοχή στα προγράμματα του Πολυδύναμου Αθλητικού Κέντρου.

Η τακτική αυτή έχει σαν στόχο, να συνηθίσει ο δημότης να πληρώνει όλες τις υπηρεσίες και δομές που χρησιμοποιεί, λες και δεν πληρώνει ένα σωρό φόρους και δημοτικά τέλη και εξυπηρετεί τις μνημονιακές πολιτικές που προωθούν τα κυβερνητικά κόμματα και επιχειρηματικοί όμιλοι, που θέλουν ένα Δήμο – Ανώνυμη Εταιρεία.

Η Δημοτική Αρχή Τυρνάβου στον τομέα των έργων και υποδομών «βολεύεται» με την πενιχρή κρατική χρηματοδότηση που δεν επαρκεί ούτε για τις επισκευές και συντηρήσεις δημοτικών χώρων.

  • Η συντήρηση των σχολικών μονάδων, παιδικών σταθμών, των χώρων πολιτισμού και αθλητισμού και άλλων υποδομών επικεντρώνεται στα απολύτως αναγκαία.
  • Το αγροτικό οδικό δίκτυο είναι ασυντήρητο και επικίνδυνο.
  • Οι άμεσες παρεμβάσεις που χρειάζονται σε δρόμους, πεζοδρόμια, κοινόχρηστους χώρους μάλλον θα είναι ενταγμένες στο επόμενο τεχνικό πρόγραμμα, όπως συνηθίζεται και η παρουσία της στα καθημερινά προβλήματα του δημότη είναι ανύπαρκτη.

Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 για το οποίο ενδιαφέρεται η Δημοτική Αρχή, δεν αγγίζει τις καθημερινές ανάγκες σε υπηρεσίες, υποδομές και έργα.  Εξυπηρετεί καθαρά στόχους μεγαλοεπιχειρηματιών και προετοιμάζει την διείσδυσή τους σε κερδοφόρους τομείς της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης. Από το σχεδιασμό της απουσιάζουν μελέτες για έργα στην  παιδεία (σχολεία), υγεία, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία.

Η Δημοτική Αρχή Τυρνάβου έχει συμβιβαστεί με:

  • Την μείωση του προσωπικού σε όλους τους τομείς του Δήμου με τις ποικίλες ελαστικές μορφές απασχόλησης (2μηνα, 8μηνά κλπ) και την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες.
  • Την πρόσληψη τακτικού προσωπικού (έχει εγκριθεί ο προγραμματισμός) σε υπηρεσίες που εισπράττονται ανταποδοτικά τέλη (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, ύδρευση – αποχέτευση, κοιμητήρια) και θα πληρώνεται από αυτά, ενώ αν δεν επαρκούν θα πρέπει να αυξάνονται τα δημοτικά τέλη ή να περικόπτονται άλλες δαπάνες που αφορούν την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών. Η Δημοτική Αρχή πρέπει να διεκδικήσει μόνιμο προσωπικό και αύξηση των κρατικών επιχορηγήσεων για να πληρώνεται και όχι να επιβαρύνεται και άλλο ο συνδημότης μας.

Η Δημοτική Αρχή προεκλογικά το 2014, που η οικονομική κρίση ανηφόριζε με γοργά βήματα και η «ελπίδα» του ΣΥΡΙΖΑ έμπαινε σε κάθε σπίτι, υποσχόταν να «οργανώσει ένα αξιοβίωτο δήμο, οικονομικά βιώσιμο, εφοδιασμένο με ένα μακρόπνοο σχέδιο τοπικής ανάπτυξης». Σήμερα στον απολογισμό της ομολογεί ότι το «βασικό είναι να κρατηθούμε όρθιοι» αλλά δεν μας προτείνει με ποιο τρόπο. Ετοιμάζει άραγε ένα «καλογραμμένο πρόγραμμα» όπως τότε;

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Τυρνάβου, είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι, όποια θέση και να είχε στο Δήμο, θα είναι η λαϊκή αντιπολίτευση ενάντια στην ασκούμενη πολιτική από τα κόμματα που υπέγραψαν τα μνημόνια με «πόνο ψυχής».

Όταν ζητούσαμε την ψήφο του συνδημότη και της συνδημότισσας του Τυρνάβου, του Αμπελώνα και των τοπικών διαμερισμάτων, αναδείξαμε την ανάγκη, ο λαός να βρει «στήριγμα στην πάλη του» και όχι να ψηφίσει τον διαχειριστή της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως κάνει σήμερα η Δημοτική Αρχή.

Όσο καλή διαχείριση και να κάνει η διοίκηση του Δήμου, εφόσον υπάρχει αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας του αστικού κράτους δεν θα μπορέσει να λύσει τα προβλήματα, αν δεν αντισταθεί και δεν μπει μπροστά μαζί με το λαό,  στην ανάπτυξη των αγώνων των λαϊκών στρωμάτων.

Οι εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση, δίνουμε καθημερινά τον αγώνα, με παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς, στις κινητοποιήσεις αγροτών και εργαζομένων στα βάρβαρα μέτρα που παίρνονται από την κυβέρνηση και είναι η άλλη φωνή, στο Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου.

Είναι η φωνή της νεολαίας, του μικρομεσαίου αγρότη και κτηνοτρόφου, του εργαζομένου, του συνταξιούχου, του αυτοαπασχολούμενου.

Καλούμε σε συμπόρευση για αγώνα, όλους τους συμπολίτες μας, για να διεκδικήσουμε:

  • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση, που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του δήμου.
  • Καμιά συρρίκνωση και κατάργηση δομών και υπηρεσιών, αλλά διεύρυνση τους.
  • Μόνιμη σταθερή εργασία, προσλήψεις προσωπικού για τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν.
  • Καμιά απόλυση, μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, των ΣΔΙΤ, των παραχωρήσεων σε ΜΚΟ και σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) των υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων του Δήμου.
  • Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, για σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών και έργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής προστασίας.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ