Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, συνεχίζεται, για 9η συνεχόμενη χρονιά, το πρόγραμμα πρόληψης και προαγωγής στοματικής υγείας για το σχολικό έτος 2016-2017, στους μαθητές της Γ΄ Τάξης των Δημοτικών Σχολείων της πόλης Λάρισας.
Ο υπεύθυνος για τα θέματα δημόσιας υγείας Aντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Αναγνωστόπουλος –γιατρός και ο ίδιος & ευαισθητοποιημένος σε θέματα υγείας-επισκέφτηκε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, και μίλησε στα παιδιά για την σημαντικότητα της στοματικής υγείας. Μαζί του ήταν ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας κ. Γιώργος Ζήγρας και η προϊσταμένη του τμήματος Δημόσιας Υγιεινής κα Ευαγγελία Γκανέτσιου. Επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κα Παπαγιάννη Μαρία –Οδοντίατρος Δημόσιας Υγείας και μαζί της η επισκέπτρια υγείας κα Νουβακούδη Χριστίνα.
Σκοπός του προγράμματος είναι η καταγραφή και η επιδημιολογική μελέτη της στοματικής υγείας και των αναγκών περίθαλψης των παιδιών. Οι καταγραφές γίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες του παγκόσμιου οργανισμού υγείας (ΠΟΥ), σε ιδιωτικά και σε δημόσια σχολεία του νομού Λάρισας.
Φέτος τα παιδιά αναζητούν την «κρυμμένη ζάχαρη» που βρίσκεται στις τροφές που καθημερινά καταναλώνουν. Ενδεικτικά αναφέρεται στο πρόγραμμα ένα κουτάκι αναψυκτικού τύπου κόλα περιέχει 9 κουταλάκια ζάχαρη, ένα κρουασάν με σοκολάτα 6 κουταλάκια κρυμμένη ζάχαρη, ενώ ένα γιαουρτάκι φρούτων περιέχει 4 κουταλιές ζάχαρη. Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες η κρυμμένη ζάχαρη που καταναλώνεται σε μία ημέρα από τα παιδιά ισοδυναμεί με 4 ντόνατς!!! Αυτό αποτελεί το κύριο αίτιο εμφάνισης τερηδόνας στα παιδιά.
Η φτωχή στοματική υγεία έχει σημαντική επίδραση στην επίδοση του παιδιού στο σχολείο και στην επιτυχία του στην μετέπειτα ζωή. Παιδιά που έχουν φτωχή στοματική υγεία έχουν 12 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν μειωμένη δραστηριότητα συμπεριλαμβανομένου και τις χαμένες σχολικές ώρες λόγω στοματικών ασθενειών, σε σχέση με τα παιδιά με στοματική υγεία. Περισσότερες από 50.000.000 ώρες ετησίως χάνονται από το σχολείο λόγω στοματικών ασθενειών ανά τον κόσμο.
Επίσης για 7η συνεχόμενη χρονιά η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας υλοποιεί πρόγραμμα καταγραφής εμβολιαστικής κάλυψης των μαθητών της Γ΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων της πόλης Λάρισας. Στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες , γίνεται συστηματική παρακολούθηση της κατάστασης εμβολιασμού του παιδικού πληθυσμού με μελέτες που διεξάγονται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε εθνικό επίπεδο. Τα στοιχεία για την καταγραφή προέρχονται από το Βιβλιάριο Υγείας του κάθε παιδιού. Σκοπός είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων και η χάραξη πιο αποτελεσματικών πολιτικών εμβολιασμού. Μετά τη συλλογή και την επεξεργασία θα ακολουθήσει ανάλυση των στοιχείων τα οποία θα κοινοποιηθούν σε ενδιαφερόμενους φορείς.
Σύμφωνα με την καταγραφή που έγινε την προηγούμενη σχολική χρονιά, το γενικό ποσοστό πλήρους εμβολιασμού κρίνεται ικανοποιητικό. Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν για τα εξής εμβόλια: Ηπατίτιδα Α, Μηνιγγιτιδόκοκκου C, Πνευμονιόκοκκου.
Όσον αφόρα το BCG -το εμβόλιο έναντι της φυματίωσης – σύμφωνα με την τελευταία οδηγία του υπουργείου υγείας δεν θα διενεργείται πλέον καθολικός αντιφυματικός εμβολιασμός στην σχολική ηλικία.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ευχαριστεί θερμά την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Λάρισας, τον διευθυντή κ. Αθανάσιο Βαΐτη και τους εκπαιδευτικούς για την πολύτιμη συνεργασία τους.