Η ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΔΩΛ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Μεγάλες στιγμές με έντονα συναισθήματα έζησαν οι χορωδοί της Μικτής Χορωδίας του ΔΩΛ στις 6 και 7 Φεβρουαρίου 2017, καθώς συμμετείχαν σε μια απ’ τις μεγαλύτερες μουσικές παραγωγές – αφιερώματα στο χορωδιακό έργο του Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο “ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΚΗ” που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

υπό την μουσική διεύθυνση του Παναγή Μπαρμπάτη. Η ιστορική αυτή παράσταση πραγματοποιήθηκε ύστερα επιθυμία του ίδιου του σύνθετη και τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Η συναυλία περιελάμβανε 30 τραγούδια από τους κυριότερους ποιητικούς κύκλους που έχει μελοποιήσει ο Μίκης Θεοδωράκης (Μικρές Κυκλάδες, Επιτάφιος, Άξιον Εστί, Επιφάνεια, Όμορφη Πόλη, Αρχιπέλαγος, Πολιτεία, Λιποτάκτες, Χαιρετισμοί και Γειτονιά των Αγγέλων) σε χορωδιακή διασκευή και ενορχήστρωση για συμφωνική μαντολινάτα του μαέστρου Παναγή Μπαρμπάτη. Τα κείμενα, που έγραψε ειδικά για την παράσταση ο Γιώργος Μπλάνας, διάβασαν ο Γιάννης Στάνκογλου και η Βίκυ Παπαδοπούλου, ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης υπέγραφε η Σοφία Σπυράτου. Συμμετείχαν οι Δημήτρης Μπάσης και Μίλτος Πασχαλίδης και οι λυρικοί καλλιτέχνες Τζίνα Φωτεινοπούλου, Ελένη Βουδουράκη, Μπάμπης Βελισσάριος και Παντελής Κοντός.

Για πρώτη φορά 300 χορωδοί απ’ όλη την Ελλάδα σχημάτισαν μια τεραστία χορωδία η οποία απέδωσε μερικά απ’ τα αριστουργήματα του μεγάλου μας δημιουργού. Πρόκειται για μια απ’ τις μεγαλύτερες συμπράξεις χορωδιών επί σκηνής για την απόδοση έργων του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ. Χορωδίες επιλεγμένες από τις ελληνικές πόλεις – σταθμούς της ζωής του παγκοσμίου Μίκη, υπό την διεύθυνση του εξαίρετου μαέστρου Παναγή Μπαρμπάτη, που με ιδιαίτερη ψυχή και αγάπη για την μουσική αυτή, μετέδωσε την δυναμικότητα της σε σολίστ, ορχήστρα και χορωδούς, προκαλώντας μουσικά ρίγη στο φιλόμουσο κοινό των Αθηνών που κατέκλυσε για δυο βράδια την αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του ΜΜΑ.

Ο μαέστρος απέμεινε πολλά συγχαρητήρια και μίλησε με κολακευτικά λόγια στους χορωδούς της Μικτής Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας καθώς και στον Δημήτρη Καρβούνη, εξαίροντας τη συμμετοχή τους, την αρτιότητα του συνόλου και τον επαγγελματισμό των μελών της χορωδίας. Ο ίδιος επεσήμανε πως θεωρεί το Δημήτρη Καρβούνη “δάσκαλο” και έναν από τους αξιολογότερους πρεσβευτές της χορωδιακής μουσικής στην Ελλάδα.

Μαζί με την Μικτή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας συμμετείχαν οι χορωδίες και οι μαέστροι: «San Giacomo» του Δήμου Κέρκυρας (Antoniy Ivanov), Δήμου Αργοστολίου (Άγγελος Μουρελάτος), «Οpus Femina» Δήμου Κορινθίων (Φάλια Παπαγιαννοπούλου), η Χορωδία Χίου (Ελευθέρια Λυκοπάντη), Πολιτιστικού Συλλόγου «Αμύντας» Φλώρινας (Ξένια Τσαβκοπούλου), «Ορφέας» της Τρίπολης (Χριστίνα Αθανασοπούλου), Δήμου Αγίας Παρασκευής (Χρήστος Κουτσονίκας), η Χορωδία Νέων του Δήμου Κηφισιάς (Θανάσης Αρβανίτης) και η Χορωδία & Μαντολινάτα Άγιου Παντελεήμονος Αχαρνών. Η παράσταση το επόμενο χρονικό διάστημα θα “ταξιδέψει” σε διαφορές πόλεις της Ελλάδας, μεταφέροντας παντού τη δύναμη και τη μαγεία της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ