ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Συνέντευξη τύπου με αφορμή τον εορτασμό της 8ης Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας παραχωρήθηκε τη Δευτέρα στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

«Αυτές τις μέρες γίνονται διάφορες εκδηλώσεις με αφορμή την 8η Μάρτη, ωστόσο πολλές από αυτές καμία σχέση δεν έχουν με το πραγματικό περιεχόμενο αυτής της ημέρας, είτε από σκοπιμότητα, είτε από άγνοια», τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΕΚΛ Τάσος Τσιαπλές.

Θίγοντας σειρά ζητημάτων που αφορούν στις γυναίκες ο πρόεδρος του ΕΚΛ απηύθυνε κάλεσμα για συμμετοχή στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Μαρτίου, στις 19.00 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου, αναφερόμενος στο πραγματικό και επίκαιρο μήνυμα της επετείου για οργάνωση και αγώνα των γυναικών μέσα από τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Όπως τονίστηκε στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου το ΕΚΛ διεκδικεί:

Πλήρη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο. Κατάργηση της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας. Μέτρα στήριξη όλων των ανέργων με 600 ευρώ επίδομα το μήνα, για όσο διαρκεί η ανεργία.

Κατάργηση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης. Επιστροφή όσων μας αφαιρέθηκαν από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, στα χρόνια της κρίσης, από την εργοδοσία και το κράτος.
Άμεση επαναφορά των ΣΣΕ και να είναι υποχρεωτικές για όλους, του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και των κλαδικών μισθών στα προ κρίσης εποχή. Νομοθετική καθιέρωση της Κυριακής Αργίας.

Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, για την οποία θα πληρώνει το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο. Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ. Πλήρη σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες και 5 χρόνια νωρίτερα αντίστοιχα σε όσους είναι στα Β.Α.Ε.

Επέκταση της άδειας κυήσεως και τοκετού σε όλες τις γυναίκες (2 μήνες πριν τον τοκετό και 6 μετά).  Επί  πλέον 1 χρόνο γονική άδεια με αποδοχές στη μάνα ή τον πατέρα.  Άδειες στο ζευγάρι για ασθένεια ή άλλες ανάγκες του παιδιού  για τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία, ή ανάπηρα παιδιά.
Επίδομα 1.000 € για κάθε γέννα, από το κράτος. Κάλυψη των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος.

Άδεια μητρότητας για 1 χρόνο, με πλήρη μισθό, ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δυνατότητα να την πάρει και ο πατέρας. Εφαρμογή του νόμου για απαγόρευση απόλυσης εγκύου.
Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν υγεία, πρόνοια και παιδεία για όλους.

Όλα τα παιδιά να γίνονται δεκτά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, να καταργηθεί κάθε πληρωμή από τους γονείς και να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δημιουργία νέων βρεφονηπιακών σταθμών από το κράτος σε όλους τους δήμους του Ν. Λάρισας, που θα καλύπτουν όλα τα παιδιά. Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Μέτρα υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για τις εργαζόμενες. Απαγόρευση νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία-βιοτεχνία.
Φροντίδα για την προστασία της γυναίκας σε όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας. Ιδιαίτερη παρακολούθηση της εγκύου και των παιδιών. Οικογενειακός γιατρός και παιδίατρος που να καλύπτεται δωρεάν από το κράτος.

Όχι στη συμμετοχή της χώρας μας στους νατοϊκούς σχεδιασμούς και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Να κλείσουν τώρα οι ξένες βάσεις. Έξω η χώρα μας από το ΝΑΤΟ. Έξω το ΝΑΤΟ, η Frontex και οι μηχανισμοί της Ε.Ε από την «φύλαξη» των συνόρων.
Απαιτούμε να σταματήσει ο εγκλωβισμός των προσφύγων, μεταναστών. Να τους δοθεί η δυνατότητα να πάνε εκεί που έχουν επιλέξει ως προορισμό.

Να σταματήσει η δολοφονία προσφύγων στο Αιγαίο που γίνεται με τις πλάτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων, που να λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, όχι με τις «αμαρτωλές» ΜΚΟ. Πλήρη ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή, όπως είναι το σωστό και ανθρώπινο.

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ