Ο Φ. Λεκλέρκ συναντήθηκε και με τον περιφερειάρχη
Στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα με επικεφαλής τον υπεύθυνο κ. Φιλίπ Λεκλέρκ βρέθηκαν στο δημαρχείο της Λάρισας, όπου είχαν συνάντηση με τον αναπληρωτή δήμαρχο κ. Γιώργο Σούλτη, τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Δεληγιάννη και τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Θάνο Αδαμόπουλο.
Στη συνάντηση τα στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας, μίλησαν με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τη συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων και συνολικά για τη στάση της δημοτικής αρχής στο προσφυγικό ζήτημα.
Ο κ. Λεκλέρκ, ενημέρωσε τα στελέχη της δημοτικής αρχής για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, σε σχέση με το προσφυγικό και ζητήματα που προκύπτουν από την εγκατάσταση των προσφύγων σε δομές φιλοξενίας. Μεγάλος μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στους πιθανούς τρόπους βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων, στο οποίο φάνηκε να υπάρχει σύγκλιση απόψεων.
Μετά την συζήτηση τα στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας, συνοδευόμενα από τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κ. Δημ. Δεληγιάννη, βρέθηκαν στη δομή φιλοξενίας στο Κουτσόχερο, όπου συνομίλησαν τόσο με πρόσφυγες όσο και με εργαζόμενους της δομής.
Με τον περιφερειάρχη
Το ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού ήταν το αντικείμενο συνάντησης μεταξύ του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού και του αντιπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα κ. Φιλίπ Λεκλέρκ στην έδρα της Περιφέρειας. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα αυτό και εξέτασαν τις υπάρχουσες συνθήκες στα στρατόπεδα των προσφύγων, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλία.
Όπως ανέφερε ο κ. Λεκλέρκ υπάρχει μια ανησυχία τον τελευταίο καιρό με την ρητορική του Ερντογάν πάνω στο θέμα των προσφύγων. Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα στα παράλια της Τουρκίας και δεν φαίνεται προς το παρόν να εμφανίζεται κάπου συγκέντρωση προσφύγων. Σε κάθε περίπτωση όμως η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε σενάριο, επεσήμανε ο Φιλίπ Λεκλέρκ.
Ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας συνέχισε αναφέροντας ότι παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα μια εξομάλυνση της κατάστασης σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό και έχει αρχίσει να προχωρά, έστω και με αργούς ρυθμούς), η επανεγκατάσταση (relocation) των προσφύγων σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάποιοι όμως, βάση των συμφωνιών, θα μείνουν και στην Ελλάδα, οπότε αναζητούνται χώροι έτσι ώστε οι άνθρωποι αυτοί να φύγουν από τα στρατόπεδα και να αρχίσουν να έχουν μια κανονική ζωή.
Ο κ. Κ. Αγοραστός από την πλευρά του εξήγησε ότι παρόλο που δεν δόθηκαν αρμοδιότητες στην αιρετή Περιφέρεια για την διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι Δήμοι και οι φορείς, δημιούργησαν συντονιστικό όργανο για τη διαχείριση της κατάστασης και συνεργάστηκαν έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα.
Υπάρχουν όμως κάποια ζητήματα τα οποία έχουν ανακύψει τελευταία, σημείωσε ο Περιφερειάρχης. Κάποια παιδιά σταμάτησαν να πηγαίνουν στο σχολείο. Επίσης πολλοί από τους πρόσφυγες-μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα θέλουν να φύγουν λόγω της οικονομικής κατάστασης που υπάρχει, καθώς δεν βλέπουν προοπτικές για το μέλλον τους εδώ. Αν δεν υπάρχουν δουλειές πώς να ζήσουν; Ακόμα όλοι αυτοί οι άνθρωποι στα στρατόπεδα δεν έχουν τίποτα να κάνουν για να περάσουν την ημέρα τους. Πόσο ακόμα θα συνεχίσουν να ζουν έτσι, διερωτήθηκε ο Κώστας Αγοραστός.
Παράλληλα ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην αποφυγή του υπαρκτού κινδύνου του κοινωνικού αυτοματισμού και ζήτησε απολογισμό των δράσεων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.
Τον κ. Λεκλέρκ συνόδευαν ο κ. Γιώργος Τσαρμπόπουλος επικεφαλής του Γραφείου στην Ελλάδα, οι κυρίες Μάχα Κασούρ και Γιόκο Μτασουμότο από το γραφείο της Αρμοστείας στη Λάρισα, και ο κ. Κ. Παπαθανασίου, υπεύθυνος της Αρμοστείας για τα Τρίκαλα.