Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ ΦΕΤΟΣ ΔΕΝ ΔΙΑΤΡΕΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟ

Θέτοντας σε υψηλή προτεραιότητα την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης συμμετείχε το πρωί της Τρίτης σε σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών με στόχο τη διευθέτηση σημαντικών ζητημάτων.

Από τη σύσκεψη προέκυψαν σημαντικές ειδήσεις, οι οποίες ουσιαστικά αίρουν εμπόδια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και ανακουφίζουν μεγάλη μερίδα πολιτών.

Αναλυτικότερα, τα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη αποφάσισαν τις εξής τροποποιήσεις στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο:

Η προθεσμία αντιρρήσεων αυξάνεται από τις 60 στις 105 ημέρες ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στους πολίτες να ενημερωθούν και να υποβάλουν τυχόν αντιρρήσεις.

Τα ακίνητα που προέρχονται από αναδασμό θα θεωρούνται αγροτικά.

Από τα αναδασωτέα εξαιρούνται τα αγροτεμάχια.

Τα αγροτικά ακίνητα που υπάγονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ φέτος δεν διατρέχουν κάποιο κίνδυνο, έως ότου βρεθεί η απαιτούμενη φόρμουλα με νέο νόμο μέχρι τα τέλη του Απριλίου του 2017.

Παράλληλα, εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται και νέα συνάντηση εργασίας προκειμένου να διευθετηθούν και άλλα εκκρεμή ζητήματα όπως τα χορτολίβαδα, οι τιμές εξαγοράς για εκτάσεις προ και μετά το 1975 κ.α.

Σε δήλωσή του μετά το πέρας της σύσκεψης ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης τόνισε τα εξής: «Η κατάρτιση των δασικών χαρτών αποτελεί προϋπόθεση ζωτικής σημασίας για τη χώρα, το περιβάλλον και την αναπτυξιακή προοπτική της πατρίδας μας. Παρά τα προβλήματα που ανέκυψαν στην προσπάθεια κατάρτισής  τους, είμαστε υποχρεωμένοι να φέρουμε σε πέρας ένα χρονοβόρο, δαιδαλώδες και κοστοβόρο πολιτικά σε κάποιες περιπτώσεις, έργο. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να το κάνουμε βάζοντας στην άκρη το πολιτικό κόστος, γιατί όπως προείπα, μόνον έτσι θα ολοκληρώσουμε το Κτηματολόγιο και τις χρήσεις γης, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουμε τα αναπτυξιακά εχέγγυα για την οικονομία του πρωτογενούς τομέα.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη σημερινή σύσκεψη είναι ένα πρώτο, αλλά σημαντικότατο βήμα προς την κατεύθυνση της αναχαίτισης των όποιων προβλημάτων έχουν προκύψει και έχουν προκαλέσει ανησυχία στους πολίτες. Σύντομα εκτιμώ, ότι θα υπάρξει και νέος γύρος διαβουλεύσεων τόσο σε πολιτικό, όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο, μεταξύ των εμπλεκόμενων υπουργείων, ώστε να διευθετηθεί το σύνολο των εκκρεμοτήτων. »

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ