ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΚΧΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ, ΤΟ «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ» ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ

Απ. Καλογιάννης: Εξαιρετικά τιμητική η συμμετοχή του «Θεσσαλικού» στο μεγαλύτερο Φεστιβάλ θεάτρου της χώρας.

Στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, θα μετάσχει φέτος το «Θεσσαλικό Θέατρο» μετά πρόταση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ  κ. Βαγ Θεοδωρόπουλου.

Το Θεσσαλικό Θέατρο θα εμφανιστεί, για τρίτη φορά στην ιστορία του (μετά το 1988 και το 2005) στο Φεστιβάλ με την τραγωδία «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Εκτορα Λυγίζου και σε συμπαραγωγή του Θεσσαλικού με το Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.

Ειδικότερα θα δοθούν δυο παραστάσεις  στην Επίδαυρο, μία στο Ηρώδειο, δυο στη Λάρισα και εξετάζεται το ενδεχόμενο της περιοδείας και της συμμετοχής σε διάφορα άλλα φεστιβάλ.

Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για το «Θεσσαλικό Θέατρο» και τη Λάρισα, χαρακτήρισε την εξέλιξη, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο οποίος ανακοίνωσε τη συμμετοχή του «Θεσσαλικού» στο φεστιβάλ, πλαισιωμένος από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Πάνο Σάπκα και την πρόεδρο του «Θεσσαλικού Θεάτρου» κ. Βιβή Τσεκούρα.

Ο κ. Καλογιάννης, τόνισε ότι αποτελεί τιμή για την Λάρισα και το «Θεσσαλικό Θέατρο» η πρόταση συμμετοχής σ΄ ένα ιστορικό θεσμό όπως το Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου,  σε μια περίοδο που πολλά ΔΗΠΕΘΕ φθίνουν αλλά και κατά την οποία διεξάγεται συζήτηση για αλλαγές στο θεσμικό τους πλαίσιο.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων, αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Β. Θεοδωρόπουλο, όπου διαμορφώθηκε το πλαίσιο της συνεργασίας.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας, αφού τόνισε ότι «το πρώτο ΔΗΠΕΘΕ που πάτησε  του το πόδι του στο αργολικό θέατρο ήταν το 1988 το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας – Θεσσαλικό Θέατρο, γράφοντας χρυσές σελίδες στην ιστορία ελληνικού θεάτρου με την Ηλέκτρα του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου», συμπλήρωσε πως «σε πείσμα των καιρών και των συνθηκών, το δικό μας ΔΗΠΕΘΕ κρατήθηκε, επιτελώντας τους σκοπούς του ψυχαγωγικούς και εκπαιδευτικούς και σήμερα ήρθε η ώρα να ξαναπάμε στην Επίδαυρο και να ξαναγράψουμε ιστορία».

Ο κ. Σάπκας, μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια για τον σκηνοθέτη Έκτορα Λυγίζο, τονίζοντας πως «για να αλλάξουν τα πράγματα, για να συνεχίζουμε νε ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο, χρειάζεται να τολμάμε, χρειάζεται να δείχνουμε εμπιστοσύνη στους νέους και ταλαντούχους ανθρώπους , χρειάζεται  να αρπάζουμε τις ευκαιρίες να οδηγήσουμε τις εξελίξεις, να κάνουμε βήματα μπροστά. Χρειάζεται να έχουμε όραμα, πατώντας καλά στο παλιό και ατενίζοντας το καινούριο.»

Η πρόεδρος του Θεσσαλικού Θεάτρου κ.   Βιβή  Τσεκούρα, συμπλήρωσε πως το Θεσσαλικό Θέατρο, επιστρέφει στην Επίδαυρο, μετά από 12 χρόνια απουσίας, αφού η τελευταία συμμετοχή του ήταν το 2005, με τον «Προμηθέα Δεσμώτη» σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου.

Η κ. Τσεκούρα, χαρακτήρισε τιμητική την καλλιτεχνική πρόταση προς το ΔΗΠΕΘΕ για συμπαραγωγή από το Φεστιβάλ Αθηνών, που μετά την ανάληψη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή από το Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, απέκτησε νέα φυσιογνωμία και βηματισμό και ανέτρεψε το κλίμα αβεβαιότητας, που επικρατούσε.

Και σε άλλο σημείο τόνισε τα εξής: «Το Θεσσαλικό Θέατρο επελέγη για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι επειδή διαθέτει προϊστορία στη δημιουργία παραστάσεων Αρχαίας Τραγωδίας, που βραβεύτηκαν τόσο σε ελληνικό όσο  και σε διεθνές επίπεδο.

Ο δεύτερος και σημαντικότερος είναι, ότι αυτή η δημοτική αρχή έχει αποδείξει ότι δίνει μεγάλη βαρύτητα στον πολιτισμό, με το δήμαρχο Απ. Καλογιάννη να στηρίζει και να συμπαρίσταται στο θέατρο με πολλαπλές ενέργειες και δράσεις, γιατί ενδιαφέρεται για τα δημιουργία πλατύτερου πολιτισμού και ανώτερης ποιότητας ζωής για τους πολίτες αυτής της πόλης.»

Θέμα ημερών η προκήρυξη της θέσης Καλλιτεχνικού Διευθυντή

Εντωμεταξύ, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, ο κ. Καλογιάννης ανακοίνωσε ότι είναι θέμα ημερών η προκήρυξη της θέσης καλλιτεχνικού διευθυντή. Όπως τόνισε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, η καθυστέρηση οφείλεται στις γραφειοκρατικές διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθηθούν από τα συναρμόδια υπουργεία. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα και μετά τον έλεγχο της προκήρυξης από  τις Νομικές Υπηρεσίες του Δήμου, απομένει μόνο η έγκριση της προκήρυξης από το Δ.Σ. του Θεάτρου και η δημοσίευσή της.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com