ΒΡΗΚΑΝ ΑΓΝΩΣΤΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ!

Μία απίστευτη ιστορία ήρθε στο φως της δημοσιότητας, με ζευγάρι να γυρνάει στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη και να βρίσκει έναν… Ολλανδό να το κατοικεί! Το περιστατικό συνέβη στην Άνω Πόλη με τον Ολλανδό να υποστηρίζει πως στην χώρα του επιτρέπεται η… κατάληψη σε σπίτια που δεν είναι κατοικημένα. 

Μια ωραία μέρα, ένας άγνωστος βρέθηκε να μένει στη μονοκατοικία τους στην Ανω Πόλη της Θεσσαλονίκης. Το ζευγάρι είχε ξεκινήσει τις εργασίες για την ανακατασκευή του σπιτιού πριν από τα Χριστούγεννα. Για οικογενειακούς λόγους, διέκοψαν για τρεις εβδομάδες τις εργασίες, τα συνεργεία έφυγαν από τον χώρο. Στο διάστημα αυτό, οι γείτονες παρατήρησαν κινητικότητα στο σπίτι. Μπαινόβγαινε ένας νεαρός που μετέφερε τα πράγματά του. «Είστε νέος γείτονας;» τον ρώτησε κάποιος. «Ναι, εγώ μένω εδώ τώρα», απάντησε εκείνος. Δεν πέρασαν πολλές μέρες και ένας γνωστός πετυχαίνει την κ. Βασιλειάδου στην πόλη. «Τελικά το νοικιάσατε το σπίτι ε;» της λέει. «Τι εννοείς;» απαντάει έκπληκτη εκείνη. «Δεν το νοικιάσαμε, ακόμη το φτιάχνουμε». «Γι’ αυτό δεν μας ειδοποίησε έγκαιρα η γειτονιά», λέει η κ. Βασιλειάδου στην «Κ». «Ο ίδιος τους είχε πει ότι το νοίκιασε».

Το ζευγάρι έσπευσε στο σπίτι, όπου διαπίστωσαν ότι είχε στηθεί ολόκληρο νοικοκυριό. «Είχε κουβαλήσει κρεβάτια, στρώματα, τα πάντα. Μέσα ήταν και δικά μας πράγματα φυσικά αλλά δεν τα είχε πειράξει». Στις πόρτες είχε κολλήσει ένα γράμμα προς τους γείτονες που έλεγε: «Χαίρετε, είμαι ο Φρέντερικ, 31 χρονών από την Ολλανδία και με τους φίλους μου τις προάλλες είδαμε ένα άδειο σπίτι που θα θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε. Ψάχνουμε για κτίρια που έχουν μείνει αχρησιμοποίητα για αρκετό καιρό γιατί θέλουμε να τους δώσουμε αξία και πάλι. Θα θέλαμε μια καλή σχέση με σας και τον ιδιοκτήτη, να βρούμε έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουμε και να αναβαθμίσουμε το σπίτι. 

Φυσικά απευθύνθηκαν στην αστυνομία, που έσπευσε. «Μας είπαν ότι επειδή είναι μόνον ένας μπορούν να τον βγάλουν. Από τρία άτομα και πάνω η υπόθεση πρέπει να πάει δικαστικά. Να υπάρξει παρέμβαση εισαγγελέα, να οριστεί δικάσιμος και να βγει η απόφαση. Μπορεί για μήνες, δηλαδή, ο άλλος να είναι στο σπίτι σου κανονικά». Ο Φρέντερικ δεν προέβαλε αντίσταση στους αστυνομικούς ούτε ήταν εριστικός προς τους ιδιοκτήτες. «Μας είπε “το βρήκα το σπίτι, μου άρεσε, μπήκα”. Μας μίλησε για ένα νόμο στην Ολλανδία που επιτρέπει να καταλαμβάνεις άδεια κτίρια». Οπως έμαθαν, παίζει μουσική με την κιθάρα του στην Αριστοτέλους για το χαρτζιλίκι του.

Κοινωνικό κίνημα

Το θυροκολλημένο σημείωμα στο σπίτι παρέπεμπε σε μια ιστοσελίδα, το elefterospitigreece.weebly.com. «Καλώς ήρθες στο ελεύθερο σπίτι», διαβάζουμε σε αυτή. «Αυτή είναι μια πλατφόρμα που έχει σαν στόχο να χαρτογραφήσει τους παραμελημένους/εγκαταλειμμένους χώρους και να τους διαμορφώσει σε πόλους αυτονομίας και δημιουργικότητας μέσα στην πόλη, εκτός καπιταλιστικών πλαισίων».

Το εισαγωγικό κείμενο καταλήγει: «Προς το παρόν ετοιμάζουμε τον πρώτο χώρο στην Ανω Πόλη, στη Θεσσαλονίκη, όπου ενημερώνουμε τους κατοίκους για την ιδέα αυτή. Οργανώνουμε μια ανοιχτή συνέλευση όπου θα γίνεται διάλογος και θα προτείνονται ιδέες για κάθε σπίτι ξεχωριστά». 

Σημειώνεται ότι από το 2010 οι καταλήψεις κτιρίων είναι παράνομες και στην Ολλανδία. Το φαινόμενο, γνωστό και ως squatting, είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις κοινωνικού κινήματος στη χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Στην Ελλάδα, οι καταλήψεις περιορίζονταν σε βιομηχανικούς χώρους ή μεγάλα κτίρια.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com