ΣΤΙΣ 23/2 ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ Κ. ΠΕΛΕΤΙΔΗ

Για τις 23 Φλεβάρη διεκόπη η δίκη του δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, που διώκεται ύστερα από μήνυση της Χρυσής Αυγής και πιο συγκεκριμένα μετά από μήνυση του τέως βουλευτή του ναζιστικού μορφώματος με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

 

Εξερχόμενος του δικαστηρίου, ο Κ. Πελετίδης, υπογράμμισε: «Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Το θέμα είναι πολιτικό και αφορά την προάσπιση αυτής της πόλης, απέναντι στα ρατσιστικά μηνύματα. Η Πάτρα δεν θα γίνει ποτέ ένας χώρος που θα δράσουν αυτοί που θέλουν να μας διαχωρίσουν και να λένε ότι τα παιδιά είναι ξένα και δεν θα πηγαίνουν στα σχολεία μας, γιατί δεν είναι δικά μας. Θα προασπίσουμε την πόλη μας από τα εγκλήματα τα οποία γίνονται με βάση τη ναζιστική ιδεολογία που έχει αυτό το μόρφωμα».

Ο δήμαρχος, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους έξω από τα δικαστήρια, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει τον αγώνα της για να μην περάσει η ιδεολογία και η προπαγάνδα της Χρυσής Αυγής και το ρατσιστικό της δηλητήριο».

Από νωρίς το πρωί, πλήθος λαού συγκεντρώθηκε μπροστά στο Δημαρχείο, για να υποστηρίξει αγωνιστικά τον Κ. Πελετίδη, να απαιτήσει να σταματήσει η δίωξή του και να αναλάβουν προς αυτή την κατεύθυνση πρωτοβουλίες η κυβέρνηση και οι αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες.

Η αρχή έγινε με τους εργαζόμενους του δήμου, που προχώρησαν σε στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 8 το πρωί, έξω από το Δημαρχείο και η οποία λίγο πριν τις 9 μετατράπηκε σε μια μαχητική πορεία.

Με επικεφαλής το δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, τους δημάρχους Καισαριανής, Ηλία Σταμέλο, Χαϊδαρίου, Μιχάλη Σελέκο και Πετρούπολης, Βαγγέλη Σίμο, τους αντιδημάρχους, την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, δημοτικούς και διαμερισματικούς συμβούλους, κατευθύνθηκε στα Δικαστήρια, όπου ήταν συγκεντρωμένο πλήθος κόσμου, που ανέμενε το δήμαρχο και με συνθήματα εξέφραζε τη στήριξή του.

Σε δήλωσή του, λίγο πριν την έναρξη της δίκης ο Κ. Πελετίδης σημείωσε πως «σήμερα δεν δικάζεται ο δήμαρχος Πατρέων, αλλά το σύνολο του πατραϊκού λαού, που δεν θέλει να έχουμε εγκληματικές, ναζιστικές οργανώσεις, των οποίων τις πράξεις έχει ζήσει η ανθρωπότητα. Έχουμε κι εμείς βιώσει τι θα πει ναζιστική οργάνωση, με τα Προσφυγικά και τα Καλάβρυτα. Ο κόσμος που βρίσκεται εδώ σήμερα συγκεντρωμένος, το κάνει γιατί θέλει να υπερασπιστεί τις ανθρώπινες αξίες, να χτυπήσει το ρατσισμό κι εκείνες οι απόψεις που δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή της πόλης». Παράλληλα συμπλήρωσε ότι περιμένει από το δικαστήριο να κάνει «το καθήκον του. Να σταθεί με τον ελληνικό, τον πατραϊκό λαό και να σταματήσει την πορεία αυτών που στάζουν δηλητήριο, διχάζουν και αμαυρώνουν με τα εγκλήματά τους, την ζωή του τόπου μας».

Στη 1 μ.μ. η δίκη διεκόπη για περίπου μία ώρα. Στην κατάθεσή της, η πρώτη μάρτυρας υπεράσπισης του δημάρχου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου, για την μη παραχώρηση χώρων και γενικότερα την μη διευκόλυνση δράσης της Χρυσής Αυγής, από τον Δήμο Πατρέων καθώς έχει να κάνει με το ναζιστικό, εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης. Απαντώντας σε ερώτηση του υπόδικου τέως βουλευτή της Χρυσής Αυγής, για το αν η απόφαση έβλαψε την Χρυσή Αυγή στη διάρκεια των εκλογών, είπε πως «ωφέλησε τον πατραϊκό λαό».

Επίσης, ο δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος καταθέτοντας υπέρ του Κ. Πελετίδη, υποστήριξε πως και το Δημοτικό Συμβούλιο της Καισαριανής έχει πάρει ανάλογη απόφαση υπογραμμίζοντας πως «δεν θα αφήσουμε να μολυνθεί το νερό της Καισαριανής, που είναι ποτισμένο  από το αίμα των 750 αγωνιστών, με την εγκληματική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής».

Υπέρ του Κ. Πελετίδη, κατέθεσε και η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αναστασία Τογιοπούλου

Έξω από τα δικαστήρια, με συνθήματα όπως «είναι εγκληματίες γιατί είναι ναζιστές – Δολοφονούν εργάτες και αγωνιστές», εργαζόμενοι από δεκάδες σωματεία, φορείς, Φοιτητικοί Σύλλογοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στο δήμαρχο Πατρέων, καταδικάζοντας την πολιτική δίωξή του, αλλά και τη ναζιστική, εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Σοφιανό μέλος του ΠΓ, και αποτελούμενη από τον Νίκο Καραθανασόπουλο, βουλευτή και μέλος της ΚΕ και την Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Οι δρόμοι μπροστά και γύρω από τα Δικαστήρια παρέμειναν κλειστοί από το συγκεντρωμένο πλήθος, ανάμεσα στο οποίο είναι οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, Χρήστος Πατούχας, Ανδρέας Φίλιας, Νίκος Τζανάκος, Βίβιαν Σαμούρη και Θόδωρος Ντρίνιας, καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ουρανία Μπίρμπα, εκ μέρους της δημοτικής παράταξης ΡΑΠ και Θόδωρος Ξυλιάς, από τη δημοτική παράταξη «Νέα Πόλη».

Μάρτυρες υπεράσπισης του δημάρχου Πατρέων οι δήμαρχοι Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος και Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας, Νίκος Παπάκος.

Τις προηγούμενες μέρες ένα πλατύ κύμα συμπαράστασης εκδηλώθηκε στον αγωνιστή δήμαρχο.

Υπενθυμίζεται πως ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων, στην τελευταία του συνεδρίαση, απαίτησε να σταματήσει η δίωξη του δημάρχου και να αναλάβουν προς αυτή την κατεύθυνση ανάλογες πρωτοβουλίες η κυβέρνηση και οι αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες. Στο κείμενο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες υπογραφές πολιτών υπέρ του δημάρχου, Κώστα Πελετίδη, ενώ δεκάδες είναι οι ανακοινώσεις και τα ψηφίσματα συμπαράστασης που κατέφθασαν στο δήμο.

Σε ένδειξη συμπαράστασης, σήμερα, στάση εργασίας πραγματοποίησαν επίσης ο Σύλλογος Εργαζομένων της ΔΕΥΑΠ, καθώς και ο Σύλλογος Δασκάλων Πάτρας.

902.gr

loading...