“ΕΠΙ ΞΥΛΟΥ ΚΡΕΜΑΜΕΝΟΙ” ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

 

“Πρέπει να τονισθεί ότι στο άρθρο 5 παρ. 1 του Κανονισμού Ασφάλισης του Ζωικού Κεφαλαίου, από την ασφαλιστική κάλυψη του ζωικού κεφαλαίου εξαιρούνται οι επιπτώσεις στην αναμενόμενη παραγωγή της τρέχουσας ή οποιασδήποτε μελλοντικής παραγωγής περιόδου εξαιτίας της επίδρασης των ασφαλιζόμενων κινδύνων”.

Χαρακτηριστικό απόσπασμα της απάντησης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελου Αποστόλου, σε ερώτηση του αν. Τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ, βουλευτή Ν. Λάρισας, κ. Χρήστου Κέλλα, αναφορικά με αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας για την σοβαρή μείωση στην παραγωγή γάλακτος από τον παγετό του Ιανουαρίου.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που έπληξαν το Νομό και ύστερα από επικοινωνία του με κτηνοτρόφους, αλλά και επίσκεψή του στον Συνεταιρισμό Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας (Γάλα Ελαςς), κατέθεσε ερώτηση (2618/16-1-2017) στον αρμόδιο Υπουργό, με την οποία ζητούσε άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους τόσο για το ζωικό κεφάλαιο όσο και για τις απώλειες στην παραγωγή γάλακτος.

«Εκατοντάδες κτηνοτρόφοι μένουν κυριολεκτικά “επί ξύλου κρεμάμενοι”, καθώς σύμφωνα και με την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού, η Κυβέρνηση δεν προχώρησε σε καμία κίνηση, με την ενεργοποίηση κάθε πιθανού μέτρου, ώστε να δοθούν αποζημιώσεις για την απώλεια στην παραγωγή γάλακτος, λόγω παγετού. Ο πρωτογενής τομέας, για άλλη μια φορά, παραμένει απροστάτευτος», ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του Λαρισαίου πολιτικού.

Αναλυτικά η απάντηση του Υπουργού:

Όσον αφορά στις ζημιές που προξενήθηκαν από τη χιονόπτωση – παγετό που σημειώθηκε στις αρχές Ιανουαρίου του 2017 στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας

σε ζωικό κεφάλαιο (αφορούν αιγοπρόβατα, βοοειδή κλπ), σημειώνεται ότι έγιναν αναγγελίες, υποβλήθηκαν δηλώσεις και το έργο των εκτιμήσεων είναι σε εξέλιξη. Στη συνέχεια, θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους, ασφαλιστικά ενήμερους, κτηνοτρόφους και

σε πάγιο κεφάλαιο (μαντριά, στάβλοι), σημειώνεται ότι η καταγραφή θα ολοκληρωθεί σύντομα, σύμφωνα και με τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων. Κατόπιν, οι ζημιές του πάγιου κεφαλαίου, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτούν ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και οι Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις οικονομικές ενισχύσεις στον Τομέα της Γεωργίας και Δασοκομίας, θα ενταχτούν σε προγράμματα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στην ΕΕ. Οι αντίστοιχες ενισχύσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους παραγωγούς μετά την έγκριση του προγράμματος και της δαπάνης από το Υπουργείο Οικονομικών και οπωσδήποτε, μετά την επιβεβαίωση αποκατάστασης – αντικατάστασης των ζημιών.

Πλέον των ανωτέρω, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης του Ζωικού Κεφαλαίου του ΕΛΓΑ, δεν καλύπτονται ασφαλιστικά οι ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο όταν η ηλικία των ζώων είναι μικρότερη των επτά ημερών για τις αίγες και τα πρόβατα, των δέκα ημερών για τα βοοειδή και τα μόνοπλα, των πέντε ημερών για τα πτηνά κλπ.

Τέλος, πρέπει να τονισθεί ότι στο άρθρο 5 παρ. 1 του Κανονισμού Ασφάλισης του Ζωικού Κεφαλαίου, από την ασφαλιστική κάλυψη του ζωικού κεφαλαίου εξαιρούνται οι επιπτώσεις στην αναμενόμενη παραγωγή της τρέχουσας ή οποιασδήποτε μελλοντικής παραγωγής περιόδου εξαιτίας της επίδρασης των ασφαλιζόμενων κινδύνων.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ