ΦΑΛΑΚΡΑ ΣΕ ΝΕΑΡΗ ΗΛΙΚΙΑ: ΜΕ ΠΟΙΑ ΜΟΡΦΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ

Η φαλάκρα προκαλείται από την διυδροτεστοστερόνη (DHT) – ένα από τα κύρια ανδρογόνα του ανθρώπινου σώματος που παράγεται από την ορμόνη του ανδρικού φύλου, την τεστοστερόνη.

Η τεστοστερόνη έχει συσχετιστεί με την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη.

Οι άντρες που αρχίζουν να χάνουν τα μαλλιά τους από νεαρή ηλικία, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη αργότερα στη ζωή τους.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η συσχέτιση αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αναγνωρίζονται όσοι κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν τη νόσο, ώστε να υποβάλλονται πιο συστηματικά σε προληπτικές εξετάσεις.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Descartes στο Παρίσι και το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ επιστράτευσαν 388 πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη και 281 υγιείς συνομηλίκους τους.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι άντρες είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν φαλάκρα στα 20 τους χρόνια, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο αργότερα στη ζωή τους. Όσοι, όμως, άρχισαν να χάνουν τα μαλλιά τους στα 30 ή στα 40 τους, δεν διέτρεχαν πιο αυξημένο κίνδυνο.

Στην πραγματικότητα, 37 από τους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη είχαν αρχίσει να γίνονται φαλακροί στα 20 τους χρόνια έναντι μόλις 14 από τους υγιείς εθελοντές.

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, η φαλάκρα στα 20 ενδέχεται να αποτελεί έναν από τους πρώιμους, αναγνωρίσιμους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του προστάτη.

Ο προληπτικός έλεγχος της υγείας του προστάτη βασίζεται κυρίως στη μέτρηση στο αίμα μιας πρωτεΐνης που λέγεται ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA).

Η εξέταση PSA γενικώς συνιστάται μετά τα 40-50 χρόνια, αλλά στους άνδρες που χάνουν πολύ νωρίς τα μαλλιά τους, οι ειδικοί συστήνουν να αρχίζει πιο νωρίς.

onmed.gr

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ