ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΥΣΔΕ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ενημερωτικό του αιρετού του ΠΥΣΔΕ Δ. Κοντελέ και του αναπληρωματικού Δ. Ρεμπάπη, εκλεγμένων με τις Παρεμβάσεις – Συνεργαζόμενοι*

Τα θέματα που απασχόλησαν τις  τελευταίες συνεδριάσεις του Υ. Σ  ήταν:

  • Τοποθετήσεις εκπαιδευτικών σε κενά που δημιουργήθηκαν σε σχολικές μονάδες κυρίως από ολιγοήμερες αναρρωτικές άδειες  και κατ’ οίκον διδασκαλία (ΠΕ 02,03,04) .
  • Τοποθετήσεις στα ΔΙΕΚ για το δεύτερο εξάμηνο. Δηλώσαμε ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί στα μέσα της χρονιάς έχουν τοποθετηθεί  και εξασκούν διδακτικό ή διοικητικό έργο, και δεν πρέπει να υπάρξουν  υποχρεωτικές μετακινήσεις. H πλειοψηφία του ΠΥΣΔΕ όμως προχώρησε σε υποχρεωτικές τοποθετήσεις  συναδέλφων.
  • Πρόσκληση για συμπλήρωση ωραρίου στα ΣΔΕ (Σχολεία  Δεύτερης Ευκαιρίας).Αυτό που όλοι τονίζουν (μαζί και με τους διευθυντές των ΔΙΕΚ και ΣΔΕ),  είναι ότι οι δομές αυτές  έχουν διαφορετική μορφή οργάνωσης από τις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διαφορετικές  απαιτήσεις ( υπάρχουν ΣΔΕ μέσα σε φυλακές) και ανάγκες. Για τους παραπάνω λόγους -και όχι μόνο- καταθέσαμε αίτημα στο Υ.Σ να μην εφαρμόσει την  υποχρεωτικότητα για τα  ΣΔΕ καθώς ο νόμος 4452/2017 αρ.8 παρ. 12   δεν κάνει λόγο για υποχρεωτικότητα ( για τα ΔΙΕΚ υπήρχε ξεχωριστή εγκύκλιος από το Υπουργείο η οποία καθιστούσε υποχρεωτική την συμπλήρωση ωραρίου ) Το Υ.Σ επιφυλάχθηκε να πάρει θέση στην επόμενη  συνεδρίαση.
  • Άλλα θέματα που απασχόλησαν το Υ.Σ ήταν: Αναγνώριση συνάφειας μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, ορισμός υπευθύνων εργαστηρίων, άδειες άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή, αναγνώριση προϋπηρεσίας, ένταξη εκπαιδευτικού σε ειδική κατηγορία, μονιμοποίηση εκπαιδευτικού.

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι

Το τελευταίο διάστημα  είδε το φως της δημοσιότητας ανακοίνωση από  τα διορισμένα μέλη του ΠΥΣΔΕ   σχετικά με την τοποθέτηση του προσωρινού διευθυντή στο υπό σύσταση 14ο λύκειο Λάρισας.

Το πώς τοποθετήθηκε και τι ψήφισε ο καθένας  είναι καταγεγραμμένο στις Πράξεις 74,75,77,78, 2,3.  Γι΄αυτό ζητάμε να καθαρογραφούν και να  δημοσιοποιηθούν  για να  ενημερωθεί ο κλάδος ποιοι είχαν σταθερή και αταλάντευτη στάση από την αρχή  μέχρι το τέλος, και ποιοι δικαιώνονται από την στάση που κράτησαν.

Σχετικά με την διαδικασία τοποθέτησης υπάρχουν ενστάσεις- μετά  τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν-  και από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, και για περισσότερο από  έναν μήνα υπάρχει ανταλλαγή ΄΄διευκρινιστικών΄΄ ερωτημάτων μεταξύ ΠΥΣΔΕ και Π.Δ.Ε. για να μπορέσει να διαμορφώσει άποψη η πλειοψηφία του ΠΥΣΔΕ για το τι έπρεπε ή δεν έπρεπε να κάνει. Την σκυτάλη πήρε  το διευρυμένο ΠΥΣΔΕ και  μετά την Π.Δ.Ε. ξεκίνησε  και αυτό  την αποστολή ερωτημάτων για το ίδιο θέμα με τις υπηρεσίες  του Υπουργείου. Είναι φανερό όμως συνάδελφοι και στον πιο αδαή  ότι  σκοπός της πλειοψηφίας του Υ.Σ  με την τακτική που ακολουθεί    είναι να  παρέλθει  ο χρόνος της προσωρινής τοποθέτησης του διευθυντή στο 14ο λύκειο!!!(Παλιά  μου  τέχνη  κόσκινο  για  κάποιους …και  για  άλλους νέα  ήθη!).

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι

Αυτή η τακτική δεν είναι εξαίρεση ούτε καινούργια. Την ακολουθούσαν όλες οι πλειοψηφίες των προηγούμενων διοικήσεων, για να μην αναγκαστούν να αλλάξουν τις αποφάσεις τους. Τα ίδια κάνει και η τωρινή. Θα αναφέρω μόνο δυο υποθέσεις στις οποίες είχαμε αντίθετη γνώμη και πάλι οι εξελίξεις μας δικαίωσαν.

1η. Ένσταση αποσπασμένων συναδέλφων στην αρχή της χρονιάς (Πράξη 55/ 16-9-2016 ) για συνάδελφο τους  αποσπασμένο αιρετό ΟΤΑ  η οποία απορρίφθηκε (2-2-αποχή). Στάλθηκε όμως ερώτημα  στο Υπουργείο. Η απάντηση ( 176221/Ε2 21-10-2016) που- καταφανώς κατά την γνώμη μας- δικαιώνει τους συναδέλφους, δεν τους κοινοποιήθηκε ποτέ. Όταν τρεις μήνες αργότερα, τυχαία, είδαμε την απάντηση του υπουργείου – την οποία και κοινοποιήσαμε στους συναδέλφους, η πλειοψηφία του ΠΥΣΔΕ (σε αγαστή συνεργασία με τον αιρετό της ΔΑΚΕ) αποφάσισε  να ξαναστείλει νέο  ερώτημα στο Υπουργείο.

2η. Συνάδελφος ΔΕ έχει υποβάλει ένσταση από τον Ιούνιο του 2016 για οργανικό κενό που δεν δόθηκε. Η πλειοψηφία του  Υ.Σ δήλωσε άγνοια στο αν και πως μπορούν να δοθούν οργανικά κενά στον κλάδο ΔΕ και έστειλε ερώτημα στο Υπουργείο. Ακόμη δεν έχει δοθεί ουσιαστική απάντηση στον συνάδελφο εάν για τον κλάδο του υπάρχουν οργανικά κενά, βελτιώσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις.

Δεν μας προξενεί καμιά έκπληξη  η στάση της  διοίκησης  την  οποία  είχαμε  προβλέψει  και  περιγράψει αναλύοντας  τα  πραγματικά  δεδομένα  της  μνημονιακής πολιτικής, αλλά και του ρόλου της διοίκησης διαχρονικά, που  σαφώς υπερτερούν  των όποιων  καλών  προθέσεων και  διακηρύξεων. Ο  κύκλος δεν  τετραγωνίζεται.  Να  είσαι εντάξει  με  την  μνημονιακή  ηγεσία του  υπουργείου και  την  πολιτική  του και  να  θεωρείσαι  και  κοντά  στον  μαχόμενο εκπαιδευτικό δεν  γίνεται. Δεν είναι καθόλου τυχαίο επίσης ότι σε όλα τα παραπάνω η διοίκηση βρίσκει  ως  συνοδοιπόρο τον αιρετό της ΔΑΚΕ! Γι΄ αυτό και η επίθεση στους αιρετούς των Παρεμβάσεων-  Συνεργαζόμενοι.

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι

Τελευταία η  παράταξη  της ΔΑΚΕ  έβγαλε  ανακοίνωση  δημοσιοποιώντας υποθέσεις, αποφάσεις, ψηφοφορίες  και  τοποθετήσεις μελών των πειθαρχικών συμβουλίων, φτάνοντας στο σημείο να λοιδορεί συνάδελφο με σοβαρά προβλήματα υγείας, επειδή διεκδίκησε το αυτονόητο. Ντροπή τους!!! Όσο για τους αιρετούς των Παρεμβάσεων – Συνεργαζόμενοι τους λέμε μόνο  τούτο: Διευθυντής που κάνει κατάχρηση όχι μόνο της εξουσίας που του δίνει ο νόμος αλλά πάει ακόμα πιο πέρα  μηνύοντας και στέλνοντας στα ποινικά δικαστήρια συνάδελφο  με σοβαρότατα προβλήματα υγείας ( 80% αναπηρία), επειδή ΄΄τόλμησε΄΄ να ζητήσει  συνεδρίαση συλλόγου διδασκόντων για  την απαλλαγή  από εφημερία, θα μας βρίσκει απέναντι του και ας έχει ως σύμμαχο του όχι μόνο την ΔΑΚΕ  και τον αιρετό της, αλλά το σύμπαν ολόκληρο. Άλλωστε  τα  γεγονότα που  ακολούθησαν δικαίωσαν  την  άποψή  μας  πέρα  για  πέρα.

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι

Το τι γίνεται στα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια έχει την σημασία του αλλά είναι πολύ μικρή μπροστά στα επίδικα της περιόδου. Το τοπίο που  πάνε να διαμορφώσουν είναι εφιαλτικό. Η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που σαν καλοί μαθητές προωθούν κυβέρνηση και υπουργείο παιδείας, θα   είναι η  ταφόπλακα της δημόσιας εκπαίδευσης. Γι’ αυτό δεν πρέπει να τους αφήσουμε να την περάσουν.

Ψάχνουν το πολιτικό περιτύλιγμα με το οποίο θα ντύσουν τον εξανδραποδισμό των μορφωτικών δικαιωμάτων της νεολαίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Γιατί γνωρίζουν πως με όσα ωραία λόγια  και να το ντύσουν παραμένει αποκρουστικό. Χρόνια ολόκληρα επιδιώκουν να το επιβάλλουν στην ελληνική εκπαίδευση, αλλά έχουν αποτύχει παταγωδώς χάρη στους αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος. Να αποτύχουν για μια ακόμη φορά!

Να βγούμε μπροστά όλοι, χωρίς ανάθεση, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ξεκινήσει ο αγώνας και να πάρει αποφασιστικά χαρακτηριστικά. Μόνο έτσι δεν θα περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα. Μόνο έτσι είναι δυνατό να ανατραπεί η αντιεκπαιδευτική, αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική, ώστε να προωθήσουμε τις διεκδικήσεις του κλάδου μας,  για να αλλάξει προς το καλύτερο  η κατάσταση στην εκπαίδευση, στα σχολεία και στη ζωή μας!

Κοντελές Δημήτρης Τακτικό αιρετό μέλος ΠΥΣΔΕ Λάρισας Mail: kontedi@yahoo.gr, τηλ. 6977679761

Ρεμπάπης Παναγιώτης Αναπληρωματικό αιρετό μέλος ΠΥΣΔΕ Λάρισας Mail:  rebapis@otenet.gr, τηλ: 6972031661.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ