ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Το έργο του Στέφανου Κοσμίδη «Ο Τιμόθεος και το χαμένο πετράδι της γνώσης», σε σκηνοθεσία Α. Μπαλαμώτη, πρόκειται να ανεβάσει η “Παιδική Σκηνή” του Θεσσαλικού Θεάτρου, για τη φετινή χειμερινή θεατρική περίοδο – 2017, ενώ με αφορμή την πρεμιέρα που θα γίνει την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι στο «Θέατρο του Μύλου»

παραχωρήθηκε την Παρασκευή συνέντευξη τύπου.

«Πρόκειται στην ουσία για ένα παραμύθι που αναφέρεται στη σοφία της γλώσσας, το θάρρος και την αυτοεκτίμηση και όλα αυτά δοσμένα μέσα από ένα σύγχρονο πρίσμα όπου όλα εξελίσσονται στη σκηνή σαν παιχνίδι», τόνισαν οι ομιλητές, περιγράφοντας μια όμορφη παράσταση για μικρούς και μεγάλους που βασίζεται σε γνωστές και άγνωστες παροιμίες, με τους θεατές να καλούνται να συμμετέχουν ανακαλύπτοντας τη δύναμη που κρύβουν!

«Η παράσταση στέκεται ιδιαίτερα στη διάσωση της προφορικής παράδοσης του τόπου ως στοιχείου της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ παράλληλα επιχειρεί να συνδέσει το σημερινό παιδί με την προφορική σοφία του λαού και ειδικότερα τις παροιμίες, προσφέροντας στους μαθητές ένα ακόμα εργαλείο για να γνωρίσουν καλύτερα το γλωσσικό παρελθόν μας», υπογράμμισε η πρόεδρος του Θ.Θ Β. Τσεκούρα.

«Είναι σπουδαίο σε δύσκολους καιρούς να στηρίζονται τόσο άρτιες παραγωγές και ελπίζω τα παιδιά να ευχαριστηθούν το ταξίδι», έσπευσε να συμπληρώσει ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, ενώ στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι σύντομες παρεμβάσεις που έκαναν  ο σκηνογράφος Γιάννης Κατρανίτσας, η ενδυματολόγος Ελένη Στρούλια και ο μουσικός Ευρυπίδης Μπέκος που μαζί με τον μαέστρο της Συμφωνικής Χρήστο Κτιστάκη ετοίμασαν πρωτότυπες μελωδίες για τις ανάγκες του έργου, με τις χορογραφίες να έχει επιμεληθεί η Αγγελική Σαρήογλου, ενώ παίζουν: Νίκος Ζαρκογιάννης, Αλίκη Τσάκου, Ανδρομάχη Μακρίδου, Δημήτρης Όντος, Χρήστος Κορδελάς, Έλενα Γκατζά.

Σημειώνεται πως  οργανωμένες παραστάσεις, για τους μαθητές Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων θα αρχίσουν από τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου τις πρωινές ώρες, από Δευτέρα έως και Παρασκευή, με τιμή εισιτηρίου 4 € για κάθε μαθητή.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Ο Τιμόθεος, πολίτης μιας ξεχασμένης χώρας, δουλεύοντας για λογαριασμό του Βασιλιά της, μπλέκει σε μια περιπέτεια που θα τον αλλάξει για πάντα. Αρχικά κατηγορείται από το Βασιλιά, γνωστό με το όνομα «Δέλτα Κάπα», ότι έχει κλέψει το διαμάντι της Γνώσης.
Ο Βασιλιάς τον φυλακίζει στο Χωροχρόνο. Εκεί ο Τιμόθεος πρέπει να περάσει τους πέντε πλανήτες, τα πέντε επίπεδα της γνώσης και να βρει τον Ξιφομάχο «Γιώτα» που θα τον οδηγήσει στην «Τελική Πύλη» για να επιστρέψει σπίτι.
Οι πέντε πλανήτες έχουν δημιουργηθεί από την ενέργεια των παροιμιών που ξεχάστηκαν και ταξίδεψαν μακριά από τον κόσμο των ανθρώπων. Ο Τιμόθεος μέσα από τις παροιμίες και από τη λαϊκή σοφία θα βρει το θάρρος, το κουράγιο και τη γνώση να αντιμετωπίσει τον «Δ Κ» και να επιστρέψει τη χαμένη γνώση στον κόσμο…

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ