ΔΟΘΗΚΑΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΕΛ!

Καταλυτική παρέμβαση Καλογιάννη που υποσχέθηκε και «Οδό ΑΕΛ»

Παρουσία του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη και εκπροσώπων φορέων πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης η ανοιχτή συνέλευση-συζήτηση που διοργάνωσε η ΠΑΕ ΑΕΛ, δίνοντας στη δημοσιότητα τα περίφημα οικονομικά στοιχεία που αποτέλεσαν αντικείμενο κόντρας με την Ερασιτεχνική,

αλλά και προχωρώντας σε βραβεύσεις και κοπή πίτας.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της ΠΑΕ Τ. Χριστακόπουλο, ο οποίος και ανέλυσε τα οικονομικά στοιχεία των 2 τελευταίων εταιρικών χρήσεων, την πρώτη χρονιά που η ομάδα βρισκόταν στη Football League τα έσοδα έφτασαν τις 895.902 ευρώ και τα έξοδα ήταν 1.573.000, με την ΠΑΕ να παρουσιάζει μία ζημιά της τάξης των 680.000 που κάλυψε ο μεγαλόμετοχός της κ. Αλέξης Κούγιας, ενώ για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο και ως τις 31/12 τα έσοδα ήταν 1.436.811 και τα έξοδα 1.623.000 με το παθητικό να αγγίζει τις 200.000 που πάλι έχουν καλυφθεί από τον κ. Κούγια.

Όπως επισήμανε ο κ. Χριστακόπουλος ως και το τέλος της χρονιάς υπάρχουν έξοδα της τάξης των 736.000 ευρώ και έσοδα 320.000 από τη NOVA και φυσικά τα όποια έσοδα προκύψουν από τα εισιτήρια, ενώ παράλληλα τονίστηκε πως η ΑΕΛ δεν χρωστά τίποτα στο ΙΚΑ, έχοντας εξοφλήσει και τη ρύθμιση του κ. Βαγγέλη Πλεξίδα, ενώ υπάρχει και ένας διακανονισμός στην εφορία λόγω του γεγονότος ότι η συνδρομητική τηλεόραση δεν πλήρωσε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, διακανονισμό που τηρεί κανονικά η ΠΑΕ, υπογραμμίζοντας ότι η ομάδα διαθέτει και ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν η ΠΑΕ ΑΕΛ τακτοποίησε τις εκκρεμότητες προς τον κ. Πλεξίδα, αγορά μετοχών και αθλητικού Κέντρου, τις προσφυγές παλαιών ποδοσφαιριστών, αλλά και το ΕΑΚΛ και το μόνο που εκκρεμεί είναι το ποσό για τα σπασμένα καθίσματα στο ΕΑΚΛ.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΟΥΓΙΑ

Παίρνοντας το λόγο ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Α. Κούγια στάθηκε ιδιαίτερα στην «κόντρα» με την Ερασιτεχνική, ενώ τα πυρά του στράφηκαν και προς τον Κ. Πηλαδάκη, ζητώντας μάλιστα παρέμβαση του δημάρχου για το θέμα του γηπέδου.

Χαρακτηρίζοντας «θείο δώρο» τις επιστολές της Ερασιτεχνικής που οδήγησαν στην πραγματοποίηση της ανοιχτής εκδήλωσης ο κ. Κούγιας αποκάλυψε πως το συγκεκριμένο δικόγραφο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην αδειοδότηση της ομάδας, σε περίπτωση που το περιεχόμενό του απασχολήσει την ΕΠΟ.

«Πιστεύω πως αυτό που γίνεται είναι τουλάχιστον προκλητικό και μπορεί να αναστείλει τη διαδικασία αδειοδότησης της ομάδας», κατέληξε ο Α. Κούγιας.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Καταλυτική υπήρξε η παρέμβαση του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη στη συζήτηση, με τον ίδιο να μην κρύβει τον προβληματισμό του για τις αρνητικές εξελίξεις αλλά και για τον εάν έπρεπε να παραστεί στην εκδήλωση.

«Κάποιοι μου συνέστησαν να μην έρθω, ωστόσο θεωρώ αδιανόητο να λείπει από μια τέτοια εκδήλωση της ΑΕΛ ο δήμαρχος της πόλης», σημείωσε ο κ. Καλογιάννης εκφράζοντας την πικρία του για τους διαξιφισμούς και τη διάσπαση των φιλάθλων, ενώ δεν παρέλειψε να υποσχεθεί την ονομασία κεντρικού δρόμου της Λάρισας σε «οδό ΑΕΛ» καλώντας τους φιλάθλους να πάψουν να ρυπαίνουν με ακαλαίσθητα γκράφιτι!

Αναλυτικά ο δήμαρχος ανέφερε:

“Ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση στην ενημερωτική εκδήλωση, μετά από αρκετή σκέψη, η οποία εντάθηκε μετά τις εξελίξεις που είχαμε χθες βράδυ με τις γνωστές ανακοινώσεις της Ερασιτεχνικής και της ΠΑΕ. Κάποιοι μάλιστα μου συνέστησαν να μην έρθω.  Όμως ο δήμαρχος της Λάρισας, δεν μπορεί να απουσιάζει από μια τέτοιου είδους  εκδήλωση για την ΑΕΛ, κυρίως όταν σ’ αυτή προσκαλείται το σύνολο των θεσμικών παραγόντων της πόλης, 

Φίλες και φίλοι 

Για το χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, δεν χρειάζεται κάποιος να πει πολλά. Όλοι μας κατανοούμε πως μιλάμε για αν ιδιαίτερο χώρο, με έντονα και μερικές φορές ιδιότυπα και μη,  επιχειρηματικά συμφέροντα, με ένα ξεχωριστό κώδικα λειτουργίας, με άγραφους και άτυπους κανόνες, όπου πολλές φορές λειτουργούν οι νόμοι της παράγκας. 

Αυτή είναι η αλήθεια. Απέναντι σ’ αυτή τη παγιωμένη κατάσταση, οι υγιείς δυνάμεις του χώρου και κυρίως η Πολιτεία, οφείλουν να διαμορφώσουν ένα διαφορετικό υγιές και σταθερό πλαίσιο, που θα θέσει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο σε νέες βάσεις, μακριά και έξω απο αντιλήψεις και λογικές που συναντάμε σε τριτοκοσμικές χώρες. 

Αυτό είναι το πλαίσιο. Σ αυτό το περιβάλλον καλείται να λειτουργήσει και η ΑΕΛ.  

Μια ομάδα που έχει γράψει τη δική της ξεχωριστή ιστορία, που έχει αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού και συζήτησης σε όλη τη ποδοσφαιρική Ελλάδα, ως η ομάδα που κάποτε έσπασε το κατεστημένο του ΠΟΚ. Αυτό έγινε με τον φίλαθλο κόσμο της Λάρισας ενωμένο και με την πόλη συνολικά να σπρώχνει την ομάδα στο δρόμο της μεγάλης υπέρβασης.   

Όπως λένε πολλοί η ΑΕΛ δεν είναι μια ακόμα ΠΑΕ, μια ακόμα ομάδα. Η ΑΕΛ είναι ιδέα. 

Και μ΄ αυτή τη λογική ο Δήμος Λαρισαίων στάθηκε στο πλευρό της διοίκησης,  όταν υπήρξαν ιδιαίτερες πρωτοβουλίες τόσο για τη στήριξη των πιο αδύνατων συμπολιτών μας, όσο και για το προσφυγικό ζήτημα. Είναι προσπάθειες ξεχωριστές που τιμούν συνολικά την πόλη της Λάρισας.  

Δυστυχώς, όμως το τελευταίο διάστημα παρατηρώ  ότι έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για την καλλιέργεια κλίματος διενέξεων και αντιπαραθέσεων εντός της οικογένειας της ΑΕΛ.  

Βρίσκομαι λοιπόν ανάμεσά σας , ως δήμαρχος της Λάρισας με μία μόνο σκέψηκαι ένα μοναδικό σκοπό. Να  προτρέψω όλα τα μέλη της οικογένειας της ΑΕΛ, να βρουν ένα ελάχιστο πεδίο συνεννόησης και στοιχειώδους συνεργασίας. Είναι άμεση ανάγκη να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης.  Η οικογένεια της ΑΕΛ δεν μπορεί να λειτουργεί σε συνθήκες αλληλοσπαραγμού και αλληλουπονόμευσης. Μια τέτοια κατάσταση όχι δεν βοηθάει την ΑΕΛ και δημιουργεί  τις  προϋποθέσεις για δημιουργία τοξικού κλίματος στις τάξεις των φιλάθλων της Λάρισας. 

Όλοι μας γνωρίζουμε πως η ΑΕΛ θα συνεχίσει να γράφει λαμπρές σελίδες όταν πάνω απ όλα στην οικογένεια της ομάδας υπάρχουν σχέσεις, τουλάχιστον, λειτουργικές, εντός καθορισμένου και συμφωνημένου πλαισίου.  Με σεβασμό πάντα στους διακριτούς ρόλους, αλλά και χωρίς καμία απεμπόληση του δικαιώματος της κριτικής και την έκφρασης της άλλης άποψης. 

Όπως είναι φυσικό,  γύρω από την ΠΑΕ ΑΕΛ, υπάρχουν οικονομικά δεδομένα, στόχοι, επιδιώξεις, ρίσκα και συμφέροντα. Υπάρχουν οικονομικές συμφωνίες και συναλλαγές. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος ακόμα και για ζητήματα που είναι αυτονόητα.  Ο Δήμος δεν επιθυμεί και δεν έχει καμία δυνατότητα να εμπλακεί σε οποιαδήποτε συζήτηση σε σχέση με οικονομικά στοιχεία και δεδομένα. Ούτε θέλει να διαδραματίσει ρόλο διαιτητή σε επιχειρηματικές διαφορές.    Όταν υπάρχουν επιχειρηματικές διαφορές αυτές λύνονται εντός του θεσμικού και νομικού πλαισίου. Ο δήμος δεν μπορεί και δεν χρειάζεται να έχει θέση.

Οφείλω όμως να εκφράσω την ανησυχία μου για την κατάσταση που διαμορφώνεται στις σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας της ΑΕΛ και με αντίκτυπο και στην τμήμα της τοπικής κοινωνίας. 

Απευθύνω για άλλη μια φορά έκκληση για ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα στις προσεγγίσεις και στις δημόσιες τοποθετήσεις. Κανείς δεν έχει δικαίωμα στο όνομα της ΑΕΛ να υποδαυλίζει κλίμα έντασης στην πόλη. Ασχέτως εάν έχει δίκιο ή όχι. 

Στο όνομα, εξάλλου και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της αγαπημένης μας ΑΕΛ, έχουν γίνει λάθη. Και μάλιστα μεγάλα. Χαρακτηριστικότερο όλως είναι και η απόφαση που έλαβε πριν μερικά χρόνια συλλογικά η πόλη για το θέμα της παραχώρησης δημόσιας έκτασης φιλέτου για την ανέγερση γηπέδου, το οποίο αποκλειστικά διαχειρίζεται μια ανώνυμη εταιρεία αποκλειστικά ιδιωτικών   συμφερόντων. Εκείνη την περίοδο οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση όπως τότε κάποιοι εκφράζαμε, ισοπεδώνονταν μπροστά στο καθολικό  αίτημα  για δημιουργία νέου γηπέδου, με κάθε κόστος. 

Σήμερα, βάσει εκείνης της συμφωνίας, το θέμα της χρήσης του νέου γηπέδου  από την ΑΕΛ, αποτελεί αντικείμενο αποκλειστικά επιχειρηματικών συμφωνιών.

Η όλη διαχείριση του θέματος του γηπέδου, τόσο από την Πολιτεία, όσο και από τον φίλαθλο κόσμο της ομάδας, πιστεύω τι είναι μια ιδιαίτερα διδακτική ιστορία, που πρέπει κάπου κάπου να την θυμόμαστε. 

Κλείνοντας και με την ιδιότητα του πρώτου πολίτη Λάρισας, στην οποία με τοποθέτησαν οι συμπολίτες, απευθύνω προς όλες τις κατευθύνσεις –  προς τη διοίκηση της ΠΑΕ και τον μεγαλομέτοχο, τη διοίκηση της Ερασιτεχνικής ΑΕΛ, όλους τους παράγοντες και το φίλαθλο κόσμο – έκκληση για προσπάθεια εξεύρεσης ενός ελάχιστου πεδίου συνεννόησης. Χρειάζονται υπερβάσεις. Και σε ανθρώπινο επίπεδο. Ας μπουν στην άκρη, εγωισμοί και εμμονές.

Αυτή η πόλη και αυτή η ομάδα, θα πάει μπροστά όταν έχει τη στήριξη και τη θετική ενέργεια της πλειονότητας των φιλάθλων”.

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Η εκδήλωση έκλεισε με βραβεύσεις και κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ενώ βραβεύτηκαν ο Αντώνης Γεωργιάδης, προπονητής της ΑΕΛ στη δεκαετία του 1980, με τον Ηλία Σελιώνη να παραλαμβάνει την πλακέτα, ο Μιχάλης Ανδρέου, επί 30 χρόνια οικονομικός υπεύθυνος της ΠΑΕ ΑΕΛ και ο Νικόλαος Παπαθεοδώρου, γιατρός και ιστοριοδίφης, την πλακέτα του οποίου παρέλαβε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Καλογιάννης.

Στην κοπή της πίτας που ακολούθησε οι νεαροί Καλύβας (Κ17), Δίχρης (Κ15), με τον προπονητή τερματοφυλάκων των ηλικιακών ομάδων Ευρυπίδη Βακουφτσή και τον φυσικοθεραπευτή της πρώτης ομάδας των «βυσσινί», Γιώργο Ζαχαρή αναδείχτηκαν τυχεροί βρίσκοντας τα φλουριά!

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ