ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΧΡΩΣΤΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ 155 ΕΚ. € ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ

Ερώτηση του Κ. Μπαργιώτα προς τον υπουργό Υγείας

Στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν χρέη για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων της τάξεως των 155 εκατομμυρίων ευρώ. Τη συσσώρευση των χρεών παραδέχτηκε ο Υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός, σε συνάντηση που είχε με την  Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) στις 6 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ οι επιχορηγήσεις των δημόσιων νοσοκομείων για τους ανασφάλιστους τα τελευταία χρόνια ήταν οι εξής: 2 εκατομμύρια ευρώ για το 2014, 1,265 εκατομμύρια ευρώ για το 2015 και το 2016 και 1 εκατομμύριο ευρώ για το 2017. Με άλλα λόγια, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Υγείας ότι όλα τα έξοδα για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων καλύπτονται, παρατηρούμε ότι αφενός τα κονδύλια μειώνονται αντί να αυξάνονται αφετέρου ότι η νοσηλεία των ανασφάλιστων καλύπτεται από τις πιστώσεις για τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων.

Δυστυχώς, πολύ νωρίς επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι του υπογράφοντος, ο οποίος στη διάρκεια της συζήτησης του άρθρου 33 του ν. 4368/2016 είχε εκφράσει σοβαρότατες επιφυλάξεις, τονίζοντας ότι «Το τζάμπα πέθανε εδώ και πολλά χρόνια, η δημόσια περίθαλψη δεν είναι δωρεάν. Έχει κόστος, το οποίο καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εισφορές και τους φόρους. Δεν είναι αριστερή πολιτική  να χαρατσώνεις όλους τους συνταξιούχους οριζόντια, ανεξαρτήτως εισοδήματος, με 6% για την υγεία και από αυτά τα χρήματα να καλύπτεις τους πάντες ως ανασφάλιστους. Και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, τους πάντες. Δεν είναι πολιτική ισότητας και ισονομίας αυτό. Είναι λαϊκισμός, πολιτική ισοπέδωσης και εμπέδωσης των ανισοτήτων. Πως θα καλυφθεί η δαπάνη; Στην ειδική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι «ετήσια πρόσθετη δαπάνη, η οποία προσδιορίζεται σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, σε 100 εκ. ευρώ περίπου». 100 εκατ. ευρώ; Για 2,5 χιλιάδες ανασφάλιστους;».

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ έθεσε το θέμα με τα  ειδοποιητήρια που φτάνουν σε νοσηλευθέντες ανασφάλιστους πριν την ψήφιση του ν. 4368/2016. Πρόκειται για 28 εκατομμύρια ευρώ βεβαιωμένες οφειλές, που έχουν αποσταλεί στις εφορίες και πλέον αποστέλλονται ειδοποιητήρια στους οφειλέτες, οι οποίοι αδυνατούν να εξοφλήσουν. Ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι δόθηκε εντολή μετά την ψήφιση του νόμου τα νοσοκομεία να μην στέλνουν τις οφειλές των ανασφάλιστων στις εφορίες, ενώ για το διάστημα πριν την ψήφιση είπε ότι είχε δοθεί οδηγία να σταματήσουν οι εφορίες να στέλνουν ειδοποιητήρια στους νοσηλευθέντες.

Αποδεικνύεται εν τοις πράγμασι ότι η χρηματοδότηση για την καθολική ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων χωρίς κριτήρια δεν ήταν εξασφαλισμένη, όταν θεσμοθετήθηκε το 2016. Ο βουλευτής Λάρισας, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τον Υπουργό Υγείας: 1) Ποιος είναι ο αριθμός των ανασφάλιστων ασθενών που έχουν απευθυνθεί από την έκδοση του ν. 4368/2016 και της ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 908/2016) στις δημόσιες δομές υγείας, ζητώντας να υπαχθούν στο ρυθμιστικό καθεστώς του άρθρου 33 του ως άνω νόμου; 2) Δεδομένου ότι οι επιχορηγήσεις των δημόσιων νοσοκομείων για τους ανασφάλιστους τα τελευταία χρόνια βαίνουν μειούμενες, πως και πότε θα καλυφθεί το χρέος της τάξεως των 155 εκατομμυρίων ευρών που έχει ήδη δημιουργηθεί –κατά δήλωσή σας- για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων; Θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση; Εάν ναι, από πού θα αντληθούν οι πόροι; 3) Τι σκοπεύετε να πράξετε με τις βεβαιωμένες οφειλές ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ που προήλθαν από νοσηλευθέντες ανασφάλιστους πριν από την ψήφιση του ν. 4368/2016;  Θα τις καλύψετε; Και εάν ναι, από πού θα αντληθούν οι πόροι;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ