ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ Α΄ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΕ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Digital StillCamera

Στις 22 – 24 Φεβρουαρίου στο ΕΚΑΒ Λάρισας, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές της Β τάξης του Τομέα Υγείας Πρόνοιας και τους εκπαιδευτικούς του 7ου ΕΠΑΛ Λάρισας.

To πρόγραμμα αφορούσε στην παροχή Α΄ Βοηθειών σε Επείγουσες καταστάσεις (Πρόληψη & Αντιμετώπιση τραυματισμών) ΚΑΡΠΑ / ΑΕΑ και το παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 7ου ΕΠΑΛ Λάρισας.

Το σεμινάριο  «Παροχή Α΄ Βοηθειών σε επείγουσες καταστάσεις»έχει ως στόχο να εφοδιάσει όλους τους Πολίτες αλλά και ομάδες πληθυσμού (συλλόγους), με τις γνώσεις εκείνες οι οποίες είναι απαραίτητες, ώστε να μπορούν με ασφάλεια να παρέμβουν και να αντιμετωπίσουν καταστάσεις σοβαρών τραυματισμών  ή  επειγόντων  παθολογικών περιστατικών, σε προνοσοκομειακό επίπεδο μέχρι να έρθει εξειδικευμένη βοήθεια.

Ο λόγος είναι προφανής, πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να γνωρίζουν τους τρόπους παροχής Α΄ Βοηθειών, με απώτερο σκοπό το μέγιστο όφελος για τον Τραυματία ή Ασθενή. Το ενημερωτικό σεμινάριο υλοποιείται με βάση τις νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες και πρωτόκολλα εκτίμησης & αντιμετώπισης τραύματος διεθνώς.

Το σεμινάριο έχει διάρκεια 3 ώρες και περιλαμβάνει αναλυτικά τις εξής ενότητες:

Αντιμετώπιση Τραυματισμών

Θεωρητικά :  Λήψη μέτρων ασφάλειας – ατομικής προστασίας & υγιεινής, τραύματα, αιμορραγίες, κατάγματα, εγκαύματα, ηλεκτροπληξία – κεραυνοπληξία, οργάνωση φαρμακείου.

Επιδείξεις : Περιποίηση τραύματος, έλεγχος αιμορραγίας – ίσχαιμη περίδεση, ακινητοποίηση κατάγματος, τρόποι ακινητοποίησης & μεταφοράς τραυματία (αυτοσχέδιοι, λαβές κτλ).

Αντιμετώπιση Παθολογικών περιστατικών

Θεωρητικά :  Λιποθυμία, έμφραγμα μυοκαρδίου, επιληψία, δήγματα (τσιμπήματα) εντόμων – φιδιών, αλλεργικό σοκ (shock), δηλητηριάσεις.

Επιδείξεις : Τοποθέτηση ασθενή στην κατάλληλη θέση, αντιμετώπιση λιποθυμίας, αντιμετώπιση επιληπτικού ασθενή, τοποθέτηση Ασθενή σε πλάγια θέση ασφαλείας, αντιμετώπιση πνιγμονής από ξένο σώμα.

Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή

Η ενότητα «Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση με Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (CPR/AED, ERC)», αφορά στην παροχή πιστοποιημένης εκπαίδευσης σε βασικές αλλά σωτήριες γνώσεις και δεξιότητες, για την εφαρμογή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ) σε περιπτώσεις Καρδιακής Ανακοπής σε ενήλικες, σύμφωνα με τις νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες του ERC (Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης).

Οι Εκπαιδευτές του ΕΚΑΒ Λάρισας είναι κάτοχοι Τίτλων και Πτυχίων παρακολούθησης Προγραμμάτων Εκπαίδευσης, αναγνωρισμένων τόσο σε Εθνικό όσο και σε Διεθνές Επίπεδο.Οι Γνώσεις και η Εμπειρία τους Εγγυώνται τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σε οποιοδήποτε Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα συμμετάσχουν.

Το ίδιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα επαναληφθεί στις 6 και 14 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ Λάρισας.

Για πληροφορίες στο γραφείο εκπαίδευσης τηλ: 2410-685219 – Fax: 2410-617116 – e-mail : x.letsas@ekab.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com