ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΑΝ ΤΟ ΠΥΣΔΕ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ενημερωτικό σημείωμα που υπογράφουν οι Δημήτρης Κοντελές τακτικό αιρετό μέλος ΠΥΣΔΕ Λάρισας και Παναγιώτης   Ρεμπάπης αναπληρωματικό αιρετό μέλος ΠΥΣΔΕ Λάρισας*

Τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τις  πρώτες συνεδριάσεις του Υ. Σ  με την νέα του σύνθεση (μετά από τις εκλογές για την ανάδειξη των δύο  αιρετών και τον διορισμό  των δυο μελών με τους αναπληρωτές τους) ήταν:

Τοποθετήσεις εκπαιδευτικών σε κενά που δημιουργήθηκαν  κυρίως από αναρρωτικές άδειες συναδέλφων ( ΠΕ03 ,ΠΕ02,ΠΕ11 ),με την διαδικασία που το Υ.Σ έχει υιοθετήσει από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Αυτό δημιούργησε κάποια προβλήματα στην Γραμματειακή Υποστήριξη των σχολείων που κάλυπταν οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι. Το θέμα θα απασχολήσει το αμέσως επόμενο Υ.Σ

Τοποθετήσεις σε Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ). Έγινε πρόσκληση  και  τοποθετήσεις δύο συναδέλφων για συμπλήρωση ωραρίου μετά από αίτηση τους. Τα υπόλοιπα κενά πρέπει να  καλυφθούν με αναπληρωτές.

Αναγνώριση συνάφειας μεταπτυχιακών τίτλων και προϋπηρεσίας μόνιμων και αναπληρωτών( ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις)

Άδειες άσκησης ιδιωτικού έργου.

Με βάση την νομοθεσία (Ν.3528/2007 ΦΕΚ 26  τ.Α’   το Άρθρο 31 Άσκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή αναφέρει: Μετά από άδεια ο υπάλληλος μπορεί να ασκεί ιδι¬ωτικό έργο ή εργασία με αμοιβή, εφόσον συμβιβάζεται με τα καθήκοντα της θέσης του και δεν παρεμποδίζει την ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας του.

Εδώ για εκπαιδευτικούς ΠΕ ή ΤΕ η άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου  δίνεται για παροχή διδακτικού έργου στους φορείς που αιτούνται εφόσον εμπίπτουν στο παραπάνω άρθρο. Όμως για τους συναδέλφους ΔΕ  οι αιτήσεις τους σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις  απορρίπτονται (αφού με βάση την εκπαιδευτική νομοθεσία δεν εκτελούν διδακτικό έργο). Όμως σαν δημόσιοι υπάλληλοι  πρέπει και για αυτούς να  προβλέπεται και να περιγράφεται που και με ποιον τρόπο μπορεί να απασχοληθούν. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε να σταλεί  ερώτημα στο Υπουργείο Παιδείας  για διευκρινήσεις σχετικά με την άσκηση ιδιωτικού έργου  των συναδέλφων ΔΕ.

Τοποθέτηση προσωρινού διευθυντή στο νεοϊδρυθέν 14ο λύκειο Λάρισας.

Το θέμα αυτό, από την πρόσκληση μέχρι την τοποθέτηση του προσωρινού διευθυντή, απασχόλησε το  Υ.Σ για τέσσερεις συνεδριάσεις του. Απείχα από την διαδικασία της συνεδρίασης όπου έγινε η τοποθέτηση  του προσωρινού διευθυντή  για τους παρακάτω  σοβαρούς λόγους:

Το Υ.Σ είχε αποφασίσει με ψήφους 4-1( με αρνητική ψήφο του αιρετού της ΔΑΚΕ)  να   στείλει αίτημα στον προσωρινό σύλλογο διδασκόντων να εκφράσει γνώμη. Ο σύλλογος απάντησε  θετικά σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του με ψήφους 21-14.

Το Υ.Σ όμως αντί να δώσει τον απαιτούμενο χρόνο στον προσωρινό σύλλογο διδασκόντων να διατυπώσει γνώμη, (ερμηνεύοντας η πλειοψηφία με τον δικό της τρόπο τα πρακτικά της συνεδρίασης και  συμπεραίνοντας ότι ο σύλλογος δεν θέλει να εκφράσει γνώμη) προχώρησε  στην τοποθέτηση προσωρινού διευθυντή. Όπως είναι φυσικό απείχα από την παραπέρα διαδικασία  δηλώνοντας ότι:

Η Διεύθυνση ζήτησε  την γνώμη του συλλόγου διδασκόντων- και καλώς έπραξε – η οποία δεν προβλεπόταν από καμιά νομοθεσία,  για το αν πρέπει να γίνει η ίδρυση του σχολείου στα μέσα της χρονιάς και ο σύλλογος εκφράστηκε θετικά. Μπορούμε να  δώσουμε  το  χρόνο για να ακούσουμε και την γνώμη τους για τον προσωρινό διευθυντή. Γνώμη με ιδιαίτερη βαρύτητα αφού οι  συνάδελφοι  ξέρουν πολύ καλύτερα τα προβλήματα που πρέπει να επιλύσει το συγκεκριμένο σχολείο. Ήταν η πιο σωστή και ενδεδειγμένη λύση κατά την γνώμη μου για ένα ζήτημα  προσωρινής τοποθέτησης διευθυντή  σε ένα υπό ίδρυση σχολείο  στα μέσα της χρονιάς.  Επειδή υπάρχει και συνέχεια (η Περιφερειακή Διεύθυνση έχει στείλει έγγραφο με οδηγίες και διευκρινήσεις), δηλώνουμε ότι δεν θα πάρουμε μέρος σε οποιαδήποτε παραπέρα διαδικασία, αν δεν ακυρωθεί η προηγούμενη και  δεν ληφθεί υπόψη η γνώμη των συναδέλφων του συγκεκριμένου σχολείου.

Αναμοριοδότηση σχολείων

Υπάρχει διαδικασία σε εξέλιξη για να σταλεί μέχρι 17 Φλεβάρη  κοινή πρόταση από ΠΥΣΔΕ-ΠΥΣΠΕ στο Υπουργείο Παιδείας το οποίο θα πάρει την τελική απόφαση. Δεν θέλουμε η όποια πρόταση να επιφέρει ανατροπές και αδικίες μεταξύ σχολείων και συναδέλφων. Σε κάθε περίπτωση θα υπερασπιστούμε τις αποφάσεις του σωματείου μας.

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε αυτές τις μέρες τους συλλόγους διδασκόντων είναι η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης 103539/Δ4 24/6/2016  για τον  χαρακτηρισμό των μη παρακολουθούντων μαθητών στα ΕΠΑΛ. Μια διαδικασία που οδηγεί σε ουσιαστική αποπομπή τους και αποτελεί ένα αντιπαιδαγωγικό και άδικο μέτρο. Εγείροντας ακόμη και ζητήματα εγκυρότητας , νομικής και ουσιαστικής κάλυψης του Συλλόγου συνολικά, αλλά και των καθηγητών στα εργαστήρια, αφού οι μη παρακολουθούντες δεν χάνουν το δικαίωμα συμμετοχής στα μαθήματα. Όπως είναι φυσικό οι συνέπειες αυτής της απόφασης θα έρθουν να προστεθούν στον αντιπαιδαγωγικό  τρόπο υπολογισμού των οργανικών κενών που ζήσαμε την προηγούμενη χρονιά, ανεβάζοντας ξανά  τον αριθμό των υπεράριθμων εκπαιδευτικών. Για αυτούς τους λόγους πρέπει οι σύλλογοι να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να μην εφαρμοστεί. Σε ότι αφορά την διοίκηση  πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι

Σε ένα Δημόσιο σχολείο με μηδενικούς διορισμούς για 7 χρόνια, κάθε παιδαγωγική και εκπαιδευτική λειτουργία του ακυρώνεται και διαστρεβλώνεται κάτω από το βάρος της υπηρέτησης της πολιτικής των μνημονίων, της λιτότητας και της κατάργησης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του. Θέλουν φτηνό και ευέλικτο σχολείο υποταγμένο στην αγορά και το κέρδος και μαθητές φτηνό αυριανό εργατικό δυναμικό! Ένα σχολείο που η λειτουργία του θα καθορίζεται και θα υπηρετεί τους οικονομικούς δείκτες την εποχή της κρίσης, την αποπληρωμή του χρέους και των δόσεων, την υπηρέτηση των τραπεζών και των εργοδοτών, πολτοποιώντας μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα.

Αν δεν μπορέσουμε να ανακόψουμε την επίθεση, για να βγάλουμε τις ανάγκες των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου μπροστά, κινδυνεύουμε ως εργαζόμενοι και δάσκαλοι, να βρεθούμε σε δυσμενέστερη οικονομική και παιδαγωγική κατάσταση, αλλά και να δυσκολέψουν οι όροι ανάπτυξης του κινήματος μας για την ανατροπή της.

*(Κοντελές Δημήτρης kontedi@yahoo.gr   Τηλ. 6977679761, Ρεμπάπης Παναγιώτης rebapis@otenet.gr  Τηλ: 6972031661)

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ