ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ RDF ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ»

Ανακοίνωση της παράταξης “Οικολογική Θεσσαλία” που υπογράφει ο επικεφαλής της Ν. Πουτσιάκας

Για μια ακόμη φορά, διαπιστώνεται, ότι δεν έχουν σταματημό οι ορέξεις των πολυεθνικών και μπροστά τα συμφέροντά τους, δεν λένε να αφήσουν τίποτα ανεκμετάλλευτο, αν είναι να αυξήσουν τα κέρδη τους, αγνοώντας κάθε επίπτωση, ακόμη και αν πρόκειται να απειληθούν και ανθρώπινες ζωές.

Αυτό είναι το διακύβευμα της πρόσφατης υπόθεσης της τσιμεντοβιομηχανίας «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ» του ομίλου Lafarge Holcim , με την τροποποίηση άδειας καύσης εναλλακτικών υλών (RDF κα), με ασύμμετρη αύξηση αυτής. Άδεια, που ενέκρινε το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την ανοχή της Περιφερειακής Αρχής και της αρμόδιας Αντιπεριαφεριάρχη Μαγνησίας και Σποράδων, παρά τα εκ των υστέρων κροκοδείλια δάκρυα και τις δήθεν αγωνιστικές διαθέσεις της.

Τo αρμόδιο Υπουργείο είχε γνωστοποιήσει τις προθέσεις του στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, κάτι για το οποίο δεν ενημερώθηκαν οι παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου, και δεν γνωρίζουμε αν έπραξε ή όχι κάτι σχετικά, η Περιφερειακή Αρχή.

Η παράταξή μας «Οικολογική Θεσσαλία» λέει ΟΧΙ στην ενεργοποίηση της νέας άδειας, τουλάχιστον, έως ότου διερευνηθούν πλήρως, όλα τα θέματα που αφορούν την καύση και την απόλυτη τήρηση όλων των κανόνων, που θα δύνανται να εγγυηθούν απολύτως όλα τα θέματα ασφάλειας και εφόσον, φυσικά, έχουν εξασφαλιστεί και όλες οι συμπληρωματικές αδειοδοτήσεις, όπως έχουμε ήδη ζητήσει με έγγραφό μας από τον κ. Περιφερειάρχη.

Σε κάθε περίπτωση ζητάμε να έρθει το θέμα, έστω και εκ των υστέρων, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για λόγους Αρχής, το οποίο και να κληθεί να γνωματεύσει, παρότι αυτό δεν εμπίπτει στις υποχρεωτικές διαδικασίες.

Ο όμιλος της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ Lafarge Holcim συνεχίζει, για ακόμη μια φορά μια λυπηρή παράδοση. Μετά τα διάφορα δημοσιεύματα για επιχειρηματικές της σχέσεις με ακραίες οργανώσεις της Μέσης Ανατολής, το ενδιαφέρον της για οικοδόμηση του τείχους του Τραμπ, τώρα διεκδικεί και την καύση επικίνδυνων υλικών, αντί φυσικού αερίου, με προφανείς κινδύνους για την υγεία και τις ζωές των περιοίκων Βολιωτών και πέριξ. Σε όλες τις περιπτώσεις, η εταιρεία βάζει το κέρδος μπροστά από κάθε κοινωνική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα. Η Περιφερειακή Αρχή ποιόν λόγο έχει να συμπράττει, έστω και με την αδράνεια που επιδεικνύει;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ