«ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ» 110 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρόφιμα, συσκευασία και τεχνολογία οι κλάδοι που εστιάζει το private equity fund. Στόχος να επενδυθούν 135 εκατ. σε 12 με 15 εταιρείες. Τα κριτήρια επενδύσεων.

Τέσσερις νέες επενδύσεις σε εταιρείες με εξωστρέφεια και ποιότητα εταιρικής διακυβέρνησης ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει εντός της τρέχουσας χρονιάς το private equity fund Diorama, που αποτελεί το μεγαλύτερο εν ενεργεία εγχώριων συμφερόντων επενδυτικό κεφάλαιο.

Το fund που ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2014 και μετά από ένα περίπου χρόνο κατάφερε να ανεβάσει τα υπό διαχείριση κεφάλαιά του στα 135 εκατ. ευρώ έχει διενεργήσει ήδη τρεις επενδύσεις, διαθέτοντας περίπου 26 εκατ. ευρώ.

Στην τελική ευθεία είναι άλλες δύο επενδύσεις καθώς σύμφωνα με τον κ. Ν. Κούλη, διευθύνοντα σύμβουλο της DECA, που διαχειρίζεται το private equity fund, υπάρχουν καλές πιθανότητες να κλείσουν εντός των επόμενων δύο μηνών.

Συνολικά, για το 2017 το αναπτυξιακό- επενδυτικό κεφάλαιο στοχεύει να διενεργήσει τέσσερις νέες επενδύσεις σε εταιρείες με εξωστρέφεια οι οποίες πληρούν ταυτόχρονα τα βασικά στάνταρτς εταιρικής διακυβέρνησης.

Το fund έχει ήδη «σκανάρει» περισσότερες από 200 μικρομεσαίες (σ.σ. με τα ευρωπαικά κριτήρια μεγέθους) εταιρείες και οι κλάδοι που συγκεντρώνουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά εξωστρέφειας είναι αυτοί των τροφίμων, συσκευασίας και τεχνολογίας.

Η βασική στρατηγική του Diorama είναι η επένδυση σε εγχώριες επιχειρήσεις που επιδιώκουν μέσω ενός αξιόπιστου επιχειρησιακού σχεδίου να επεκτείνουν την παρουσία τους στο εξωτερικό. «Θέλουμε να επενδύουμε σε καλές στην Ελλάδα επιχειρήσεις που θέλουν να γίνουν καλές και διεθνώς» ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ν. Κούλης.

Παρά το αντίξοο περιβάλλον υπάρχουν και θα υπάρξουν ευκαιρίες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ. Σ της Diorama και πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank, Ν. Νανόπουλο. Ο ίδιος επισήμανε τη στενότητα επιχειρηματικών κεφαλαίων και το υψηλό κίνδυνο χώρας, που αποτυπώνεται στα επιτόκια των κρατικών και εταιρικών ομολόγων.

Το fund επιδιώκει να αντιμετωπίσει το παραπάνω πρόβλημα, τοποθετώντας κεφάλαια σε εταιρείες που θέλουν να αναπτυχθούν, με αντάλλαγμα μειοψηφικά συνήθως πακέτα μετοχών. Το ύψος της επένδυσης ανά επιχείρηση κινείται μεταξύ 5 με 15 εκατ. ευρώ και συνήθως διενεργείται μέσω αύξησης κεφαλαίου, ώστε τα κεφάλαια να πηγαίνουν στην εταιρεία είτε για αγορά/εκσυγχρονισμό παγίων είτε για κεφάλαιο κίνησης είτε για εξαγορές και βελτίωση των σχέσεων με πιστώτριες τράπεζες και προμηθευτές.

Στόχος να πραγματοποιηθούν 12 με 15 επενδύσεις

Στόχος είναι να πραγματοποιηθούν περίπου 12 με 15 επενδύσεις με ορίζοντα επένδυσης τα 4 με 6 έτη. Το fund έχει δεκαετή διάρκεια, δεν μπορεί εκ του καταστατικού να επενδύσει πάνω από το 12,5% του ενεργητικού του σε μια επιχείρηση (σ.σ. με συναίνεση της συμβουλευτικής επιτροπής το ανώτατο όριο επένδυσης μπορεί να φθάσει στο 15% του υπό διαχείριση ενεργητικού) ενώ στόχος είναι η επίτευξη μέσης ετησιοποιημένης απόδοσης άνω του 15%, με δεδομένο και το υψηλότερο ρίσκο των επενδύσεων σε εγχώρια assets.

Με δεδομένο ότι επενδύει σε μικρομεσαίες επιχείρησεις όπου συνήθως ο επιχειρηματίας συμμετέχει ενεργά και στο management team η Diorama στοχεύει συνήθως στην απόκτηση μειοψηφικών πακέτων (σ.σ. άνω του 10%) που σε συνδυασμό με τις συμφωνίες που υπογράφονται εξασφαλίζουν ότι θα λειτουργεί ως ισότιμος συνεταίρος.

To fund έχει επενδύσει ήδη 7,2 εκατ. ευρώ στην εταιρεία παραγωγής αυτοκόλλητων ταινιών Atlas Tapes που εξάγει πάνω από το 80% των πωλήσεών της. Άλλα 7 εκατ. ευρώ τοποθετήθηκαν στην τοματοβιομηχανία Damavant SA που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο της με αυξανόμενη εξαγωγική βάση.

Η τρίτη επένδυση ( 12 εκατ. ευρώ) διενεργήθηκε στην InternetQ που δραστηριοποιείται στην παροχή μουσικής μέσω κινητών τηλεφώνων ή tablets σε Κίνα, Ινδία, Μαλαισία Βραζιλία και άλλες αναδυόμενες οικονομίες.

ΠΗΓΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ