ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΓΑΛΑΡΙΑ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ ΧΩΡΟΙ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ

Η πολιτισμική ανάδειξη και προβολή των ιστορικών χώρων της Πιερίας αποτελεί πρωτοκυρίαρχο στοιχείο στη φιλοσοφία του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.), με το διοικητικό του συμβούλιο να ξεκινά σειρά επαφών με φορείς της αυτοδιοίκησης και του επιχειρηματικού κόσμου

με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση του αρχαιολογικού πλούτου και των νεώτερων μνημείων της πιερικής γης.

Η ΓΑΛΑΡΙΑ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ

Η γνωστή γαλαρία της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής στο ύψος του κάστρου του Πλαταμώνα (διοικητικά όρια Πλαταμώνα-Παντελεήμονα), στο σημείο όπου η απόληξη του Ολύμπου “αγγίζει” τη θάλασσα, αξιοποιείται πλέον από την εταιρεία «Τούνελ Πλαταμώνα Α.Ε.» και μετατρέπεται σε πολυχώρο αναψυχής και πολιτισμού με την επωνυμία «Γαλαρία» και διακριτικό τίτλο Gallaria. Η βάση του βράχου του κάστρου του Πλαταμώνα, έτσι όπως καλύτερα γνωρίζει και προσφωνεί η κοινωνία των σιδηροδρομικών, παραχωρήθηκε για χρήση από την ΓΑΙΟΣΕ.

Εκεί, όπου ανάμεσα στο επιβλητικό Ενετικό κάστρο, στην πλούσια και ποικιλόμορφη μεσογειακή βλάστηση και τα βότσαλα της ακτής, το τρένο μέχρι τη χρονιά που καταργήθηκε η γραμμή, το έτος 2006, έμοιαζε να πετά πάνω από το νερό, προσφέροντας στον επιβάτη μια μαγευτική εμπειρία. Το έργο (σιδηροδρομική γραμμή Λάρισας-Θεσσαλονίκης) κατασκευάσθηκε το 1914 αμέσως μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών στο τέλος της φετινής άνοιξης, ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου προγραμματίζει στον πολυχώρο της «Γαλαρίας», στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2017, εκθέσεις και εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα.

Τα μέλη της διοίκησης του ΟΡ.ΦΕ.Ο. υποδέχθηκαν, ενημέρωσαν και ξενάγησαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του πολυχώρου Γεώργιος Τζόβας και οι διαχειριστές, Απόστολος Τζόβας, περιφερειακός σύμβουλος της Περιφερειακός Ενότητας Πιερίας και μέλος της διοίκησης του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου και Μάνος Τζόβας, παρουσία του Δημάρχου Δίου-Ολύμπου Κωνσταντίνου Δημόπουλου.

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ

Ακολούθησε η επίσκεψη στο κάστρο του Πλαταμώνα, στους χώρους του οποίου μετά από την αναστολή φιλοξενίας των εκδηλώσεων το καλοκαίρι του 2016 λόγω εργασιών, ολοκληρώθηκαν οι αναγκαίες τεχνικές παρεμβάσεις στις λειτουργικές υποδομές και πλέον είναι έτοιμο να υποδεχθεί και πάλι τις παραστάσεις του Φεστιβάλ Ολύμπου.

Εδώ υπήρξε καθοριστική η συμβολή στην έγκαιρη αποπεράτωση των παρεμβάσεων από τον Δήμαρχο Δίου-Ολύμπου Κωνσταντίνο Δημόπουλο, ο οποίος για μια ακόμα φορά δήλωσε την πλήρη υποστήριξη στις πρωτοβουλίες του ΟΡ.ΦΕ.Ο. τόσο σε υλικοτεχνικές υποδομές, όσο και σε κάθε είδους συμπαράσταση.

Στην επίσκεψη προγραμματισμού και συνεργασιών στη νότια Πιερία εν όψει του φετινού Φεστιβάλ Ολύμπου, τον πρόεδρο του Οργανισμού Γρηγόρη Παπαχρήστο συνόδευαν οι Πλάτων Τασχουνίδης (αντιπρόεδρος), Νικόλαος Πασχαλούδης (γενικός γραμματέας), Γεώργιος Σαμαλής (ταμίας) και τα διοικητικά μέλη Ζαφείρω Κουσιοπούλου, Χάιδω Παπαχατζή, Απόστολος Τζιόβας και Περικλής Χατζηγιάννης.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com