ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΦΕΤΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ CETA

Ανακοίνωση των Θεσσαλών Πολιτών του Κόσμου

H Φέτα είναι το σημαντικότερο στρατηγικό ΠΟΠ προϊόν στο οποίο απασχολούνται πάνω από 400.000 κτηνοτρόφοι, τυροκόμοι, εργαζόμενοι και επιστήμονες της χώρας μας. Κατοχυρώθηκε μετά από πολύχρονο αγώνα ως Προϊόν Ονομασίας προέλευσης στην ΕΕ γιατί έχει ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με την βιοποικιλότητα της χώρας μας,

με τον τρόπο παραγωγής της και τον πολιτισμό των τοπικών κοινωνιών. Η Θεσσαλία είναι η κύρια παραγωγική περιοχή αφού παράγει πάνω από το 30% της Φέτας στην χώρα μας.

Με λύπη μας είδαμε την απαράδεκτη ψήφιση από τους 8 Έλληνες Ευρωβουλευτές της CETA στο Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζοντας την Φέτα και πολλά άλλα ποιοτικά προϊόντα που θα πρέπει να ανταγωνιστούν τα κυρίαρχα μεταλλαγμένα προϊόντα των Πολυεθνικών εταιρειών της Αμερικάνικης Ηπείρου.

Αν περάσει στην Ελληνική βουλή εντός του 2017 ως έχει η CETA (Καναδά-ΕΕ), θα έχει ως επιπτώσεις:

1) Την ίδια μειωμένη προστασία σε βάρος της Φέτας και των ΠΟΠ προϊόντων να ζητήσουν και να πάρουν και άλλες χώρες του κόσμου που διαπραγματεύονται τώρα με την ΕΕ (ΗΠΑ (ΤΤΙΡ), Ν. Αφρική, Σιγκαπούρη, Κίνα, Αυστραλία, Τουρκία κλπ)

2) Να εκτοπιστεί η γνήσια αιγοπρόβεια Φέτα από την παγκόσμια αγορά τώρα και από την Ευρωπαϊκή αγορά αργότερα, λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού ψεύτικων απομιμήσεων τυριών ‘τύπου Φέτας’ από αγελαδινό γάλα ζώων που τρέφονται με μεταλλαγμένες χαμηλής ποιότητας και κόστους ζωοτροφές. Οι συνέπειες στην οικονομική και πολιτιστική ζωή της υπαίθρου θα είναι μεγάλες γιατί θα οδηγήσουν σε μείωση της ζήτησης της γνήσιας αιγοπρόβειας φέτας και στον αφανισμό της Ελληνικής κτηνοτροφίας.

Καλούμε τους Θεσσαλούς βουλευτές να πάρουν άμεσα καθαρή θέση και να καταψηφίσουν την CETA στην Βουλή παραπέμποντάς την στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τροποποίησή της συμφωνίας με άμεση προσφυγή στην Κοινή Επιτροπή Γεωγραφικών Ενδείξεων για πλήρη κατοχύρωση της Φέτας και των ΠΟΠ προϊόντων, χωρίς αστερίσκους, αντίστοιχης με την πλήρη κατοχύρωση των κύριων Ευρωπαϊκών τυριών παρμεζάνας και ροκφόρ.

Επίσης η Ελληνική Βουλή να αξιοποιήσει το άρθρο 4 της Συνθήκης της Λισαβόνας (με την οποία οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες είναι μικτής αρμοδιότητας των θεσμών της ΕΕ και της Ελληνικής Βουλής) και να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

1) όπως σε όλες τις εμπορικές συμφωνίες που είναι υπό διαπραγμάτευση (Ν. Αφρικής, Σιγκαπούρης, ΗΠΑ, Κίνας, Αυστραλίας, Τουρκίας κλπ) να διασφαλίσει πλήρη προστασία για την ΦΕΤΑ και για όλα τα εξαγώγιμα ΠΟΠ προϊόντα της χώρας

2) Κατά τις διαπραγματεύσεις στα πλαίσια των επιτροπών ρυθμιστικής συνεργασίας της ceta, ttip και όλων των διεθνών εμπορικών συμφωνιών όπως διασφαλίσει το κοινοτικό κεκτημένο των προδιαγραφών αποτροπής των μεταλλαγμένων, της υπεράσπισης της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος, των θεσμών δημοσίου δικαίου ενάντια στα ιδιωτικά εταιρικά δικαστήρια κυριαρχίας των Πολυεθνικών.

Είναι ανάγκη των καιρών οι Φορείς της Θεσσαλίας και της χώρας (παραγωγικοί, αυτοδιοικητικοί, επιστημονικοί, κοινωνικοί) να υπερβούν ψεύτικες κομματικές και συντεχνιακές διαχωριστικές γραμμές και να συντονίσουν την ενωτική δράση τους για πλήρη κατοχύρωση της Φέτας και των ΠΟΠ προϊόντων, υπερασπίζοντας την παραγωγική και πολιτιστική βάση της χώρας μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ