ΑΠΟ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΜΩΡΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΙΤΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Οι γυναίκες που κάνουν δίαιτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν μωρά που θα αναπτύξουν σχιζοφρένεια αργότερα στη ζωή τους, λένε οι ερευνητές.

Η μελέτη πάνω από μισό εκατομμύριο μελλουσών μητέρων διαπίστωσαν ότι εκείνες που δεν είχαν βάλει την ιατρικά συνιστώμενη ποσότητα βάρους – μεταξύ 9,5 και 12,5 κιλών – είχαν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν ένα παιδί που θα ανέπτυσσε τη σοβαρή ψυχική ασθένεια στην εφηβεία.

Η σουηδική ομάδα πίσω από τη μελέτη υποστήριξε ότι η πίεση που δέχονται οι γυναίκες να «επανέλθουν» αμέσως μετά τον τοκετό είναι εν μέρει υπεύθυνη.

Τα νέα ευρήματα έρχονται μετά τις προειδοποιήσεις την περασμένη εβδομάδα ότι οι παχύσαρκες, έγκυες γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αποκτήσουν παιδί με εγκεφαλική παράλυση.

Το μέσο κέρδος βάρους για μια μη υπέρβαρη γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μεταξύ 9,5 και 12,5 κιλών, σύμφωνα με τις οδηγίες του NHS. Ωστόσο, μέχρι 16 περίπου κιλά λέγεται ότι είναι εντός του υγιούς εύρους.

Η τελευταία έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη, βασίστηκε σε 526.042 Σουηδούς που γεννήθηκαν μεταξύ του 1982 και του 1989.

Χάρη στα εκτεταμένα εθνικά μητρώα υγείας του πληθυσμού της χώρας, οι ερευνητές ήταν σε θέση να τους ακολουθήσουν μέχρι την ενηλικίωση και διαπίστωσαν ότι σχεδόν 3.000 από αυτούς είχαν αναπτύξει σχιζοφρένεια.

Βρήκαν συσχέτιση μεταξύ της αύξησης του σωματικού βάρους της εγκύου κάτω από το εγκεκριμένο όριο, και της σοβαρής ψυχικής ασθένειας στους απογόνους – ανεξάρτητα από τον αρχικό τύπο σώματος της μητέρας.

«Εξαιρετικά χαμηλή αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – λιγότερο από 8 κιλά για τις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος – συσχετίστηκε με 30% αυξημένο κίνδυνο απογόνοων με σχιζοφρένεια, σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν βάλει τη συνιστώμενη ποσότητα βάρους για τον τύπο του σώματός τους», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Euan Mackay.

«Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια ανεξάρτητα από το αν οι γυναίκες είχαν ξεκινήσει την εγκυμοσύνη έχοντας πολλά ή λίγα κιλά».

Ο Επίκουρος Καθηγητής Renee Gardner, του Τμήματος Επιστημών Δημόσιας Υγείας στο Καρολίνσκα, δήλωσε: «Αυτή η ανεπαρκής αύξηση του σωματικού βάρους αντανακλά τις κοινωνικές πιέσεις που δέχονται οι γυναίκες για να διατηρήσουν έναν εξιδανικευμένο τύπο σώματος, ακόμα και όταν είναι έγκυες.»

Ο Sir Robin Murray, καθηγητής Ψυχιατρικής Έρευνας στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών, στο King College του Λονδίνου, δήλωσε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να τρώνε πολύ, και η συμβουλή παραμένει η ίδια: να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή και να διατηρήστε υγιείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, να παίρνετε φυλλικό οξύ, να μην καπνίζετε ή κάνετε χρήση ναρκωτικών.»

dailymail.co.uk

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ