ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΤΟ 30ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΚΛ

Ολοκληρώθηκε οι εργασίες της  πρώτης  μέρας του 30ου   συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου, Ν. Λάρισας με την έγκριση των ψηφισμάτων και την ψήφιση του Διοικητικού  απολογισμού του 2016  του προγραμματισμού δράσης καθώς και του ισολογισμού και του προϋπολογισμού του 2017. Τέλος έγινε η εκλογή εφορευτικής επιτροπής.

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί της επόμενες μέρες με την ανάδειξη των νέων μελών του Δ.Σ καθώς και την εκλογή των αντιπροσώπων στην ΓΣΕΕ.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΚΛ έκανε τον απολογισμό δράσης της διοίκησης του ΕΚΛ και παρουσίασε τους από εδώ και πέρα στόχους λέγοντας:

Μέσα στις αντίξοες συνθήκες, το δ.σ. συσπειρωμένο στο ΠΑΜΕ και με βάση τις αποφάσεις των Γ.Σ που κινούνται σε σωστή ταξική-διεκδικητική κατεύθυνση, δούλεψε για την ανασύνταξη του τοπικού σ.κ, ώστε αυτό να αποκτά όλο και πιο σαφή αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό, μαζικότητα και αποτελεσματικότητα, το Δ.Σ του ΕΚΝΛ, και συγκεκριμένα η πλειοψηφία του, γιατί οι συνάδελφοι της μειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ) απείχαν από τη δράση του ΕΚΝΛ.

Στην τρίχρονη θητεία του το Δ.Σ, πραγματοποίησε πολλές τακτικές και έκτακτες συνεδριάσεις, συζητώντας αρκετά θέματα, πραγματοποίησε τις ετήσιες Γ.Σ που προβλέπει το καταστατικό, αλλά και αρκετές συσκέψεις με Δ.Σ σωματείων για διάφορα θέματα και ορισμένες διαλέξεις για συνδικαλιστές, χωρίς όμως καλή συμμετοχή. Με δελτία τύπου και ανακοινώσεις του, συνεντεύξεις του Δ.Σ, είχε πολύ ταχτική παρέμβαση για πολλά ζητήματα τοπικού και γενικού χαρακτήρα.

Χωρίς διάθεση ωραιοποίησης, θεωρούμε ότι ως Δ.Σ του ΕΚΝΛ, αναπτύξαμε μια πολύμορφη δράση για τα μεγάλα και μικρά προβλήματα. Παρ’ όλες τις αδυναμίες του, αποτέλεσε τον βασικό οργανωτή της πάλης και στήριγμα για την εργατική τάξη και τα σωματεία της περιοχής μας, γι’ αυτό και μας πολεμούν πολλοί εργοδότες και τα τσιράκια τους, συχνά με συκοφαντίες, προκειμένου να εμποδίσουν την επαφή εργαζομένων με τα σωματεία και το ΕΚΝΛ, με απαγορεύσεις εισόδου σε εργασιακούς χώρους, αλλά και με δίκες και καταδίκες αρκετών συνδικαλιστών του ΕΚΝΛ και σωματείων από μηνύσεις εργοδοτών (ΑΡΩΓΗ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ) και από την αστυνομία για διόδια και κινητοποιήσεις, γιατί υπερασπιστήκαμε τα εργατικά δικαιώματα, όπως και συνδικαλιστές σωματείων που καταδικάστηκαν και ορισμένοι απολύθηκαν.

Οργάνωσε τοπικά τις γενικές απεργίες και συγκεντρώσεις, συσπειρώνοντας τη μεγάλη πλειοψηφία αυτών που κινητοποιούνταν. Κήρυξε 24ωρες απεργίες ή στάσεις εργασίας στην ΑΡΩΓΗ, οργανώνοντας μαζί με το σωματείο Ιδ. Κλινικών τον αγώνα για την καταβολή των δεδουλευμένων, όπως και άλλες παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς για πληρωμή δεδουλευμένων, ενάντια στις μειώσεις μισθών, ανάκληση απολύσεων. Οργάνωσε πολλές απογευματινές συγκεντρώσεις, πικετοφορίες, παρεμβάσεις, ενάντια στα αντεργατικά μέτρα, συμμετείχε στην πρωτοβουλία για υπογραφή της πρότασης νόμου και στη συγκέντρωση για τις ΣΣΕ συντονισμένα με άλλες 530 συνδικαλιστικές οργανώσεις πανελλαδικά, συγκεντρώσεις ενάντια στη φοροεπιδρομή σε εφορίες, για την αποτροπή διακοπών ρεύματος και για μείωση της τιμής του στην ΔΕΗ, την κατάργηση των διοδίων, για την υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση, στα Νοσοκομεία, στον ΕΟΠΥΥ, το ΙΚΑ, παρεμβάσεις ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, για την κατασκευή εργατικών κατοικιών, κτιρίου του ΙΚΑ και του ΕΚΝΛ, ενάντια στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και την εργοδοτική τρομοκρατία.

Ανέπτυξε ιδιαίτερη δράση ενάντια στην ανεργία, με την οργάνωση συσκέψεων με τα Δ.Σ των σωματείων, μεγάλο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στις 2/11/16, από κοινού με σωματεία από όλες τις θεσσαλικές πόλεις και τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, με τη μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο 1/11/14 του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, με παρεμβάσεις στον ΟΑΕΔ, στο Περιφερειακό Συμβούλιο και σε Δημοτικά Συμβούλια. Οργάνωσε την ταξική αλληλεγγύη σε ανέργους.

Πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και για το προσφυγικό. Οργάνωσε ορισμένες διεθνιστικές δράσεις. Ανέπτυξε πολιτιστική δράση. Μικρή ήταν η δράση μας για προβλήματα παιδείας, ενάντια στα ναρκωτικά, για τις γυναίκες, τη νεολαία.

Το Δ.Σ, πήρε ορισμένες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της κοινής δράσης και της συμμαχίας κυρίως με τους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά και με τους μικρούς ΕΒΕ και εμπόρους σε μικρότερο βαθμό, όπως και με τις γυναίκες της ΟΓΕ και τους σπουδαστές του ΜΑΣ. Υποχώρησε σημαντικά η συμβολή του ΕΚΝΛ και σωματείων στην δράση των Λαϊκών Επιτροπών στις συνοικίες.

Η μεγαλύτερη υστέρηση του Δ.Σ, ήταν σε σχέση με την βοήθεια στα σωματεία, ώστε να μαζικοποιηθούν με νέα μέλη.

Ασφαλώς η αύξηση των απολύσεων και το κλείσιμο επιχειρήσεων, η τρομοκρατία στους τόπους δουλειάς και η λογική της αναποτελεσματικότητας, έχουν μειώσει την δύναμη και την λειτουργία πολλών σωματείων και αυτό αντανακλάται και στις εκλογές τους, που υπάρχει μείωση συμμετοχής σε αρκετά, συγκριτικά με το προηγούμενο συνέδριο του ΕΚΝΛ.

Βασικά μέτωπα πάλης

Με αφετηρία το συλλαλητήριο στις 22/2, να συνεχίσουμε την οργάνωση της συζήτησης στα Δ.Σ, Γ.Σ και χώρους δουλειάς και της πάλης για τις ΣΣΕ, με βάση το πλαίσιο αιτημάτων που συνυπογράψαμε ως ΕΚΝΛ με άλλα 530 συνδικάτα σε όλη τη χώρα, αλλά και για όλο το διεκδικητικό πλαίσιο που προτείνουμε να αποφασίσει το συνέδριό μας, κατά σωματείο, κλάδο και τόπο δουλειάς. Παράλληλα οργανώνουμε την πάλη ενάντια στις μειώσεις μισθών, στις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, στις απολύσεις, πάλη για υπογραφή ΕΓΣΣΕ και ΚΣΣΕ με βάση το πλαίσιο αιτημάτων μας, για την πληρωμή των απλήρωτων, ενάντια στη βαριά φορολογία, για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας.

Οργανώνουμε την πάλη ενάντια στο καθεστώς των εργολαβικών, των ενοικιαζόμενων από δουλεμπορικά (εμπόριο, επισιτισμός-τουρισμός, μέταλλο, καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση δημοσίων οργανισμών και ιδρυμάτων, κ.α), διεκδικώντας πλήρη και σταθερή εργασία, με δικαιώματα.

Δυναμώνουμε ΕΚΝΛ και σωματεία, την ταξική αλληλεγγύη σε όσους υποφέρουν, σε όσους αγωνίζονται, ως βασικό στοιχείο της δράσης μας.

Να οργανωθεί η συζήτηση και η δράση των σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων για τα προβλήματα της υγείας-πρόνοιας με βάση τις διεκδικήσεις μας.

Να οργανώσουμε με βάση τις αποφάσεις του Δ.Σ, την πάλη για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία, για την κάλυψη αναγκών σε σχολεία, εκπαιδευτικούς.

Δυνάμωμα της πάλης μας ενάντια στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία, για την υπεράσπιση του δικαιώματος του συνδικαλισμού, της απεργίας, ενάντια στις δίκες και τις διώξεις συνδικαλιστών και άλλων εργαζομένων.

Ιδιαίτερη δράση για τα προβλήματα της νεολαίας και συντονισμός της δράσης ΕΚΝΛ – σωματείων που έχουν νεολαία στους τόπους δουλειάς ή σε σχολές, με περιοδείες, συσκέψεις, καμπάνια εγγραφής νέων στη δύναμη τους, συγκρότηση με απόφαση των Δ.Σ, Ε.Ν κατά σωματείο, η οποία θα την βοηθάει να υλοποιεί τον σχεδιασμό της στη νεολαία.

Να ξεκινήσουμε την προετοιμασία της δράσης των σωματείων που έχουν γυναίκες, για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στις 8 Μάρτη. Να οργανωθούν από σωματεία (Ένδυσης, Εμποροϋπαλλήλων, Επισιτισμού, Ιδ. Κλινικών, Ιδ. Εκπαιδευτικών, κ.α)  εκδηλώσεις σε χώρους δουλειάς με στάση εργασίας ή και απογευματινές σε χώρους σωματείων πριν και μετά από τις 8 Μάρτη, για τα προβλήματα των ΣΣΕ, της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης, της προσφυγιάς και του πολέμου, οργανώνοντας παράλληλα καμπάνια εγγραφών γυναικών στις γραμμές των σωματείων. Η νέα διοίκηση να προχωρήσει στη συγκρότηση γυναικείας επιτροπής.

Προετοιμασία για την εργατική πρωτομαγιά. Φέτος οι πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις να έχουν κύριο περιεχόμενο την οργάνωση της συζήτησης και της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, το προσφυγικό, συνδυασμένα με την πάλη για τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματά της, που έχουν την ίδια αιτία, το καπιταλιστικό σύστημα που λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος.

Έχουμε την κύρια ευθύνη να δυναμώσουμε την κοινωνική συμμαχία και κοινή πάλη στη βάση των κοινών συμφερόντων και στόχων με τους μικρομεσαίους αγρότες τους αυτοαπασχολούμενους σε γενικό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο κλάδων και της συνοικίας, με αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό.

Να αντιπαλεύουμε τη λογική της αναποτελεσματικότητας, τη μοιρολατρία, τις αστικές και οπορτουνιστικές αντιλήψεις για τις αιτίες και την λύση των προβλημάτων που εγκλωβίζουν την συνείδηση πολλών εργαζομένων και τους κρατούν έξω από τον ταξικό αγώνα ή όταν μπαίνουν έχουν σύγχυση για τις αιτίες και την διέξοδο με αποτέλεσμα να κινούνται σε λάθος κατεύθυνση και να απογοητεύονται.

Η σημερινή δύσκολη κατάσταση, μπορεί να αλλάξει. Να έχουμε βαθιά πεποίθηση ότι, όσες δυσκολίες κι αν έχει η πορεία της ταξικής πάλης, η εξέλιξη θα είναι τελικά, προς τα μπρός, πάντα όμως με την συνειδητή δράση των πιο πρωτοπόρων αγωνιστών της τάξης μας, που πρέπει να δίνουν συνεχώς τον καλύτερο εαυτό τους, γι’ αυτό το σκοπό.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Η Εφορευτική Επιτροπή που εκλέχθηκε από το 30ο Συνέδριο του Εργατουπαλληλικού Κέντρου Ν. Λάρισας, στις 19 Φεβρουαρίου 2017, αποτελούμενη από τους: 1. Βλαχόπουλο Νικόλαο, 2. Κατσαρίμπα Ιωάννη, 3. Καφρίτσα Ελένη, 4. Λιόλιο Αθανάσιο, 5.Μπμπίλη Βάιο, συνεδρίασε στις 19/2/2017 και αποφάσισε τα εξής:

Θα δέχεται υποψηφιότητες για το Διοικητικό Συμβούλιο, την Εξελεγκτική Επιτροπή του ΕΚΝΛ και Αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ, την Πέμπτη 23 και Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017 και τις ώρες 6 έως 8 μ.μ, και τις δυο ημέρες στα γραφεία του ΕΚΝΛ (Εργατικής Πρωτομαγιάς 6 – 2ος όροφος).

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Εξελεγκτικής Επιτροπής του ΕΚΝΛ και Αντιπροσώπων στην ΓΣΕΕ, θα γίνουν, τις παρακάτω ημέρες και ώρες στα γραφεία του ΕΚΝΛ:

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017, από τις 12 το μεσημέρι, έως τις 8 μ.μ.

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017, από τις 11 π.μ, έως τις 7 μ.μ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ