ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων ν. Λάρισας θέλοντας να υποστηρίξει τους εκπαιδευτικούς που  διδάσκουν το μάθημα της Ιστορίας διοργανώνει Επιμορφωτική Συνάντηση το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017.

Επιχειρώντας να προσεγγίσουμε το μάθημα της Ιστορίας από μια σύγχρονη οπτική και να  προκαλέσουμε  συζήτηση  πάνω  σε  καίρια  ζητήματα  διδακτικής,  επιλέξαμε  δύο περιοχές που ήδη έχουν και πρόκειται να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο μέλλον:

  1. Προφορική Ιστορία
  2. Συγκρουσιακά θέματα

Μιλώντας κανείς για την Προφορική Ιστορία στην Εκπαίδευση είναι αναγκασμένος να μιλήσει  για  όλα  σχεδόν  τα  θέματα  που  σχετίζονται  με  το  μάθημα:  ποια  η  σχέση παρελθόντος και Ιστορίας; Γιατί διδάσκουμε Ιστορία; Τι θέλουμε να έχουν αποκομίσει οι μαθητές μας όταν φύγουν από το σχολείο; Πώς θα τους πείσουμε ότι η Ιστορία έχει σχέση με τη ζωή και την καθημερινότητά τους; Τι σημαίνει ιστορική και κοινωνική συνείδηση;

Ποιος ο ρόλος των δημόσιων χρήσεων της Ιστορίας; Ποια η σημασία του οπτικού και του μιντιακού γραμματισμού αλλά και των βιωματικών προσεγγίσεων στην Ιστορία;

Παράλληλα μιλώντας για τα συγκρουσιακά θέματα έρχονται στο προσκήνιο ερωτήματα όπως:  τι  είναι  «συγκρουσιακό  θέμα»,  γιατί  πρέπει  να  διδάσκεται, ποιες  είναι  οι προϋποθέσεις  για την διδασκαλία του, γιατί οι γονείς και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον δυσανασχετούν,  πότε  ο/η  μαθητής/τρια  θεωρείται  ώριμος/η  για τη διδασκαλία τέτοιων θεμάτων;

Για την Προφορική Ιστορία στην Εκπαίδευση ομιλήτρια και συντονίστρια της συζήτησης θα είναι η κ. Τασούλα Βερβενιώτη, ιστορικός, της οποίας η ερευνητική δραστηριότητα επικεντρώνεται στην κοινωνική ιστορία της δεκαετίας 1940. Η κ. Βερβενιώτη από το 2011 οργανώνει – κυρίως στην Αθήνα – σεμινάρια και Ομάδες Προφορικής Ιστορίας.

Για τα συγκρουσιακά θέματα ομιλήτρια και συντονίστρια της συζήτησης θα είναι η κ. Ελένη Αποστολίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017 από τις 10 .00 ως τις 14.00, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο – Αίθουσα Τάκης Τλούπας στον 2ο όροφο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ