“THE PIANO” ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΙΚΑΙΑΣ

Επί τέλους αυτή την Κυριακή 12/2 στις 7 μ.μ. και στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας ξεκινάμε τις προβολές μας για την καινούργια χρονιά.

Ο δαίμων του χιονιά “έφαγε” την πρώτη προγραμματισμένη ταινία κι έτσι έρχεται η επόμενη: “Τhe piano” του 1993 της αυστραλής Jane Campion.

Στη Νέα Ζηλανδία του περασμένου αιώνα η μουγκή σύζυγος ενός αποίκου, που έχει πάθος με τη μουσική, εκδίδεται σ’ ένα γείτονά της για να της δωρίσει το αγαπημένο της πιάνο. Παρακολουθούμε λοιπόν πώς σιγά – σιγά μια ερωτική συναλλαγή μετατρέπεται σε τρυφερότητα και αποκάλυψη των χαρισμάτων και της εσωτερικής ευαισθησίας του άλλου, ώσπου, τελικά, να γίνει ανεξέλεγκτο ερωτικό πάθος.

Έχοντας ως λογοτεχνικό μοντέλο τις αδελφές Μπροντέ, η Κάµπιον έγραψε μια πανέμορφη ιστορία, που την κάνει ακόμα πιο μαγευτική η υποβλητική φωτογραφία, η αριστουργηματική μουσική του Μάικλ Νάιµαν και η εξαιρετική ερμηνεία των Χόλι Χάντερ και Χάρβεϊ Καϊτέλ, σε δύο ρόλους τελείως έξω από τα μέχρι τώρα στάνταρ τους.

Η ταινία της Jane Campion, αποτελεί το είδος του σινεμά που μας ενθουσιάζει όχι μόνο για την εξαιρετική ιστορία που μας διηγείται αλλά γιατί μας αποκαλύπτει έναν ολόκληρο κόσμο συναισθημάτων. Μοναξιά, φόβος αλλά και λυτρωτική βοήθεια (αγάπη) από αναπάντεχες και απρόσμενες πηγές (άνθρωποι).

Η σκηνοθεσία της Campion αγγίζει τα όρια του περφεξιονισμού, και συχνά απορούμε με τον τρόπο που κατάφερε να δημιουργήσει σκηνές που μπορούν να συγκριθούν με πίνακες ζωγραφικής, όπως αυτές της παραλίας και του κυνηγητού στο δάσος καθώς και με τον τρόπο που χειρίστηκε και ανέδειξε το σενάριο που η ίδια έγραψε.

Οχτώ υποψηφιότητες (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α και Β γυναικείου, σεναρίου, φωτογραφίας, κοστουμιών και μοντάζ), κέρδισε αυτά των γυναικείων ρόλων και του σεναρίου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ