ΠΛΑΤΥ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΕΤΑΣ

Στη συγκρότηση ενός αρραγούς μετώπου που θα διεκδικήσει αλλαγές στη συμφωνία ceta ώστε να υπάρξει ουσιαστική προστασία της φέτας και των άλλων προϊόντων ΠΟΠ που παράγει η Ελλάδα προχωρούν κτηνοτρόφοι, τυροκόμοι, γαλακτοκόμοι και φορείς που αντιτάσσονται στη συμφωνία, ζητώντας και τη στήριξη της αυτοδιοίκησης.

Οπως τονίστηκε σήμερα σε πανελλαδική σύσκεψη που συγκάλεσε η ομοσπονδία των κτηνοτροφικών συλλόγων της Θεσσαλίας η οποία πραγματοποιήθηκε στον Τύρναβο θα πρέπει πρώτα από όλα το ελληνικό κοινοβούλιο να ζητήσει από την ευρωπαϊκή επιτροπή την αφαίρεση του αστερίσκου μειωμένης προστασίας της φέτας και την παροχή πλήρους προστασίας όπως και στα άλλα προϊόντα ΠΟΠ.

Αυτή άλλωστε ήταν και η θέση του προέδρου της Ομοσπονδίας Ν. Παλάσκα, ο οποίος δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την απουσία των βουλευτών από τη σημερινή σύσκεψη, αφού στο κάλεσμα της ομοσπονδίας ανταποκρίθηκε μόνο ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Γ. Κατσιαντώνης ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παπαδόπουλος απέστειλε χαιρετισμό.

Ενοχλημένοι ήταν και οι συμμετέχοντες στη σημερινή σύσκεψη και μάλιστα δεν επέτρεψαν στον κ Παλάσκα να αναγνώσει επιστολή της ΝΔ με τον πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδίας Θ. Νασίκα να ζητά να καεί η επιστολή μέσα στη σύσκεψη.

Αντίθετα με τους βουλευτές στη συνάντηση παραβρέθηκε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς ο οποίος αποδόμησε τη CETA και όλους όσοι την υπερασπίζονται κατηγορώντας τους Ελληνες ευρωβουλευτές που την υπερψήφισαν αλλά και την ελληνική κυβέρνηση που δεν προέβαλε αντίσταση στα διάφορα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.

Ο Ν. ΜΑΡΙΑΣ

Σε δήλωσή του ο κ. Μαριάς ανέφερε:

“Καταψήφισα τη CETA κατά την ψηφοφορία που έλαβε χώρα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 15/2/2017, όπως άλλωστε είχα διαμηνύσει δημόσια εδώ και χρόνια, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι σχετικές διαπραγματεύσεις Ε.Ε.-Καναδά.

Ευθύς εξαρχής είχα τοποθετηθεί ενάντια στη Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ε.Ε.-Καναδά, τη γνωστή CETA  καθώς πρόκειται για συμφωνία απελευθέρωσης του εμπορίου που έχει μία σειρά σοβαρότατων αρνητικών επιπτώσεων για την Ελλάδα.

Ανοίγει το δρόμο στην εισαγωγή μεταλλαγμένων τροφίμων, διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, εμπορευματοποιεί τα δημόσια αγαθά όπως είναι η υγεία και η παιδεία και ανατρέπει την αρχή της πρόληψης η οποία είναι σημαντική για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ευνοεί τις πολυεθνικές, καταστρέφοντας τους ντόπιους μικροπαραγωγούς, ανοίγει στους καναδούς τον τομέα  παροχής υπηρεσιών και ταυτόχρονα δημιουργεί ένα παραδικαστικό σύστημα παρακάμπτοντας τα δικαστήρια των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Επιπλέον η CETA διαλύει την αγροτική οικονομία σε Ευρώπη και Ελλάδα και καταργεί το καθεστώς αυξημένης προστασίας που είχε η Ελληνική φέτα ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) ζημιώνοντας ανεπανόρθωτα την παραγωγή και την ποιότητα της Ελληνικής φέτας ενός παραδοσιακού προϊόντος το οποίο μόνο από τις εξαγωγές το 2015 απέφερε  στην Ελλάδα  367 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα η CETA ευνοεί τον κυριότερο καναδό παραγωγό  δήθεν «φέτας» ο οποίος σημειωτέον είναι Σκοπιανός!!! κατέχοντας τη μερίδα του λέοντος, περί το  63%, της τοπικής καναδικής παραγωγής φέτας-μαϊμού

Τέλος   με τις ρυθμίσεις της CETA ανοίγει η Κερκόπορτα προκειμένου στα επόμενα χρόνια η φέτα να μετατραπεί σε κοινή ονομασία και συνακόλουθα να απολέσει  την ισχυρότατη προστασία την οποία απολαμβάνει εντός της Ε.Ε. ως Π.Ο.Π.

Ο αγώνας κατά της CETA συνεχίζεται”.

Ο Γ. ΚΑΤΣΙΑΝΤΩΝΗΣ

Αλληλέγγυος στο αίτημα των κτηνοτρόφων για πλήρη προστασία της φέτας στη συμφωνία CETA εμφανίστηκε ο κ. Κατσιαντώνης ο οποίος δεσμεύθηκε για τη στάση της Ενωσης Κεντρώων στη Βουλή όταν έλθει προς ψήφιση στη βουλή η συμφωνία, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να την ψηφίσει.

Ο Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Στο χαιρετισμό του ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε:

«Χαιρετίζω την σημερινή πρωτοβουλία και λυπάμαι που αδυνατώ να παρευρεθώ λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων μου στην Αθήνα.
Η φέτα αποτελεί ένα μοναδικό προϊόν με ποιοτικά χαρακτηριστικά κατέχοντας εξέχουσα θέση ανάμεσα στα προϊόντα ΠΟΠ της χώρας μας. Αποτελεί ένα εθνικό προϊόν-έμβλημα με τεράστιες εξαγωγικές δυνατότητες καθώς η χώρα μας παράγει και διακινεί το 28% της παγκόσμιας παραγωγής τυριών με ονομασία Φέτα. Η ΠΟΠ Φέτα, αποτελεί τον στυλοβάτη της κτηνοτροφίας, δεδομένου ότι 80% του αιγοπρόβειου γάλακτος κατευθύνεται στη παραγωγή Φέτας, η οποία ανέρχεται σε 100.000 τόνους ετησίως. Για την ανάπτυξη του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου, απαιτείται η ουσιαστική συνεργασία όλων των παραγωγικών, επιστημονικών, αυτοδιοικητικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας.

Είναι αναγκαία λοιπόν:

Η άμεση συγκρότηση Εθνικού διεπαγγελματικού φορέα διαχείρισης της ΠΟΠ Φέτας και των ΠΟΠ τυροκομικών προϊόντων μας με την συνεργασία παραγωγικών και καταναλωτικών φορέων και συνεταιριστικών ομάδων παραγωγών.

Η άμεση εφαρμογή των μέτρων της μεταποίησης, του εξαγωγικού προσανατολισμού των τυροκομικών επιχειρήσεων και της σύνδεσής τους με την Μεσογειακή διατροφή και τον τουρισμό, μέσω του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου.

Η άμεση εφαρμογή του προγράμματος του Υπουργείου για έλεγχο των παράνομων ελληνοποιήσεων εισαγόμενου γάλακτος από γειτονικές χώρες καθώς και την προώθηση δράσεων για την πιστοποίηση του ελληνικού γιαουρτιού ως παραδοσιακό προϊόν.

Αν περάσει στην βουλή ως έχει η CETA (Kαναδά-ΕΕ)  θα έχει ως κύριες επιπτώσεις: α) Την ίδια μειωμένη προστασία να ζητήσουν και να πάρουν και οι άλλες 12 χώρες που διαπραγματεύονται τώρα με την ΕΕ (Ν.Αφρική, Σιγκαπούρη, ΗΠΑ (ΤΤΙΡ), Κίνα, Αυστραλία, κλπ) β) Να εκτοπιστεί η γνήσια αιγοπρόβεια Φέτα από την παγκόσμια αγορά λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού τυριών  ‘τύπου Φέτας’  από αγελαδινό γάλα ζώων που τρέφονται με μεταλλαγμένες χαμηλής ποιότητας και κόστους ζωοτροφές.

Όπως ήδη γνωρίζετε η CETA ανήκει στις νομικά δεσμευτικές συμφωνίες που συνάπτει η ΕΕ με λοιπούς εμπορικούς της εταίρους. Το Ευρωκοινοβούλιο, το αρμόδιο όργανο για την ψήφιση της την υπερψήφισε. Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν σε αντίθεση με λοιπά πολιτικά κόμματα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει λοιπόν παραλάβει μία συμφωνία που μετά την διαπραγμάτευση της έχει ολοκληρωθεί το 2014. Επιθυμούμε το κίνημα συμμέτοχο καθώς και την δημιουργία μιας καθολικής πολιτικής θέσης που υιοθετούν όλα τα πολιτικά κόμματα. Δεν χωράνε πλέον πολιτικές υπεκφυγές και μετάθεση ευθυνών. Οφείλαμε ως πολιτικά κόμματα να καταψηφίσουμε το σύνολο της συμφωνίας στο ευρωκοινοβούλιο. Σαν ελληνικό κοινοβούλιο όμως, διατηρούμε την εξουσία για να αλλάξουμε τους όρους της συμφωνίας. Η Ελληνική βουλή οφείλει με αυξημένη πλειοψηφία να ζητήσει την τροποποίησή της συμφωνίας με άμεση προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Επιτροπή Γεωγραφικών Ενδείξεων για πλήρη κατοχύρωση της Φέτας και των ΠΟΠ προϊόντων, χωρίς αστερίσκους, αντίστοιχης με την πλήρη κατοχύρωση των κύριων Ευρωπαϊκών τυριών παρμεζάνας και ροκφόρ.

Αυτός είναι ο στόχος μας και για αυτόν τον λόγο αποτελεί πλέον αναγκαιότητα η δημιουργία και η προώθηση κοινών θέσεων και προτάσεων. Στον αγώνα αυτό είμαστε στο πλευρό σας.»

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Η σημερινή σύσκεψη υιοθέτησε ψήφισμα το οποίο θα ζητηθεί να υπογράψουν και οι βουλευτές του νομού και το οποίο θα απευθύνεται στη Βουλή των Ελλήνων. Στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής:

“H Βουλή των Ελλήνων για να αποφασίσει επί της συμφωνίας CETA (ΕΕ-Καναδά), ζητά προηγουμένως όπως:

Με πρωτοβουλία της η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ δεσμεύεται να διασφαλίσει ισότιμη προστασία της Φέτας με τα ΠΟΠ προϊόντα- του παραρτήματος -20. Α).

Να εισηγηθεί άμεσα στην «ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΝΔΕΙΞΕΩΝ του άρθρου 26:2 & (i) της CΕΤΑ (η οποία σύμφωνα με το άρθρο 20,22 &1 της CETA είναι τώρα αρμόδια και εξουσιοδοτημένη να προβαίνει σε τροποποιήσεις, του παραρτήματος 20.Α των προστατευόμενων προϊόντων ΠΟΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης) και να αποφασίσει:

Την αφαίρεση του αστερίσκου μειωμένης προστασίας της Φέτας για την παροχή  πλήρους και ισότιμης προστασίας με τα υπόλοιπα ΠΟΠ προϊόντα του παραρτήματος 20.Α της ΕΕ.

Επίσης η Ελληνική Βουλή σύμφωνα με το άρθρο 4 της Συνθήκης της Λισαβόνας (με το οποίο οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες-είναι μικτής αρμοδιότητας των θεσμών της ΕΕ και της Ελληνικής Βουλής) ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

α) Οπως σε όλες τις εμπορικές συμφωνίες που είναι υπό διαπραγμάτευση (Ν. Αφρικής, Σιγκαπούρης, ΗΠΑ, Κίνας, Αυστραλίας κλπ) διασφαλίσει πλήρη προστασία στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά για την ΦΕΤΑ και για όλα τα εξαγώγιμα ΠΟΠ προϊόντα της χώρας

β) Κατά τις διαπραγματεύσεις στα πλαίσια των επιτροπών ρυθμιστικής συνεργασίας της CETA και όλων των διεθνών εμπορικών συμφωνιών όπως διασφαλίσει σε όλα τα επίπεδα και θεσμούς το κοινοτικό κεκτημένο, όπως των προδιαγραφών αποτροπής των μεταλλαγμένων τόσο για την χρήση τους ως ζωοτροφές όσο και για τη δημόσια υγεία”.

Ομιλίες στη σημερινή σύσκεψη έγιναν και από τον εκπρόσωπο του δικτύου κατά της ceta Γ. Εμμανουήλ, που επανέλαβε τις θέσεις του περί καταστροφικής συμφωνίας για τη φέτα, ο επικεφαλής της παράταξης Οικολογική Θεσσαλία, Ν. Πουτσιάκας, ο δήμαρχος Τυρνάβου Π. Σαρχώσης, εκπρόσωποι κτηνοτροφικών συλλόγων και ενώσεων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος των τυροκόμων Ν. Μπίζιος και ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Ροντούλης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ