ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙΤΑΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΣΕ ΜΑΝΔΡΑ ΚΑΙ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ

Στην τοπική κοινότητα Μάνδρας, βρέθηκαν το πρωί του Σαββάτου, στελέχη της δημοτικής αρχής και υπηρεσιακών παραγόντων της ΔΕΥΑΛ με επικεφαλής το  δήμαρχο Λαρισαίων κ Απόστολο Καλογιάννη, προκειμένου να ενημερώσουν κατοίκους της Μάνδρας και του Κουτσοχέρου για την επικείμενη κατασκευή  έργων  αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων

και της κοινής Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων.

Η δημοπράτηση αναμένεται να γίνει τον ερχόμενο Απρίλιο, ενώ τα έργα προβλέπεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο. Οι μελέτες συντάχθηκαν από την Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΛ, ενώ το έργο χρηματοδοτείται από το  «Περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020».Η δαπάνη των έργων ανέρχεται σε 2.600.000€ (χωρίς ΦΠΑ) και 3.224.000(με ΦΠΑ). Η ΔΕΥΑΛ βαρύνεται με ποσό 178.149€ για τις ιδιωτικές συνδέσεις και 624.000 για το  ΦΠΑ .

Ειδικά για το θέμα των ιδιωτικών συνδέσεων, δηλαδή των συνδέσεων των σπιτιών με το δίκτυο, ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ κ. Απόστολος Καλογιάννης  προανήγγειλε εκπτώσεις και διευκολύνσεις για τους κατοίκους της Μάνδρας και του Κουτσοχέρου.

Το έργο θα δώσει ολοκληρωτική λύση στο πρόβλημα διαχείρισης των οικιακών λυμάτων των συγκεκριμένων οικισμών, ενώ σημειώνεται πως ο σχεδιασμός των παρεμβάσεωνέχει γίνει ώστε να ικανοποιεί τις απαιτήσεις επεξεργασίας των λυμάτων που παράγονται από το συγκεκριμένο πληθυσμό με απευθείας πρόβλεψη 40ετίας.  .

Με την ολοκλήρωση των έργων θα σταματήσει η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, η δημιουργία δυσοσμιών, η ρύπανση γενικότερα λόγω αδυναμίας απορρόφησης των λυμάτων, η οικονομική επιβάρυνση της ΔΕΥΑΛ για εκκένωση των βόθρων και η επιβάρυνση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων  της Λάρισας.

Τεχνικά στοιχεία του έργου

Το εσωτερικό δίκτυο των δύο οικισμών Μάνδρας και Κουτσόχερου είναι συνολικού μήκους 4.900,00 μ και διαμέτρου Φ200. Θα κατασκευαστούν επίσης δύο καταθλιπτικοί αγωγοί μεταφοράς λυμάτων μήκους 2.120,00μ και 510,00μ. και δύο αντλιοστάσια στο Κουτσόχερο και την Μάνδρα. Ως μέθοδος επεξεργασίας έχει επιλεγεί αυτή της προσκολλημένης βιομάζας με βιορότορες (προκατασκευασμένη compact μονάδα) ακολουθούμενη από τριτοβάθμια επεξεργασία με μονάδα μεμβρανών υπερδιήθησης και απολύμανση. Η διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων θα γίνεται στο έδαφος με άρδευση φυτικής βλάστησης (θα γίνει φύτευση 8.000δένδρων) σε παρακείμενο γήπεδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων.

Δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου

Θα ακολουθήσει, με χρηματοδότηση της ΔΕΥΑΛ, η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων και μονάδων επεξεργασίας λυμάτων και στις άλλες τοπικές κοινότητες του πρώην δήμου Κοιλάδας με κατασκευή διαφορετικών τύπων εγκαταστάσεων.  Οι διαφορετικοί τύποι θα έχουν επιδεικτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Θα δημιουργηθεί έτσι ένα «τεχνολογικό πάρκο καινοτόμου αποκεντρωμένης επεξεργασίας των λυμάτων μικρών οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων» για την οποία δεν υπάρχει ακόμα μεγάλη εμπειρία στον ελληνικό χώρο όπου μέχρι τώρα η προσοχή ήταν στραμμένη στους οικισμούς άνω των 2000 κατοίκων.

Στο πάρκο αυτό θα δημιουργηθούν δύο κέντρα ενημέρωσης με την αξιοποίηση δύο μη λειτουργούντων δημοτικών σχολείων. Το ένα κέντρο θα έχει επιδεικτικό χαρακτήρα όπου θα παρουσιάζονται οι τεχνολογίες που εφαρμόσθηκαν στην περιοχή καθώς και άλλες σύγχρονες τεχνολογίες σε συνεργασία με σχετικές επιχειρήσεις. Το άλλο κέντρο θα έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα όπου θα γίνεται εκπαίδευση των χειριστών των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων από όλη την χώρα, σχετικά σεμινάρια. Η επιστημονική αξιοποίηση του όλου έργου θα γίνεται με συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Θεσσαλίας. Στόχος είναι η προώθηση των κατάλληλων  τεχνολογιών και η διάδοση της γνώσης με καινοτόμο προσέγγιση. Ο συντονισμός όλου του έργου θα γίνεται από την ΔΕΥΑΛ.

Με τον τρόπο αυτό θα τονωθεί η τοπική οικονομία από τα έργα που θα λειτουργούν με την απασχόληση στα έργα αυτά αλλά και με τις συχνές επισκέψεις ανθρώπων από όλη την Ελλάδα, όπως μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων σε ανάλογες μονάδες καθώς και επιστημόνων και επαγγελματιών του είδους.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν επίσης  ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ κ. Θ. Καφφές ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Σούλτης, ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ κ. Γ. Ζαούτσος, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΛ κ. Απ. Μπαλογιάννης , η δ/ντρια Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΛ κ. Αν. Ζαχίδου και  ο δ/ντης Διαχείρισης Δικτύων της ΔΕΥΑΛ κ. Δ. Σαββοργινάκης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ